również! Zobaczcie: Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 30 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI 340 g cukinii(...)ważne! W przeciwnym razie "ciasto" się nie zbije. 2 Ubij jajka i wymieszaj z cukinią, następnie posyp obficie oregano. 3 Okrągłą formę wysmaruj oliwą z oliwek i przełóż cukinię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200* (góra-dół) przez ok. 20 minut. Sos 4 Sparz pomidory w ugotowanej wodzie, aby łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w misce
A to pestkanadzieję, że ten przepis będzie jednym z tych, do którego warto wracać i dzielić się nim z przyjaciółmi Zobacz też: Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 150 g surowego makaronu 500 g mięsa mielonego kartonik przecieru pomidorowego 3 ząbki(...)ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. 3 Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w kostkę. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia. Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiosolony wrzątek z odrobiną cukru, gotujemy na półtwardo. Po ugotowaniu przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę, chwilę smażymy na oleju. 3. Piersi z kurczaka kroimy w plastry w poprzek i obsypujemy przyprawą do mięsa. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu kroimy(...)cebuli, połowę sosu beszamelowego, potem znów płaty, mięso, cebula, brokuły i reszta sosu, i ostatnia warstwa - makaron, mięso, cebula, brokuły, a wierzch przykrywamy plastrami sera żółtego. 7. Lazanię pieczemy w 200 st. C przez 30-35 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka(...)parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty i zamieszać, poukładać piersi natarte marynatą, jeśli marynata została to polać po wierzchu całość obficie posypać startym parmezanem, piec w 180 C około 35 minut kroić porcje i można podać z surówką jaką się lubi, ja podałam z mixem sałat z jogurtem.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
W Mojej Kuchni Lubięsól pieprz papryka słodka płatki chilli Dodatkowo jajko do smarowania Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i posiekać na drobno nożem. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany(...)kawałek rozwałkowujemy na kółka o średnicy talerza deserowego. Na połowę kółka nakładamy farsz, posypujemy obficie serem i przykrywamy drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło 20 minut. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym pizza calzone
O kuchni z uczuciemTrzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ . Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać. Składniki: 3 udka kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku boczek wędzony - według własnych preferencji ½ szklanki kaszy gryczanej sól pieprz 1 liść laurowy papryka ostra i słodka oregano bazylia wykałaczki Wykonanie: Kaszę ugotować z liściem(...)spiąć wykałaczkami. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca
Mama Gotujepięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie(...)mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:) I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były
Słodko-Słony Świat Ilonyoregano według uznania lubczyk suszony według uznania czosnek suszony według uznania słodka papryka mielona według uznania ostra papryka mielona według uznania Na mięso: 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek suszony papryka słodka mielona oregano suszone olej Dodatkowo: 20 dag sera żółtego w plasterkach mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowani blaszek Wykonanie Pysznych kanapek(...)pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy okrągłe bułeczki, następnie spłaszczamy je i lekko rozwałkujemy, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone studzimy. 2. Sos: Cebulę, czosnek i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy
Izabelawkuchniprzepadam za mielonymi z kurczaka, ale ostatnio nabyłam indyka i pomyślałam, żeby trochę pokombinować z tym mięsem i wyszły mi pyszne kotlety mielone z indyka. Polecam! Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka); jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można użyć jeszcze bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna(...)pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodaj jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. Podawaj z Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz z Idealna mizeria Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujestartego sera grojer 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 40 dag makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi to po ich umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować(...)smaku solą i pieprzem, pieprzem kajeńskim. Wymieszać powstały sos z 1/3 grojera i 1/2 parmezanu. Odcedzony makaron wymieszać w dużej misce z mięsem, fasolą i sosem. Napełnić formę do pieczenia. Wymieszać tartą bułkę z pozostałym grojerem i parmezanem, posypać zapiekankę. Zapiekankę piec 20-30 minut grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Podawać. Przepis pochodzi z jakiejś mini
Zasmakuj KuchniOstatnio moje dziecko polubiło kotleciki pod każdą postacią. Były już z kurczaka, teraz zrobiłam z jajek, dodałam nasze ulubione suszone pomidory, koperek, kurkumę i mozzarellę. Kotleciki pyszne, pomidory można zastąpić czym tylko się chce i zrobić pod siebie :-). Z przepisu wychodzi około 10 sztuk. Miłego dnia :-) Składniki: 5 ugotowanych jajek L 1 jajko surowe koperek 8 suszonych pomidorów(...)rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy na rozgrzane kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami (pieczonymi ziemniaczkami, kaszą, sałatą). Smacznego
kruche babeczkiBardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką
Kuchnia Pokoleńmojej kuchni powstały cukiniowe kapturki ze słonecznikiem! Zapraszam Składniki: 4 okrągłe cukinie 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju Puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika z firmy Piątnica http://piatnica.net/ Sól Pieprz Oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte(...)pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane cukinie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinariapapryki słodkiej soli pieprzu kolorowego chilli rozmarynu oraz oliwa z oliwek ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy, to samo robimy z piersią z kurczaka. Cebulkę, ogórek i melona obieramy ze skórki, kroimy na małe kwadraciki, trójkąty bądź wycinamy kółeczka foremką – jak wolicie. Pomidorki kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ. Nadziewanie szaszłyków najlepiej rozpoczynać od mięsa(...)ziół. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Podczas pieczenia można polać je jeszcze ze dwa razy aby po zdjęciu z grilla odczuć smakowity winny smak i zapach. Smacznego
