jednogarnkowym, bo po co jeszcze dokładać sobie roboty. Skorzystaj z piekarnika i zrób Schab pieczony z pesto i suszonymi pomidorami . W naczyniu masz mięso z pysznym sosem i pieczone ziemniaki. Nic dodać, nic ująć. Z kolei ten schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami przygotujesz w garnku. Pyszne mięso w doskonałym sosie. Możesz zjeść samo lub dogotować(...)oprzeć, z resztą nie tylko ja, a przepis mam na nią fenomenalny. Młoda kapusta gości u nas bardzo często, bo uwielbiamy jej smak. Kiedy mam w lodówce mięso z kurczaka, zawsze staram się z niego przyrządzić coś ciekawego. Rządzi u nas taka o tarta z kurczakiem , którą uwielbiają nawet najmłodsi! Pyszne słone ciasto kruche, delikatny kurczak, pyszna marchewka
MamaOskarkafareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ktoś z Was lubi mięsa na słodko? No to wpadajcie po przepis. Szybki, prosty i mega smaczny! Składniki: 500 g podudzi z kurczaka 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu BBQ 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 2 łyżki syropu z agawy(...)family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Podudzia oczyszczamy. Pozostałe składniki łączymy ze sobą, dodajemy do mięsa. Marynujemy przez noc. Pieczemy 35 min. w 180°C, pod koniec włączamy na 5 min. termoobieg. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenszparagi około 30 sztuk (jak są grubsze można dać po 2 sztuki, moje były cieniutkie) sól pieprz słodka papryka oregano suszone olej rzepakowa do podsmażenia 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Następnie ja przekroiłam je w poprzek na dwa cieńsze plastry i potem na pół, z racji tego, że filety miałam większe to udało mi się jeszcze zrobić(...)podsmażamy nasze roladki z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione. 6. Po podsmażeniu szparagi (główki) owijamy folią aluminiową, żeby się nam nie spaliły. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190 stopniach około 25-30 minut. Ja mięso rozbijemy grubiej to wtedy czas pieczenia musimy wydłużyć. Roladki możemy podać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz tak jak u mnie
kruche babeczkicieszę się, że dostarczę mu odpowiednich składników odżywczych. Polecam wszystkim psiarzom. :) Psie ciastka z mięsem: 500g mielonych podrobów wołowych (można użyć każdego rodzaju mięsa, którym karmicie psa - kurczaka, wołowiny, jagnięciny etc.) 2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej 3 jajka wiejskie lub od kur z wolnego wybiegu pół szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju) ok. 30-50g zmielonych orzechów ziemnych(...)nią zaznajomiony, ale jeśli Twój psiak nie jada solonego mięsa, to lepiej pomiń ten składnik. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstało raczej gęste ciasto. Na blaszce do pieczenia układamy arkusze papieru do pieczenia i wykładamy całą masę i równomiernie ją na nim rozprowadzamy. Można także uformować kulki (ale ciasto jest lepiące, więc nie będzie to łatwe) i je spłaszczyć
Cooking MonsterTakie danie będzie idealne na imprezy lub obiad. W czasie przygotowania nie jest wliczone marynowanie w jogurcie. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki
Kuchnia PokoleńPieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym. Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację. Danie idealne dla dzieci i dla dorosłych. Placuszki z dyni są bardzo aromatyczne a dzięki upieczeniu, a nie usmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Gorąco Wam polecam! Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami. Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy(...)Ciocia one są po prostu pyszne! ". Także polecam! ;-) Gotowe placuszki możecie podać np. z sałatką i sosem czosnkowym tak jak ja,a le również idealnie pasuje do nich kurczak w sosie curry, czy sos pieczarkowy - przepisy na moim blogu znajdziecie klikając w poniższe linki. PLACUSZKI Z DYNI Z SOSEM PIECZARKOWYM LECZO Z DYNIĄ Z PLACKAMI Z DYNI PLACUSZKI DYNIOWE
SMYKWKUCHNINajlepiej urodzinową Bo gdy upierasz się, że sporządzisz najcudowniejszy (wg ciebie tylko) tort dla dziecka, na wszystko inne masz już niewiele czasu. A marynatę robi się szybko i smak kurczaka jest wyborny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na marynatę (do ok. 20 udek. Proporcje należy odpowiednio zmniejszyć/zwiększyć, w zależności od ilości udek) 250 ml płynnego(...)pysznie przeszło marynatą. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika – 190 stopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły. Można podawać z warzywnymi kopertkami z ciasta francuskiego (przepis już niebawem na blogu
gutfutblachę podstawową (tą największą, na której kładziemy blaszki z ciastem). Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem(...)minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy
Kocham Czekoladęfajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 60g sera feta 1 łyżka przyprawy curry 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie: 1. Papryki umyć(...)Papryki napełnić farszem, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut. Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych !!! Przepisy z kiełbaskami znajdziecie na https://morliny.pl/przepisy KIEŁBASY MORLIŃSKIE ZDOBYWAJĄ KUCHNIE !!! Więcej na https://morliny.pl
Szalona Kuchnia Ewelinyduszonymi warzywami i pokryty podwójną porcją sera... Pychota! Możecie sobie wszystko przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Składniki: 600g filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 3 pomidory, 2 łyżki kaparów (można pominąć), 2 pieczarki, puszka krojonych pomidorów, 300g sera mozarella, 100g żółtego sera, sól, pieprz(...)płyn całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką oraz oregano. Farsz rozłożyć na każdym kawałku mięsa i przykryć plasterkiem mozarelli i posypać odrobiną startego żółtego sera. Piec około 10-15 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościblachę podstawową (tą największą, na której kładziemy blaszki z ciastem). Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw włoskich Kamis 40 g sera twardego, najlepiej Parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem(...)minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy
Kocham Czekoladęstopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą turę piekłam 40 minut). W tym czasie nie otwierać drzwiczek piekarnika, by ptysie nie opadły. Wyjąć i odstawić do przestudzenia. Mrożony groszek ugotować w połowie szklanki osolonej wody przez około 10 minut(...)pieprzem. Ostudzone ptysie przekroić w połowie. Pomiędzy obie części wkładać pastę groszkową. Ja zrobiłam to łyżką, ale dla ładniejszego efektu można szprycą z rękawem cukierniczym. ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Zupa z groszku i brokułów
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy(...)zieleninę i przyprawić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła, nakładać farsz i dokładnie sklejać. Układać na natłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C. przez ok. 15-20 min na złoty kolor
Maślane ciasteczkokoleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia(...)cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO
Smaki EwyDoskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól(...)laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię
Kolorowy Przepisownikzawiera tłuszczu dlatego nadaje się dla osób dbających o figurę lub odchudzających się. Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka ale może być indyk) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki curry 4 łyżeczki przyprawy do mięs (ja użyłam przyprawę do drobiu, choć można użyć bardziej "wyraźnej" w smaku(...)masy mięsnej dodać jedno całe jajko i wymieszać Następnie dodać ubitą pianę z białek i rozprowadzić w masie. Gotową masę przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika Piec przez ok. godzinę, aż mięso będzie upieczone i straci surowość. Może się okazać, że trzeba będzie piec troszkę dłużej. Ja czasem piekę godzinę i 15 minut - trzeba obserwować. Jeśli widzę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis z marca - 2 x ryba i 5 x wege oraz z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege . Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej. Wyjątkowo zaczynamy tym razem od niedzieli(...)pieczenia. Dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ugotowane ziemniaki i szparagi podaj z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą oraz sosem. Zostaw trochę sosu do sałatki makaronowej. Poniedziałek - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i rzodkiewką Z gotowanych ziemniaków, które zostały mi z niedzieli, przygotowałam prostą sałatkę z dodatkiem
