pierś kurczaka z pomidorami i serem. Składniki: 3-4 papryki czerwone podwójny filet z kurczaka op mozzarelli(kula) 2-3 pomidory ser żółty przyprawy wg uznania Fileta z kurczaka należy umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę.Przyprawić wg uznania- u mnie 2 duże ząbki czosnku i pikantna przyprawa do drobiu.Odczekać chwilę by smaki się przegryzły(...)mięso mieszamy z pomidorami ,połową mozzarelli i połową żółtego sera.Możemy doprawić czosnkiem,pieprzem,bazylią. Tak przygotowaną masą faszerujemy papryki,posypujemy resztką żółtego sera i mozzarelli,ewentualnie bazylią. Papryki pieczemy w 180stC ok 30-45 min,wszystko zależy od wielkości i grubości papryki
Niespełnione zdolności kulinarnepyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki miodu lub cukru(...)godziny lub przez noc albo od razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia). Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw je do niego na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec grillowania/smażenia możesz posypać skrzydełka ziarenkami sezamu. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonyrazem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam, że efekt jest pyszny. Składniki (na dwa obiady dla 2+1): 3 udka kurczaka (ćwiartki) 2 małe marchewki 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego sól pieprz kolorowy pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas(...)pokrojonej marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy
Kuchnia po mojemuOstatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli(...)przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folia
Kulinarne przygody GatityBył już pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane(...)orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw. Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!!! insertCookd("7aa7fa3a4d03091ef347a3ba60998f4a
Miksturownikgazie. Moja propozycja jest dla zapracowanych. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 pęczek szczypiorku 1 słoiczek pędów bambsa 3 marchewki 2 małe cebule 4 piersi z kurczaka pulpa z 4 pomidorów lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego kawałek startego imbiru 2 starte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego pieprz, chili, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)odstawiamy na około 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pół szklanki przecieru rozprowadzamy w około 600 ml wody, przyprawiamy do smaku i zalewamy, jeszcze raz wszystko mieszamy. Pieczemy około 50 minut aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub nudlami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne z chrupiącą skórką pałki z kurczaka to super propozycja na obiad. Do pałek wystarczy dodać jakąś ulubioną surówkę, ryż, kuskus, ziemniaki lub po prostu pieczywo i mamy świetne danie obiadowe. Do marynaty dodałam ciekawy składnik. Z obawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku(...)wszystko zalane naturalnym olejem sojowym. Pasta ma fajny pikantno-słodki smak. Jeśli jest ciekawy smaku tej pasty to udaj się na zakupy do Kuchnie Świata . Panierowane pałki pieczone
Ewa w kuchnicarbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) Dyniowe risotto (Risotto alla zucca) Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne(...)Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais e lenticchie rosse) Potrawka z dynią, soczewicą i jarmużem (Zucca con lenticchie e cavolo riccio) Potrawka z kurczakiem, dynią i ciecierzycą (Spezzatino di pollo con zucca e ceci) Dyniowo-jabłkowe pancake (Pancake alla zucca e mela) Owsianka z karmelizowaną dynią (Porridge di fiocchi d'avena alla zucca) Tort
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 700 g mięsa drobiowego (np. z udźca kurczaka bez skóry) 40 dag żółtego sera (np. mozzarella) 3 jajka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 2 marchewki 1 duża cebula 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy(...)mięsa dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz wszystkie inne składniki. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dłonią na jednolitą masę. Uformowane dłońmi kotlety układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut
Qchnia po prostuodrobinę oleju rzepakowego. Makaron gotować nieco krócej niż podaje opakowanie. Odcedzić z wody i przełożyć do miski z brokułem. Do tej samej miski obrać mięso z wędzonych udek z kurczaka, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Następnie wsypać odcedzony z zalewy groszek, wlać śmietanę 30%, wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem(...)masa zacznie gęstnieć, wsypać ser i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamel serowy przelać na wierzch zapiekanki, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Podawać posypane delikatnie natką pietruszki
Passions hobbies lifepieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę(...)żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj
codojedzeniaPora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy - sól(...)marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić. folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut
Świat Smakuszpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju(...)gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy ziemniaczano- jajecznej dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy. Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze 180 ° C. Pesto Listki bazylii
Moniki Smakołykijadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie. Na 12 chlebków 3 szklanki mąki(...)ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich zrobić kulkę. Kulki rozwałkować na placuszki o średnicy 12-15 cm, zostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut
Krylowa Kuchniapieczone na Boże Narodzenie. Są bardzo proste do przygotowania, piekę je wcześniej, przechowuję w puszce, aby pozostały świeże i chrupiące. Ciasteczka mają mocno waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne, o maślano migdałowym smaku. Gwarantuję, że polubicie te waniliowe rogaliki tak jak ja! Tym bardziej, że przygotowanie waniliowych rogalików nie jest trudne, formuje się je szybko i równie szybko piecze(...)lekko spłaszczamy palcami. Na końcach po lewej i prawej stronie tworzymy czubki takie jak ma półksiężyc – Kipferl, ale nie za ostre, gdyż palą się podczas pieczenia. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 ° C lub z termoobiegiem w temperaturze 160 ° C przez około 15–20 minut. Na talerzu mieszamy cukier puder
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię