osolony wrzątek z odrobiną cukru, gotujemy na półtwardo. Po ugotowaniu przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę, chwilę smażymy na oleju. 3. Piersi z kurczaka kroimy w plastry w poprzek i obsypujemy przyprawą do mięsa. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu kroimy(...)cebuli, połowę sosu beszamelowego, potem znów płaty, mięso, cebula, brokuły i reszta sosu, i ostatnia warstwa - makaron, mięso, cebula, brokuły, a wierzch przykrywamy plastrami sera żółtego. 7. Lazanię pieczemy w 200 st. C przez 30-35 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka(...)parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty i zamieszać, poukładać piersi natarte marynatą, jeśli marynata została to polać po wierzchu całość obficie posypać startym parmezanem, piec w 180 C około 35 minut kroić porcje i można podać z surówką jaką się lubi, ja podałam z mixem sałat z jogurtem.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
W Mojej Kuchni Lubięsól pieprz papryka słodka płatki chilli Dodatkowo jajko do smarowania Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i posiekać na drobno nożem. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany(...)kawałek rozwałkowujemy na kółka o średnicy talerza deserowego. Na połowę kółka nakładamy farsz, posypujemy obficie serem i przykrywamy drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło 20 minut. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym pizza calzone
O kuchni z uczuciemTrzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ . Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać. Składniki: 3 udka kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku boczek wędzony - według własnych preferencji ½ szklanki kaszy gryczanej sól pieprz 1 liść laurowy papryka ostra i słodka oregano bazylia wykałaczki Wykonanie: Kaszę ugotować z liściem(...)spiąć wykałaczkami. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca
Mama Gotujepięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie(...)mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:) I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były
Słodko-Słony Świat Ilonyoregano według uznania lubczyk suszony według uznania czosnek suszony według uznania słodka papryka mielona według uznania ostra papryka mielona według uznania Na mięso: 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek suszony papryka słodka mielona oregano suszone olej Dodatkowo: 20 dag sera żółtego w plasterkach mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowani blaszek Wykonanie Pysznych kanapek(...)pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy okrągłe bułeczki, następnie spłaszczamy je i lekko rozwałkujemy, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone studzimy. 2. Sos: Cebulę, czosnek i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy
Izabelawkuchniprzepadam za mielonymi z kurczaka, ale ostatnio nabyłam indyka i pomyślałam, żeby trochę pokombinować z tym mięsem i wyszły mi pyszne kotlety mielone z indyka. Polecam! Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka); jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można użyć jeszcze bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna(...)pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodaj jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. Podawaj z Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz z Idealna mizeria Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujestartego sera grojer 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 40 dag makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi to po ich umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować(...)smaku solą i pieprzem, pieprzem kajeńskim. Wymieszać powstały sos z 1/3 grojera i 1/2 parmezanu. Odcedzony makaron wymieszać w dużej misce z mięsem, fasolą i sosem. Napełnić formę do pieczenia. Wymieszać tartą bułkę z pozostałym grojerem i parmezanem, posypać zapiekankę. Zapiekankę piec 20-30 minut grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Podawać. Przepis pochodzi z jakiejś mini
Zasmakuj KuchniOstatnio moje dziecko polubiło kotleciki pod każdą postacią. Były już z kurczaka, teraz zrobiłam z jajek, dodałam nasze ulubione suszone pomidory, koperek, kurkumę i mozzarellę. Kotleciki pyszne, pomidory można zastąpić czym tylko się chce i zrobić pod siebie :-). Z przepisu wychodzi około 10 sztuk. Miłego dnia :-) Składniki: 5 ugotowanych jajek L 1 jajko surowe koperek 8 suszonych pomidorów(...)rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy na rozgrzane kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami (pieczonymi ziemniaczkami, kaszą, sałatą). Smacznego
kruche babeczkiBardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką
Kuchnia Pokoleńmojej kuchni powstały cukiniowe kapturki ze słonecznikiem! Zapraszam Składniki: 4 okrągłe cukinie 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju Puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika z firmy Piątnica http://piatnica.net/ Sól Pieprz Oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte(...)pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane cukinie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinariapapryki słodkiej soli pieprzu kolorowego chilli rozmarynu oraz oliwa z oliwek ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy, to samo robimy z piersią z kurczaka. Cebulkę, ogórek i melona obieramy ze skórki, kroimy na małe kwadraciki, trójkąty bądź wycinamy kółeczka foremką – jak wolicie. Pomidorki kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ. Nadziewanie szaszłyków najlepiej rozpoczynać od mięsa(...)ziół. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Podczas pieczenia można polać je jeszcze ze dwa razy aby po zdjęciu z grilla odczuć smakowity winny smak i zapach. Smacznego
Słodkie Przyjemnościciekawa propozycja na coś innego z drobiu. Nadzienie można oczywiście komponować dowolnie według własnych upodobań. Podawanie konkretnych ilości składników chyba też nie jest tu konieczne. Filet z piersi kurczaka lub z indyka sól, pieprz, majonez Moje propozycje na farsz: I: oscypek żurawina suszona żurawina do mięs ze słoiczka Oscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny(...)innych bezpiecznej jest dołki wcześniej natłuścić. W zagłębienia nałożyć wybrany farsz. Brzegi mięsa zawinąć tak, aby farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz
Praktyczna plszukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów(...)papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek. Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 20 minut, co jakiś
Mania Gotowania