uznania) Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmażyć kawałki kurczaka. Cukinię umyć, odciąć z niej końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić ją w półtalarki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć, przekroić na pół(...)farszem, który można posypać odrobiną startego sera. Naleśniki zwinąć w rulon i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (łączeniami do dołu). Wierzch naleśników posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem. Piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 15-20 minut. Podawać na ciepło. Przygotowywanie farszu i nadziewanie naleśników
Ugotowaćwinnym z wietnamskimi przyprawami, podawana z bagietką 👉 Bahn Mi, czyli tradycyjna kanapka z chrupiącą bagietką, specjalnym sosem, ogórkiem, piklami i świeżą kolendrą, a do wyboru kilka pysznych nadzień - długo pieczony marynowany w wietnamskich przyprawach boczek (mój absolutny faworyt! 💙), wietnamskie pate i propozycje dla wegan, czyli wegańskie pate i marynowane i smażone tofu. Jest prosto i nieskomplikowanie, z dużą ilością(...)się tam poczuć jak w domu, bo czeka na nie miejsce i miska z wodą, ale przede wszystkim dlatego, że mogą tu spałaszować pysznego wołowego burgera lub grillowaną pierś kurczaka. Genialne! 😍 Na pewno chętnie wpadniemy z Dominikiem do tego miejsca ponownie, spróbujemy kolejnych ulicznych propozycji i z przyjemnością zabierzemy tam naszego psiaka, co polecam i Wam. 😊 Stacja Street Food , Traugutta
Cooking Monsterzapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki(...)razem z natką pietruszki, wymieszać. Do dużej blaszki wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać. Wersja z mięsem, rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt długo, żeby nie były suche
Kuchnia Pokoleńaromatu pizzy, to wierzcie mi, jak podniosłam pokrywkę i pizza była gotowa, zapach powalił mnie z nóg. Wyszła pyszna, puszysta i niczym nie odstawała od tej tradycyjnej pizzy z pieca Z patelni wręcz wysunęła się sama po przygotowaniu, zero przypalenia, czy przyklejenia się do dna. Ładnie przyrumieniona, z chrupiącą skórką, zniknęła na kolacji w tempie ekspresowym Było smażenie, było duszenie(...)wszystko wyszło jak na załączonym obrazku, powiedziałabym – książkowo Kochani! Poza wyżej pokazanymi potrawami testowymi, na patelni WOLL , robiłam ogrom mniejszych, czy też większych dań i potraw. Był kurczak obsmażony i podpieczony w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez 30 minut Były sosy, kotlety, odsmażane ziemniaczki, po różnego rodzaju placki, itp. Wszystkie przepisy z wykorzystaniem tej patelni, będę oznaczała na blogu
NiePieprz.plPolecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy(...)mocno zawijając folie wokół rolady ( nie musimy w ten sposób używać żadnych nici, aby rolada się nie rozpadła ). Tak zawiniętą roladę przekładamy do wąskiego naczynia, ja użyłam keksówki. 5. Pieczemy najpierw przez 50 min w 190 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze z 30-40 min. Kiedy rolada będzie upieczona wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy
Gotowanie...to proste !pałeczek z kurczaka 1 cukinia 1 cebula 1 pomidor 1/4 papryczki chili garść borówek przyprawa Pav Bhaji Masala Skworcu (w składzie- kolendra, chili, czosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon) szczypta bazylii sól oliwa ryż 1 szkl ryżu 2 szkl wody 1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów 1/4 papryczki chili szczypta kurkumy sól(...)bazylią. Umyte udka naciąć w najcieńszym miejscu, ostrożnie zdjąć całe kolanko odsłaniając kość. Tak przygotowane udka posypać przyprawą Pav Bhaji Masala SKWORCU , skropić oliwą i ustawić na warzywach. Piec w temp 180 st z termoobiegiem przez pół godziny. Podawać z ryżem. Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. Te fajne
Gotowanie jest łatwezupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka lub 2 kromki(...)koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce
Symfonia smakowa… w wersji łagodnej:) Kiedyś robiłem te skrzydełka z dodatkiem chilli i wtedy w pełni zasługiwały na swoją nazwę. Musiałem to zmienić ze względu na moje małe
Gotuj z Misiemnatkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek idealny. Miłego dnia :-) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonki z indyka 4 marchewki kawałek pora 2 pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 jajka M pęczek natki pietruszki 2 bułki kajzerki(...)dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy. 6. Mięso przekładamy do formy o wymiarach 14x32 cm, wierzch możemy posypać czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy
kruche babeczkiświątecznym śniadaniu musi pojawić się domowa pieczonka na kanapki. U nas w domu zawsze są to domowe wędliny. W tym roku będą to filety z kurczaka zapeklowane i upieczone w piernikowej marynacie. Zapach i smak niesamowity 😍 Czuć ten świąteczny klimat w potrawach nawet na kilometr i chętnych, by je spałaszować nie brakuje. Jest pysznie, zdrowo i przede wszystkim domowo(...)Robimy mieszankę przypraw i nacieramy filety. Mięso zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 35-40 minut. Pod koniec pieczona odwijamy filety i przypiekamy jeszcze 5 minut. PÓŁMISEK SALSA AMBITION
Kuchnia PaulettesDomowy majonez w kilka chwil Obecnie w praktycznie każdym sklepie można kupić majonez. Dawniej nasze babcie robiły go ręcznie. Kiedyś jednak nie zajmowało to kilku minut
Słodkie okruszkicały tydzień „Najprostsze menu na tydzień” . Jeśli podoba Wam się przepis na shawarmę na pewno zasmakuje Wam grecki gyros. Składniki: 500 g polędwiczek z indyka, lub udek z kurczaka bez kości 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżki oliwy Sól Marynata 3 łyżki oleju łyżeczka kminu łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku(...)godzinę lub całą noc. Krok 3 Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Krok 4 W międzyczasie zagotuj 2 szklanki wody, wsyp do wrzątku szklankę kaszy. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu
Niedzielny kucharzkomponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Ewelinydodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone oraz oregano. Wymieszać. Spróbować czy nie ma potrzeby(...)posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga. Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić do drugiego wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego
W kuchni u Moniki