kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:523/674)

Udka pieczone w piwie 86

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Polecamy szczególnie tym, którzy kochają mięso drobiowe. W tej wersji wyszło bardzo soczyste, przede wszystkim aromatyczne.   Składniki: 2 udka kurczaka 250 ml jasnego piwa 1 łyżka miodu 50 ml sosu ponzu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui(...)bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Piwo mieszamy z miodem, sosem ponzu, mieloną papryką i gałązkami rozmarynu. Udka marynujemy minimum godzinę. Przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy 45 minut w 180°C, co jakiś czas polewając marynatą. 5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg

R'n'G Kitchen
Pizza makaronowo- serowa 157

osobą, która wywala jedzenie, staram się zawsze wszystko wykorzystać. Mniej lub bardziej udanie ;) Przepis prosty, mało składnikowy, aczkolwiek dodatki każdy może dostosować do swoich aktualnych zachcianek i np dodać kurczaka zamiast boczku, kukurydzę zamiast kapar, na końcu ułożyć listki rukoli... Możliwości jest wiele! Do koloru, do wyboru... Zamiast też przygotowywać większą pizzę, można wszystkie składniki wymieszać- łącznie z dodatkami(...)makaronu razem z jajkiem i mąką. Doprawiamy odrobiną pieprzu, mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy placek o śr ok 20 cm. Układamy plastry boczku i posypujemy kaparami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C z termoobiegiem przez ok 15 min (do zrumienienia). Podajemy z ulubionym sosem.  #lubelloveinspiracje

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 326

Zwykle przerabiam je na rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto(...)cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz, skleiłam. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam solą gruboziarnistą i kminkiem. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół dopóki nie przypiekły się na złoto (ok. 30-40 minut). Podawałam z oliwą z oliwek. Bardzo fajny pomysł zarówno na obiad

Kate's Kitchen
Pasztet z kurczaka i pieczarek 206

selera) 2 jajka 30 g bułki  łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę(...)posypać bułką tartą, Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć,  temperaturę podnieść do 180 st C i piec już  bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. Smacznego

Stare Gary
Paprykowe kotlety mielone 156

nimi, ale zdarza mi się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka. Składniki (na 9 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć(...)chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe Pieczeń ze śliwkami na kanapki

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki z piersi kurczaka z cukinią i pomidorami 221

głowie zaiskrzył mi pomysł. I tak powstały błyskawiczne zapiekane roladki z piersi kurczaka, nadziewane  cukinią, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką i serem feta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała czerwona cebulka sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu pieprz cytrynowy wędzona papryka słodka sól spora łyżeczka bazylii Sposób(...)wędzoną papryką. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową - nie za mocno, stworzyć luźne sakiewki. Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia otworzyć sakiewki, aby mięso lekko się zarumieniło. Smacznego

na moim stole...
Grillowane skrzydełka i warzywa z grilla. 242

Pogoda nas nie opuszcza ;), a komu chce się siedzieć w domu i stać w takie upały przy garach?  Znając życie odpowiedź jest tylko jedna i

Malinowe Pocałunki
Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros 123

Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros Dziś mam dla Was szybki, prosty przepis na sałatkę, która jest hitem każdej mojej imprezy i spotkań rodzinnych

Słodkie okruszki
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 184

Zapiekanka to dobry pomysł zarówno na kolację,jak na obiad. Młode ziemniaczki z dodatkiem polędwiczek z kurczaka-pyszne danie,polecam. SKŁADNIKI: 0,8kg. ziemniaków około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka 15 dag. wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju(...)usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około 10-15 min. do zrumienienia

Kuchnia Beaty
SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ W GALARECIE ŻURAWINOWEJ 200

jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu)  1 łyżeczka(...)żurawinę, lekko dociskając.  Schab zwijamy w roladę i  obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz majerankiem. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia, rękaw szczelnie związujemy i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ W GALARECIE ŻURAWINOWEJ 213

jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu)  1 łyżeczka(...)żurawinę, lekko dociskając.  Schab zwijamy w roladę i  obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz majerankiem. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia, rękaw szczelnie związujemy i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy

Kuchnia MagdaLeny
MEDALIONY INDYCZE W KOKOSIE 148

sobie, że zrobię filety z kurczaka właśnie w wiórkach kokosowych. Wywołałam tym zachwyt wśród moich współlokatorek, dlatego pewnie sytuacja ta utkwiła w mojej pamięci...  Dziś zamiast fileta z kurczaka będę panierowała medaliony z indyka. Panierka z wiórek kokosowych jest na tyle uniwersalna, że pasuje do kotlecików zarówno z drobiu, jak i ze schabu. Choć moim zdaniem lepiej komponuje się(...)końcu drugi raz obtaczamy w kokosie. Powtarzamy tę czynność z każdym kawałkiem mięsa. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ziemniakami tłuczonymi, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami

