pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę(...)żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj
codojedzeniaPora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy - sól(...)marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić. folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut
Świat Smakuszpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju(...)gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy ziemniaczano- jajecznej dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy. Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze 180 ° C. Pesto Listki bazylii
Moniki Smakołykijadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie. Na 12 chlebków 3 szklanki mąki(...)ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich zrobić kulkę. Kulki rozwałkować na placuszki o średnicy 12-15 cm, zostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut
Krylowa Kuchniapieczone na Boże Narodzenie. Są bardzo proste do przygotowania, piekę je wcześniej, przechowuję w puszce, aby pozostały świeże i chrupiące. Ciasteczka mają mocno waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne, o maślano migdałowym smaku. Gwarantuję, że polubicie te waniliowe rogaliki tak jak ja! Tym bardziej, że przygotowanie waniliowych rogalików nie jest trudne, formuje się je szybko i równie szybko piecze(...)lekko spłaszczamy palcami. Na końcach po lewej i prawej stronie tworzymy czubki takie jak ma półksiężyc – Kipferl, ale nie za ostre, gdyż palą się podczas pieczenia. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 ° C lub z termoobiegiem w temperaturze 160 ° C przez około 15–20 minut. Na talerzu mieszamy cukier puder
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwietne dla zabieganych, świetne na imprezy. Lubię je przygotowywać, bo smakują rewelacyjnie, a roboty przy nich tyle co nic;) A Wy znaliście już ten patent? około 8 udek z kurczaka 1 i 1/2 – 2 szkl. maślanki naturalnej 2 łyżki oleju granulowany czosnek papryka mielona – ostra i słodka imbir mielony sól morska, pieprz biały W miseczce mieszamy przyprawy oraz(...)lodówki. Następnego dnia udka lekko otrzepujemy z marynaty, przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pod koniec pieczenia włączamy termoobieg i dopiekamy skórkę na rumiano
Smaki Na TalerzuOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedna tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem. Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udko z kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Wątróbki drobiowe(...)sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki do ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Przygotować formę "keksówkę". Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę pasztetową przełożyć do formy i wyrównać. Piec przez godzinę. Wystudzić. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniroladki. Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekoić i mniejsze kawałki dać(...)roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół
Monia miesza i gotujeTradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić plastry pieczarek, gdy się zrumienią, dodać posiekaną cebulę, a na końcu drobno posiekany czosnek. Doprawić. Po kilku minutach smażenia dodać kurczaka i suszone grzyby wraz z większa częścią wody, w której się moczyły. Dodać tyle wody, by lekko zakryć składniki, dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w wodzie. Posypać natką(...)paprika, granulated garlic, 1-2 tsp of flour or potato starch mixed with some water for a slurry, few tbsp of chopped parsley Cut the meat into bite size piece, season well and brown on well heated skillet. Set aside. To teh same pan, add sliced button mushrooms, cook, until lightly golden and add finely chopped onion. Add the garlic
Lekcje w kuchnirazem z makaronem i to był świetny pomysł. Spróbujcie koniecznie. Podaję składniki na dwie porcje. Zapiekankę, podałam z sosem czosnkowym. Składniki: 150 g. makaronu 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 4-5 łyżek kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 1/4 papryki żółtej kilka różyczek brokuła 200 g. sera żółtego 1/3 szklanki śmietanki 30 % sól czosnkowa, pieprz, papryka słodka Wykonanie: Makaron ugotować(...)Dodać garść sera. Wymieszać. Następnie wyłożyć podsmażoną pierś, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ułożyć różyczki brokuła. Wszystko posypać utartym serem. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut
Agusiowe smakołykizrobienia Świetnie sprawdza się jako lancz do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego, lub spaghetti 2 małe piersi z kurczaka Garść szpinaku 2 marchewki 1 czerwona papryka Pęczek świeżej kolendry Pęczek szczypiorku 1-2 szklanki orzechów nerkowca Dresing 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub winnego(...)dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na pół godziny. Do pozostałej części sosu dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładką emulsję. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do pieca filety. Piecz 15-20 minut (czas zależy od wielkości filetów) aż po nakłuciu wypłynie przezroczysty sok. Wyjmij z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Krok
Niedzielny kucharzsosie bbq, na mięso położyć purpurowego coleslawa. Zamknąć górną połówką bułki. Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 burgerów. Wolno pieczona wieprzowina jest soczysta, krucha i miękka. Do mięsa można użyć kupnego sosu bbq. Potrzebne są 2 szklanki tj. 480 ml. Przygotowany w ten sposób sos bbq można, po przełożeniu(...)miesięcy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Amanda Freitag . Jeśli lubisz wyczesane kanapki spróbuj również burgerów z szarpanym kurczakiem bbq i pikantnym coleslawem! Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie bbq i pikantnym coleslawem
Gospodyni Miejska