ciężkim i kalorycznym jedzeniem jednak nie do końca. To wszystko zależy z czym je połączymy. Jeśli zrezygnujemy z takich dodatków jak np.ciężkie sosy lub panierowane filety z kurczaka już nie jest tak źle. Sam ziemniak zawiera około 0.1 % tłuszczu, jest niskokaloryczny (ok. 75 kcal w 100g). W bulwie ziemniaka znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę(...)łyżki oleju Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski dodajemy 3 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg) i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 minut do momentu gdy ziemniaki nabiorą złotego koloru i będą miękkie, a skórka chrupiąca
noteskulinarnyfigaWyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu
Niezły MłynekJednocześnie wykorzystałam do ich przyrządzenia olej rzepakowy, dzięki zemu przepiórki zyskały dodatkowych walorów zdrowotnych i odżywczych. Przepiórki te robi się banalnie szybko! Świetna alternatywa dla oklepanego już kurczaka. Jeżeli nie mamy pasztetu drobiowego, można zastąpić go innym, jednak nieodwołalnie to właśnie drobiowy pasuje najlepiej. PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH. /przepis autorski;/ 2 przepiórki 100g pasztetu drobiowego duża cebula 3 ząbki czosnku(...)razem na oleju rzepakowym . Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki. Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie i obwiązuję je gruba nitką dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia. 00 Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je olejem rzepakowym , posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika. Piekę ok. 30-40 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkidodatkiem pomidorków, fety i młodej cebulki. Farsz: 20 dag wędzonego boczku cebula 3 spore garści świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oleju 3 duże filety z kurczaka 6 plastrów żółtego sera jajko 1/2 szkl bułki tartej sól, świeżo zmielony pieprz Farsz: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Smażyć kilka minut aż cebulka(...)oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i farsz. Mięso ciasno zwinąć w roladę. Ciasno zakręcić w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tuż przed pieczeniem odwinąć z folii, posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Lekko spryskać olejem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach
Smakołyki AsiKlasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieprz jajko (roztrzepane do posmarowania brzegów oraz wierzchu ciasta) Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (lub dłużej). Filet z piersi kurczaka ugotować w bulionie, a następnie wystudzić nie wyciągając z bulionu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażać przez kilka minut na maśle. Dodać posiekany drobno czosnek oraz marchew z groszkiem(...)zapiekania. Brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Każdy krążek nałożyć na wierzch kokilki, brzegi dociskając do zewnętrznych ścianek naczynia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem i ostrym nożem zrobić na środku otwór. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut (do zrumienienia ciasta
zadanie-gotowaniePRZYGOTOWANIE : Ćwiartki kurczaka myjemy, przecinamy na pół, wkładamy do dużego garnka z liściem laurowym, zielem, pieprzem, kostką rosołową i całą jarzyną. Zalewamy wodą, Doprawiamy wywar solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, zakręcamy gaz, pozostawiamy na 2 godziny aż namiękną. Cebulę drobno pokrojoną, podpiekamy z wątróbką(...)smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ). Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy folią aluminiową, wykładamy pasztet i wyrównujemy ją. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 45 minut. Pasztet wyciągamy z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy go z formy i kroimy na kawałki. Polecam podać
Kulinarne Fantazje Mariolijuż wystarczą by całość dobrze wyglądała na talerzu :) Dzisiejsza inspiracja pochodzi od Krysi z moimi modyfikacjami. Składniki na 4 porcje: 600 g medalionów z indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 pomidory 1 cebula 1 cukinia 1 por (biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi(...)sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię, oregano i szczyptę soli). Ponownie wymieszać. Zeszklić. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na tak przygotowanych warzywach ułożyć kawałki mięsa. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Pierwsze 20-30 minut piec pod przykryciem, aby mięso za bardzo nie wyschło. Następnie piec odkryte, aby się ładnie zarumieniło. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki ( żółta i czerwona), 230g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na jednej niedużej łyżce masła z wyciśniętym czosnkiem(...)warstwami: - połowa ryżu, - majonez z ketchupem, - mięso, - połowa sera żółtego, - druga połowa ryżu, - druga połowa majonezu z ketchupem, - pieczarki z papryką, - druga połowa sera żółtego. Naczynie żaroodporne przykryć i piec z w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach C ok.30min. Smacznego
W kuchni u MonikiZapiekanki makaronowe to dania, które są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z całą pewnością danie to możecie przygotować kiedy nie macie zbyt wiele czasu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rybami. Pappardelle z doradą 500 g makaronu pappardelle, 300 g fileta z dorady, cebula, 2 ząbki czosnku, śmietana kremówka 36%, bazylia, tymianek, sól, pieprz. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w nim ugotowany makaron. Następnie dodać do niego zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz kawałki surowej ryby. Całość zalać śmietaną kremówką z dodatkiem przypraw. Zapiekać w piekarniku przez(...)posypać owocami, cynamonem i cukrem brązowym. Penne Charakteryzuje się kształtem ukośnej rurki. Często produkowane jest z pszenicy durum. Czasami można spotkać mini wersję tego makaronu, tzw. pennette. Penne z kurczakiem i brokułem 500 g makaronu penne, 400 g fileta z piersi kurczaka, 350 g brokułu, cebula, oliwa z oliwek, 70 g kukurydzy, sól, pieprz, słodka papryka, bazylia. Makaron trzeba ugotować
CookMagłyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: Ser żółty do posypania po wierzchu Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Kroimy na mniejsze części i smażymy, ale niezbyt mocno. Mięso ma być blade z zewnątrz. W środku zdarzy się, że jest trochę surowe(...)Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!). Gotowym sosem zalewamy naszą zapiekankę. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Gotowe
Czerwona Porzeczkamnie :) Wszystkim smakowało. Wydaje mi się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;) Składniki: Kotlety: 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić) jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz/ulubione przyprawy do drobiu 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oliwa Bułki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 14 g świeżych drożdży(...)roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć ręką, nadając im płaski kształt. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut, aż się
zadanie-gotowanieczosnku w proszku, sól - garść tartego sera - sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części. Wydrążyć środek. Miąższ posiekać na desce, przełożyć do miski średniej wielkości. Marchew(...)ogniu do czasu, aż mleko odparuje. Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przez 30-40 minut (do czasu aż cukinia zmięknie). Udekorować natką pietruszki. Podawać z jogurtem naturalnym bądź kefirem. Smacznego
Kuchnia EllieKrupnik – prosto i pysznie . Nie wiem jak u Was, ale u mnie ta zupa jest jedną z ulubionych. Najbardziej cieszy mnie fakt, że moje dzieci
Słodkie okruszki