ziemniaczkami i mizerią tworzą bardzo smaczny i sycący obiadek ;) Składniki na 2 osoby: 2 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 szczypty ostrej papryki przyprawa do kurczaka u mnie Prymat czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego sól czosnkowa, pieprz kawałek cebulki oliwa/olej 1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu(...)czasie wyjmuje ćwiartki z lodówki i przekładam do zimnego piekarnika ( folie aluminiową zdejmuję, ale nie wyrzucam!) Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam. Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami
Gotowanie...to proste !ViolaPassion SKŁADNIKI: około 1 kg kurczaka (mogą być same udka,czy skrzydełka) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa koncentrat pomidorowy śmietana rzadka 18% Potrzebujemy większego garnka. pieprz,sól do smaku(...)nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy
Viola cooks with passionKiedyś nie lubiłam kaczki. Zawsze jak miałam do wyboru jakieś inne mięso wybierałam np. kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę, pokochałam gęś. Uwielbiam kaczkę zarówno ze słodkimi, jak i warzywnymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1 kaczka 1 jabłko 2 garście żurawiny 1 por 3 marchewki sól, pieprz(...)wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem lub wodą. Ilość porcji: 5 Koszt wykonania: ok. 30 zł Czas wykonania
Pobite gary Barbarypoza borówkami) i miksujemy na najmniejszych obrotach na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy wszystko łyżką przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut (pilnujemy, żeby góra nie zaczęła się za mocno przypiekać) SMACZNEGO ! ! ! :) Jakiś czas temu zostałam nominowana przez Orcie na Libster blog(...)komuś mogą przydać się moje przepisy ;) 4. Mój pierwszy wpis na blogu dotyczył .....? zaczęłam bez żadnego wstępu wprowadzającego, po prostu dodałam przepis na dietetyczny naleśnik z kurczakiem ;) 5. Za 5 minut mają przyjść goście, jaką potrawę podasz na szybko? oj to bardzo trudne pytanie, zależy od tego co miałabym w szafce i lodówce bo zdarza się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćinnego pomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony, szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente(...)wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia posypujemy wierzch ostatnią warstwą żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści zapiekanka gotowa. Podajemy udekorowaną keczupem. Powiecie pewnie - prosćizna i prostota. Zgadza się. Nic wyszukanego, a jednak zapiekanka jest pyszna
Kuchnia po mojemuPyszne chrupiące danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól(...)DÓŁ) do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego
Kuchnia BeatyDawno już nie było zapiekanki na blogu, a przyznam, że często ostatnio na obiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z
Kuchnia domowa AniFarsz: ser mozzarella - 100 g ser gouda - 100 g szczypiorek - 1/2 pęczka majonez - 1 łyżka Dodatkowo : filet z kurczaka - 500 g jajko 1 szt + 2 białka do panierki kajzerka - 1 szt mleko do namoczenia bułki sól i pieprz tarta bułka tłuszcz Przygotowanie: Farsz: Sery zetrzeć na tarce o dużych otworach. Szczypiorek opłukać, pokroić. Połączyć oba sery ze szczypiorkiem(...)dobrze zlepić, formować podłużne kotlety. Białka jaj roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Kotlety zanurzać w białku i panierować w tartej bułce. Układać kotlety na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15 minut, następnie odwrócić kotlety na drugą stronę i znów piec 15 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiwody 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki Leśne grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Na każdym kawałku układamy plaster sera i łyżeczkę natki pietruszki. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Roladki(...)czosnkiem granulowanym. Na końcu wlewamy rozmieszaną w wywarze z patelni śmietanę i mąkę ryżową. Dokładnie łączymy z resztą składników i dusimy jeszcze kilka minut. Gotowym sosem zalewamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 60 minut. Po upieczeniu przekładamy na półmisek, obsypujemy ugotowaną pokrojoną marchewką i natką pietruszki
VioletoweKucharzenieBardzo kolorowe danie, które znikło szybciej niż się spodziewałam!. A zatem grillujemy!. Przepis podaje na 10 szaszłyków na patyki o długości 20 cm. Składniki: - 2 filety z kurczaka - 40 dag dobrego chorizo w kawałku, u mnie dodatkowo z orzechami - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 4 średnie cebule - 25 dag pieczarek - 1/2 szklanki oleju najlepiej smakowego, ja dałam(...)trzy części. Chorizo kroimy w grubsze plastry, a paprykę w kostkę. 3. Szaszłyki nabijamy na przemian tak aby wszystkiego było po równo. Gotowe szaszłyki można oprószyć solą. Czas pieczenia w zamkniętym grillu na tacce aluminiowej ok. 30 do 40 minut w zależności od jego nagrzania. NA odkrytych grillach dłużej, najważniejsze aby mięso było miękkie. Podajemy z sosem czosnkowym
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 200 g sera żółtego (gouda) 2 jajka 1 czerstwa kajzerka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy bułka tarta do panierki Sposób wykonania: Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aby dokładnie nim nasiąkła. W tym czasie mielimy mięso. Następnie do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka(...)dłoni placek, na który nakładamy kawałek żółtego sera. Zawijamy szczelnie ser masą mięsną formując kotleta. Każdą porcję obtaczamy bułką tartą, a następnie układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny
Qchnia po prostumousakę w domu, wymaga chwili czasu ale na prawdę warto! Polecam Wam także inne przepisy: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów(...)żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Zacznij od pokrojenia bakłażanów w centymetrowe plastry, obrania i pokrojenia ziemniaków. Połóż wszystkie plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokrop oliwą, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 200 st C. warzywa muszą być miękkie i przyrumienione ale nie spalone. W czasie pieczenia
nietylkopasta.plmnie do kurczaka wykałaczki ;) Przygotowanie: orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni - odstawić do miseczki pora posiekać i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy - dołożyć do orzechów pierś kurczaka rozbić jak na kotlety i z obu stron dokładnie wysmarować przyprawami na środek wyłożyć farsz z pora i orzechów zawinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami, nitką bądź specjalnym przyrządem(...)pokrywą Varomy gotować - czas 30-35 min / temp Varoma/ obr 2-3 w piekarniku piekarnik rozgrzać do 180 st pierś zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw. Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś
Gotowanie z pasjąTroszkę inaczej, jednak super smacznie! Przyjemność z jedzenia gwarantowana :) Bez dodatku cukinii i marchewki do mięsa będzie równie pyszne:) SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 0,5 małej cukinii (starta) 1 marchewka (starta) 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki(...)maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy je w bułce tartej. Zalewamy gorącym sosem. Pieczemy 45min w 180C
Mamuśka wraca do formy