Chilli Czosnek i Oliwaminut, do ładnego zarumienienia. W między czasie warto ruszyć/obrócić nasze składniki z 1-2 razy. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. W przypadku pieczonych talarków warto do nich co jakiś czas zajrzeć i albo szybciej je wyciągnąć, albo zostawić jeszcze chwilę. Frytki jak z McDonalda Jak przygotować frytki jak z popularnego fast-food(...)gruboziarnistą solą. Kto się skusi? Szukając innych podobnych przepisów polecam Wam też zajrzeć na stronę jedzmy-zdrowo.pl gdzie znajdziecie np. przepis na bułki do kebaba czy też na placki z kurczaka z warzywami. Warto zajrzeć i się zainspirować. A Wy co najchętniej przygotowujecie z ziemniaków
Słodkie okruszkiwykorzystaniem mięsa drobiowego to zachęcam do przygotowania udek w cytrynach lub duszonych w pysznym, lekko słodkim sosie . Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek 1 marchewka 1 biała część pora sól, pieprz żółty ser olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj(...)plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć pokrywką i piec około 40 minut w 180 ºC . Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. *po 2 udka dla każdej osoby
Ugotowaćmnie takie połączenie Julii Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów(...)kilka do zrobienia w pierwszej kolejności. Znajdziecie tu wszystko - i desery, i przystawki, i porządny obiad, przy którym dużo się nie narobicie. Pisałam już wcześniej o francuskich gulaszach i pieczonych mięsach. Uwielbiam je, bo są proste i zawsze wyborne. Sporo jest tu owoców morza i ryb. Ja ciągle nie jestem fanką takich dań, bo nie mam zaufania do świeżości
W kuchni wieczoremfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Polecamy szczególnie tym, którzy kochają mięso drobiowe. W tej wersji wyszło bardzo soczyste, przede wszystkim aromatyczne. Składniki: 2 udka kurczaka 250 ml jasnego piwa 1 łyżka miodu 50 ml sosu ponzu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui(...)bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Piwo mieszamy z miodem, sosem ponzu, mieloną papryką i gałązkami rozmarynu. Udka marynujemy minimum godzinę. Przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy 45 minut w 180°C, co jakiś czas polewając marynatą. 5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg
R'n'G Kitchenosobą, która wywala jedzenie, staram się zawsze wszystko wykorzystać. Mniej lub bardziej udanie ;) Przepis prosty, mało składnikowy, aczkolwiek dodatki każdy może dostosować do swoich aktualnych zachcianek i np dodać kurczaka zamiast boczku, kukurydzę zamiast kapar, na końcu ułożyć listki rukoli... Możliwości jest wiele! Do koloru, do wyboru... Zamiast też przygotowywać większą pizzę, można wszystkie składniki wymieszać- łącznie z dodatkami(...)makaronu razem z jajkiem i mąką. Doprawiamy odrobiną pieprzu, mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy placek o śr ok 20 cm. Układamy plastry boczku i posypujemy kaparami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C z termoobiegiem przez ok 15 min (do zrumienienia). Podajemy z ulubionym sosem. #lubelloveinspiracje
Kuchnia w czekoladzieZwykle przerabiam je na rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto(...)cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz, skleiłam. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam solą gruboziarnistą i kminkiem. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół dopóki nie przypiekły się na złoto (ok. 30-40 minut). Podawałam z oliwą z oliwek. Bardzo fajny pomysł zarówno na obiad
Kate's Kitchenselera) 2 jajka 30 g bułki łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę(...)posypać bułką tartą, Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. Smacznego
Stare Garynimi, ale zdarza mi się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka. Składniki (na 9 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć(...)chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe Pieczeń ze śliwkami na kanapki
Weekendy w domu i ogrodziegłowie zaiskrzył mi pomysł. I tak powstały błyskawiczne zapiekane roladki z piersi kurczaka, nadziewane cukinią, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką i serem feta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała czerwona cebulka sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu pieprz cytrynowy wędzona papryka słodka sól spora łyżeczka bazylii Sposób(...)wędzoną papryką. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową - nie za mocno, stworzyć luźne sakiewki. Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia otworzyć sakiewki, aby mięso lekko się zarumieniło. Smacznego
na moim stole...