Kuchnia MagdaLeny
Pieczony łosoś + kuskus z pesto 140

sobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki pesto zdecydowanie nabrał charakteru. Do tego delikatny łosoś i lekka sałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka(...)tyłu, ponieważ w tylnej części piekarnika zazwyczaj panuje wyższa temperatura, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, a łosoś nie zrobi się suchy.  Wszystko posolić, a skórkę dodatkowo posmarować oliwą. Piec 15 minut. W tym czasie zrobić kuskus. Kaszę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i zalać wrzątkiem ok 1,5 cm ponad poziom kaszy. przykryć talerzykiem i zostawić

Cook&Love
Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert 433

okrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły.  W środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :) Składniki: farsz: 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś), 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami, 100 g sera camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego(...)bardzo delikatnie rolujemy i układamy zachowując odstępy na okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm. Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch). Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne

Moniki Smakołyki
Zawijańce drobiowe 170

szpinak oraz piersi drobiowe z których powstały mi takie zawijańce. Część zniknęła na obiad zanim zrobiłam zdjęcie a reszta jako wędlina na kanapkę. składniki: 4  pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz Szpinak(...)wycisnąć farszu. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-70 minut w zależności od wielkości roladek

Monia miesza i gotuje
2 imprezowe dania z makaronem Lubella- sałatka i 'sernik' 142

plastrach 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku dodatkowo: szczypta soli, 2 listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskie i 2 łyżki suszonej włoszczyzny do gotowania kurczaka Pierś zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości, a następnie ostudzić i pokroić w kostkę. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Ananasa drobno pokroić. Majonez wymieszać(...)makaron, wymieszać. Białka ubić, delikatnie wmieszać w masę. Formę wysmarować masłem, przelać masę, a na wierzchu wyłożyć niewielkie porcje dżemu brzoskwiniowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 35 stopni. Kroić po wystudzeniu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella

Kraina Miodem Płynąca
Odrywany chlebek z kurczakiem i serowym środkiem 164

wody Farsz: 150 g żółego sera 5 plastrów salami peperoni 150 g fileta z kurczaka Przyprawa do gyrosa 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła Suszona bazylia Farsz: Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Salami kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy(...)większy od dłoni. Na każdym układamy porcję farszu. Boki zwijamy do środka i podwijamy pod spód. W foremce układamy kule złączeniem do dołu. Gotowy odrywany chlebek obsypujemy bazylią. Chlebek pieczemy w 220*C przez 20 minut. Musi ładnie zarumienić się na wierzchu

VioletoweKucharzenie
Pasztet pieczony z żurawiną 190

mnie najlepiej smakuje  z łyżeczką żurawiny do mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g  suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego 100 g wątróbek drobiowych 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka(...)pieprzem.Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut ,odcedzamy,siekamy odrobinę żeby były mniejsze kawałeczki i mieszamy z naszą masą pasztetową.Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy naszą masę,wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz. Najlepiej smakuje podany z żurawiną do mięs....Uwielbiam to połączenie...polecam mniam

Swojskie jedzonko
Zupa krem z dyni z domowymi grzankami 225

chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA  -około 1-1,5  litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka) -1200 g dyni (może być hokkaido-mała czerwona) -4 małe marchewki -5 średnich ziemniaków -2 ząbki czosnku -1 duża cebula -trochę oleju -sól - pieprz  - 2 łyżeczki curry(...)gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna.  GRZANKI Czerstwe kromki chleba kroimy w kostkę, mieszamy z roztopionym masłem i ziołami prowansalskimi. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się upiekły z każdej strony. Zupę podajemy z grzankami :-)  I gotowe-pyszne danie na jesienny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Calzone a'la gyros 210

miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu(...)średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut

Nie tylko w kuchni
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem 332

parze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-)    Drobiowe roladki z koperkiem, koperkiem i czosnkiem SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżeczki ketchupu Kieleckiego łagodnego  1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy świeżo mielony 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem(...)która świetnie podkreśla smak.  Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również  do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze zakupy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 168

szklanka octu balsamicznego 2 łyżki kaparów 3/4 szklanki oliwek bez pestek 4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski 3 fileciki anchovies 2 łyżki pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu z kurczaka sól , pieprz do smaku 2 pęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej) + 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznego przygotowanie: Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję i skrzydła odciąć(...)następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając każdą porcję perliczki octem Moje uwagi : Piekłam tylko jedną perliczkę, na dwie trzeba mieć naprawdę duży, odpowiedni do obsmażania garnek. Nie dodałam anchovies, nie miałam akurat filecików naprawdę dobrej jakości, a nie chciałam zepsuć smaku perliczki. Po dodaniu

Stare Gary
Wątróbka drobiowa z warzywami 162

barbecue  i przyprawa warzywko. Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku.    Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy  do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami, polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki.    W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną(...)pieca.   Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem na 20 minut i gotowe.    Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby,  np. z musztardą  i chlebem,  z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty,  z chlebem lub frytkami  i surówką  z białej kapusty, z pieczonymi

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania