food. Wystarczy zrobić je trochę mniejsze i wbić w nie wykałaczki i podać z ulubionymi sosami. Dodatkowo dobrze się mrożą. Alternatywa dla tradycyjnych mielonych. 250 g Mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 1 Średni batat 1 Mała czerwona cebula Natka kolendry 2 Ząbki czosnku 1 łyżeczka Suszonego oregano 2 łyżeczki Mielonego kuminu 1 łyżeczka Suszonego Jalapeno 1 łyżeczka Wędzonej papryki(...)kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj natkę kolendry. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj kotlety wielkości piłki golfowej, następnie lekko je rozpłaszcz i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25-30 minut przewracając je raz w trakcie pieczenia. Podawaj np. z meksykańskimi salsami z tego przepisu The post Meksykańskie nuggetsy appeared first on Oslov
Oslov.Pomysł na nietypowy i smaczny obiad? Sprawdź zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Składniki: 60 dag pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić(...)Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego
Jak u mamyPomysł na nietypowy i smaczny obiad? Sprawdź zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Składniki: 60 dag pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić(...)Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego
Jak u mamyWiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające. Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól(...)Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem i dodać sok z cytryny (do smaku). Ponownie wymieszać. Przygotowane masło przełożyć na papier do pieczenia. Całość zrolować, tworząc tzw. cukierka i wstawić do lodówki. Przygotowane masło rozsmarować na podpieczonym chlebie
Ugotowaćposypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron(...)makaronową, a na wierzchu poukładać pomidory- koktajlowe przekrojone na pół, a duże w grube plastry. Wierzch posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 10 minut, a najlepiej do pożądanego przez nas stopnia wypieczenia. Podawać na gorąco. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamoże tak podane udka dla odmiany ? Składniki 4 udka z kurczaka 200 g ryżu duża cebula łyżka rodzynek łyżka owoców goji łyżeczka cynamonu masło pieprz olej do smażenia sól Przygotowanie Udka myłem , dokładnie osuszyłem , natarłem solą i pieprzem. Rodzynki i owoce goji umyłem i osuszyłem. Obrałem i posiekałem cebulę , przesmażyłem ją na gorącym oleju. Do cebuli włożyłem udka , dodałem(...)ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem. Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni
R'n'G Kitchenbakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi bazylii. Polać sosem, ułożyć bakłażana, sos, parmezan, mozzarellę i bazylię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Na zaproszenie Lidl Polska , miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z Pascalem Brodnickim. Pascal Brodnicki jest jedną z twarzy Lidl Polska. Razem z Karolem Okrasą, co tydzień przedstawiają(...)dziewczynek. Czym się różnią? śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier
królestwo garówPrzedstawiam pomysł na skrzydło indycze w banalnie prostym a smacznym wydaniu. Dzięki pomidorowej nucie mój Syn je uwielbia. Do przyrządzenia indyka w ten sposób skłonił mnie wcześniejszy eksperyment z kurczakiem , którego to efekt był pyszny Składniki: skrzydło indycze 1 średniej wielkości marchew 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka dobrej klasy keczupu 1 ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek(...)się przypalać podczas pieczenia). Mięso wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia, przed samym pieczeniem obsypuję majerankiem. W rękawie do pieczenia układam pokrojoną w ćwiartki obraną marchewkę. Na niej kładę mięso. Podlewam wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi
Kuchnia po mojemuSkładniki: 250 g makaronu dowolnego 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego gotowany kurczak z rosołu 250 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g żółtego sera sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni(...)warstwie makaronu. Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około 40 min do momentu aż ser będzie w kolorze złota. Podawać ma gorąco
O kuchni z uczuciemoleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu(...)czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki
w mojej kuchninogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien(...)czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki
w mojej kuchnipyyyszny deser Rafaello, który przygotowała dla nas Asia. Na samą myśl o nim ślinka mi cieknie... PS. Zapomniałam zabrać przepis na to cudo! :( Wspólnie przygotowałyśmy tartę ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Bosko jest tak gotować z przyjaciółmi - musimy to powtórzyć!!! Dziś przepis na samo ciasto pod tartę. Wypróbowany, nie pamiętam gdzie znaleziony... Następnym razem kilka pomysłów na farsz :) Ciasto(...)folią i wkładamy do lodówki. Na 1/2 godz. rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 10 min. A później do piekarnika - 180 stopni - pieczemy ok. 20 min, a następnie nakładamy farsz. Pieczemy jeszcze ok. 25 - 30 min. I oto cała filozofia :) Smacznego!!! PS. 2 Justyna szuka przystojnego, wysokiego niekoniecznie bruneta
MiksturownikDynię lubię, ale chyba jak wszyscy najczęściej jadam ją w postaci kremowej zupy . Na szczęście są na rynku coraz lepiej dostępne różne odmiany dyń więc można
Smaczna PyzaPotwierdzam, że połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem smakuje niezależnie od pozostałych dodatków. U mnie dziś to obsmażone kapusta pekińska, pory i marchewka oraz obowiązkowo mozzarella. około 500 g piersi kurczaka 1 duży por 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 200 g tartej mozzarelli 1 op. ciasta francuskiego majonez szczypta curry sól, pieprz opcjonalnie – jajko do posmarowania ciasta Pora(...)smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Odstawiamy do przestudzenia. Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy solą oraz pieprzem. Układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy niewielką ilością majonezu. Wykładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy ciastem francuskim (ciasto rozwijamy i kroimy na prostokąty wielkości porcji mięsa). Wstawiamy
Smaki Na Talerzupietruszki 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 10 plastrów wędzonego boczku 10 sztuk śliwki węgierki sól pieprz olej Wykonanie: 1. Mięso z łopatki i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną(...)każdej po 1 śliwce, a następnie każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku. 3. Kotleciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyjedzeniem , ale od czasu do czasu dobrze jest zjeść coś ostrego , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania tego dość szybkiego przepisu . Potrzebne nam będą 1,5 kg udek z kurczaka 1 pęczek szczypioru z dymką 1 łyżeczka chilli łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego 1 łyżka warzywka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu(...)nasze składniki połączyły się z mięsem , następnie odstawiam na 1 godzinkę do lodówki . Kiedy nasze mięsko już po godzinie przeszło przyprawami przekładam do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki , tak aby nasze mięso się delikatnie odchodziło od kości , a kiedy już nasze mięso jest gotowe , podajemy z ziemniaczkami bądź
Mój Smaksmażenia dodatkowo 50 m mleka suszona bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min. W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane. Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję. Składniki farszu łączę ze sobą(...)łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki. Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego
Gotowanie PatkiCebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby dobrze zmiękła. Smażyłam jeszcze chwilę, żeby woda odparowała . Mięso kurczaka oddzieliłam od kości i pokroiłam w kawałki. Oliwki osączyłam z zalewy, przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne, ale moja była(...)wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Smacznego
Kuchenne zapiski Edytyporcję mięsa mielonego (fot.2) , posypać serem żółtym (fot.3) (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon (fot.4) . Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie(...)naczynia do zapiekania (fot.9) , posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut. Źródło: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipiersi z kurczaka 1 pieczarka 15 dag sera żółtego (gouda) 3-4 różyczki brokuła 2 plastry boczku zawijanego z przyprawami 1 plaster szynki wiejskiej 1/2 niewielkiej cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam wraz z posiekaną wędliną. Brokuła obgotowałam przez ok. 5 minut, rozdzieliłam na drobne(...)odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi o wyrobienie ciasta i przygotowanie blachy także nie zmieniam sprawdzonej procedury. Piekłam sprawdzoną metodą, którą można znaleźć w poprzednich wpisach. Wczoraj na kolację zjedliśmy jednego pieroga. Dziś powalczymy z drugim :) Mąż początkowo niechętny ze zmęczenia, ostatecznie zajadał się ze smakiem, kiwając głową
Kuchnia po mojemuPiersi kurczaka nadamy nowy kształt. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -2 ząbki czosnku -5 dkg masła -1/2 czerwonej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz, słodka papryka -olej Drobno pokrojony czosnek mieszamy z masłem. Filety dzielimy na cieńsze płaty i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy natkę pietruszki. Paprykę kroimy w wąskie paski. Na mięso nakładamy porcję(...)słodką papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju i ustawiamy różyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Do tego pieczony naleśnik i sałatka z białym serem i rzodkiewką i obiad wyśmienity. Smacznego
Maminek kulinarny