Słodkie Przyjemnościciekawa propozycja na coś innego z drobiu. Nadzienie można oczywiście komponować dowolnie według własnych upodobań. Podawanie konkretnych ilości składników chyba też nie jest tu konieczne. Filet z piersi kurczaka lub z indyka sól, pieprz, majonez Moje propozycje na farsz: I: oscypek żurawina suszona żurawina do mięs ze słoiczka Oscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny(...)innych bezpiecznej jest dołki wcześniej natłuścić. W zagłębienia nałożyć wybrany farsz. Brzegi mięsa zawinąć tak, aby farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz
Praktyczna plszukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów(...)papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek. Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 20 minut, co jakiś
Mania Gotowaniaczerwona cebula – 2 szt * czarne oliwki – 1 szklanka * ser feta – 250 g * mieszanka przypraw do greckiej sałatki VEGETA – do smaku DODATKOWO: * filet z piersi kurczaka – 300 g * sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHLEBKI PITA: Do misy wlewamy ciepłe mleko i wodę. Dodajemy cukier, sól, suszone drożdże, oliwę i połowę(...)grubej patelni po ok.3 minuty jednej strony i 2 z drugiej. Po usmażeniu również przykrywamy ściereczką. MIĘSO: Składniki marynaty mieszamy z oliwą, marynujemy mięso ( im dłużej tym lepiej ). Pieczemy do miękkości w 160C . Po upieczeniu szarpiemy lub kroimy cienko. Uwaga! Możemy również usmażyć mięso na patelni lub zgrillować! SAŁATKA GRECKA: Pomidory kroimy na cząstki, ogórki na półplasterki, cebulę w piórka
Ostra na Słodkougotowaniu) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 marchewki 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa (np. do kurczaka) 1/2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej bułka tarta do obtoczenia olej lub inny tłuszcz do obsmażenia Sos: 400 g zblendowanych pomidorów 1 łyżeczka papryki mielonej(...)mąkę z ciecierzycy. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i obsmaż z obydwu stron. Obsmażone kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz 25 minut. Aby przygotować sos, zblendowane pomidory wymieszaj z papryką oraz solą, całość gotuj przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania zależny jest od pomidorów – jeśli zawierają
Via Gustoobłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika. Składniki: 6 udek z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 5 łyżek bułki tartej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula masło do wysmarowania formy Marynata: 3 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki słodkiej papryki(...)żaroodpornego wysmarowanego masłem. Każde udko na wierzchu posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem i posypać bułką tartą. Do naczynia dodać pomidorki pokrojone na połówki i cebulę pokrojoną w piórka. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczki soli mąka do posypywania stolnicy Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Mięso z kurczaka oczyszczamy dokładnie z kości i skóry. Do blendera wrzucamy zrumienioną cebulkę, kurczaka i pietruszkę. Jeśli mięso jest suche można dodać 2-3 łyżki rosołu. Wszystko blendujemy chwilę, tylko do wymieszania się składników. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce(...)wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już
Dieta bez mlekatego w zupełności wystarczy surówka ze świeżych warzyw i sycący obiad gotowy. Polecam! Roladki z kurczaka z orzechami w cieście francuskim Składniki na 4 roladki: 4 piersi z kurczaka 500g ciasta francuskiego (2 płaty) 100g orzechów włoskich garść posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso nacinamy wzdłuż (tak jakbyśmy chcieli przeciąć filet na dwie połówki(...)Mięso układamy około 2 cm od brzegu ciasta, nakrywamy drugą częścią ciasta. Możemy również utworzyć warkocz z ciasta, instrukcję znajdziecie na Youtube. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki pieczemy około 40 minut w 190 stopniach, aż ciasto nabierze złotego koloru. SMACZNEGO! Do siekania orzechów polecam siekacz wielofunkcyjny marki ODELO. Wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego
Smak mojej kuchnikażdej strony do uzyskania ładnego koloru. Oczywiście sprawdzajcie czy mięso jest upieczone i w miarę potrzeby grillujcie je dłużej, jedzenie surowego kurczaka może skończyć się tragicznie! Następnie zdejmijcie kurczaka z grilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski. Frytki z batatów: ok. 700 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek(...)miski. Polewamy je oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami, solą, pieprzem oraz mąką kukurydzianą, która nada im chrupkość. Dokładnie obtaczamy je w mieszance i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - ok. 25-30 minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu
Cooking Monsterrazem jest wzbogacona w cukinię i słonec znik. Kto chętny wypróbować? Składniki: 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego pół cukinii 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika sól pieprz oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy(...)pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinariazasadzie cały grudzień pachnie mi przyprawą do piernika, cynamonem i tartymi orzechami. Mam czasem wrażenie, że zaraz znajdę je w sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g(...)miód. Wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy sypkie składniki mieszając szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszając. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy wzdłuż i smarujemy powidłami. Ja użyłam moich powideł
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy(...)przekładam do naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając
Kuchnia z widokiem na ogród