również bardzo tradycyjnie z pampuchami z sosem czosnkowym. Smak malutkiej, ukraińskiej i tradycyjnej wsi na talerzu. Składniki: Kurczak zagrodowy 0,5 kg żeberek wieprzowych 300 g wędzonki 2 marchewki 1 duży korzeń pietruszki Mały kawałeczek selera 4-5 dużych buraków 4 ziemniaki 1 cebula 5 dużych ząbków czosnku Zakwas buraczany 3-4 łyżki octu (winny/jabłkowy) Sól, pieprz do smaku(...)Kwaśna śmietana Koperek, natka pietruszki 5 liści laurowych 5-6 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Łyżka masła Przygotowanie: Z kurczaka wykroiłam ćwiartki (całe nogi) oraz skrzydełka (reszta pójdzie na bulion do czegoś innego), wędzonkę pokroiłam w paski, żeberka wzdłuż kości. Pokrojone żeberka podsmażyłam na patelni tak, aby się zrumieniły. Całość mięsa umieściłam w duuużym garnku i zalałam wodą
Kate's Kitchen/tartę wieczorem, żeby mieć już gotowy obiad na następny dzień. Mi zdecydowanie bardziej smakuje na ciepło ;) Składniki (na około 8 kawałków): około 400g mrożonego kalafiora 2 piersi z kurczaka 3 jajka serek wiejski 1/2 łyżeczki soli (plus sól do przyprawienia mięsa) 1/8 łyżeczki białego pieprzu (plus pieprz do przyprawienia mięsa) 1 łyżeczka curry (plus curry do przyprawienia mięsa) JEDNA(...)zostawiłam je tak na całą noc) kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ugotowanego kalafiora rozgniatamy widelcem/tłuczkiem do ziemniaków lub kroimy na mniejsze kawałki serek wiejski odcedzamy, żeby uzyskać samą gęstą część mieszamy ze sobą kurczaka, jajka, kalafiora, serek wiejski i przyprawy przekładamy masę do formy silikonowej lub żaroodpornego naczynia pieczemy w temp. 200 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlekko rozgotuje się i naturalnie zagęści zupę. Nie będzie potrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw. SKŁADNIKI / 6 porcji ćwiartka kurczaka 2 l zimnej wody 1 duża marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1 cebula kawałek pora 2 ziemniaki 3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej 3 łyżki ryżu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku sól morska(...)ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Por dokładnie płuczemy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa oraz kaszę jęczmienną, ryż, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do wywaru mięsnego. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i sosem sojowym do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut (powinien lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się. Z zupy wyjmujemy kurczaka
cool and mintybczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję
JejKuchniakilka dni. Niezwykle proste, nieco egzotyczne i bardzo pyszne danie . Bataty osobiście uwielbiam, jest to niezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki
Mania Gotowaniamłodych ziemniaczków 1 duży filet z kurczaka papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, bazylia 2 małe cebulki Kurczaka kroimy w kawałki, cebulkę w półksiężyce. Polewamy oliwą i doprawiamy papryką, czosnkiem i oregano. Dokładnie mieszamy - odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w talarki (ok 5 mm grubości). Gotujemy około 10 minut, tak żeby trochę zmiękły, odcedzamy. Polewamy
Moje-pitraszenieżeberek wieprzowych, 1 łyżeczka soli, 1 korpus kurczaka, kilka kurzych żołądków, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu, włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora, 2 kostki rosołowe, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 400 g ogórków kiszonych, 700 g ziemniaków, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej(...)startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 20 minut. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne). Śmietanę włożyć
Świat Domowej Kuchnirejonie robi się barszcz czerwony. Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych w kostkę - 1 biała część pora - 1 mała
SMYKWKUCHNIUwielbiam kurczaka tikka . Robi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI
Gotowanie Patkikupować, można użyć tych domowych albo po prostu świeżych produktów. Efekt za każdym razem będzie znakomity. Polecam. Składniki: • 1 duże udko kurczaka lub kilka skrzydełek • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 4-5 ziemniaków • mrożone borowiki, ok. 15 dag • natka pietruszki • kostka grzybowa • sól, pieprz Uwaga : warzywa I grzyby można zastąpić 1 opakowaniem mrożonej zupy borowikowej
W mojej kuchnitheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} U mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub udko 2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy 3 marchewki 3-4 ziemniaki kawałek selera kawałek białej części pora mała cebula 1-2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego śmietanka 30% 2 spore
W garach u Gosiokazji ugotowałam zupę z przepisu Kamili zmieniając jednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: • Podudzia włożyć do worka
To co kochamtalerzach. Dodać śmietanę z mąką do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować 1 - 2 minuty, ale nie dopuścić do wrzenia. Polać kawałki kurczaka paprykowym sosem, dodać po kleksie śmietany i posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami, ziemniakami lub ryżem
zadanie-gotowaniekanapki z pastrami, ani żadną pizzę, tylko zrobiłam bałagan, którym ojedliśmy się jak bąki, tak, niech zostaną bąki :) Następnym razem pobałaganię z kurczakiem, a dziś zdradzę Wam moją osobistą fantazję w temacie Pastrami Hash. Składniki: kilka ziemniaków (fajnie jak są młode) ze 2 marchewki 1 cebula, średnia kurkuma , gałka muszkatołowa sól pieprz 400 g Pastrami, czyli odpowiednio przygotowana łopatka
Blondynka GotujeZobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych
Moje QulinariaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie na
Marta Gotujejakiś czas mieszać ziemniaki żeby nie przywarły (pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut). Gdy już ziemniaki są prawie gotowe przystępujemy do panierowania piersi, mieszamy wszystkie sypkie składniki i obtaczamy kurczaka wcześniej zamoczonego w maślance tak aby dobrze pokryło pierś. Można ten zabieg powtórzyć 2 x jeżeli ktoś lubi grubą panierkę. Rozgrzewamy olej
Wspólne smakiUwielbiam wszystkie sałatki. Te tradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam
UgotujmyTo.plchwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego
Kitchens Alphabet