masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody sól, papryka słodka i ostra Nadzienie: 150 g świeżego jarmużu 1 łyżka soku z cytryny 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 125 ml śmietany 18 % 1 duże jajko i białko z ciasta ser żółty starty ( około 3 łyżki ) 1/2 kulki mozzarelli sól, pieprz do smaku 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy(...)wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku w 200 stop. przez około 10-15 minut. 5. Na lekko przestudzony spód wykładamy nadzienie i pieczemy całość w 180 stop przez 30-35 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia wykładamy mozzarellę pokrojona w paseczki. Tartę podajemy lekko przestudzoną. Smacznego
Gotowanie...to proste !łyżka pieprzu 1 łyżka cukru Garść liści bazyli Przygotowanie Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zrobi się czarna. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Jeśli chcesz, żeby(...)blenderem na gładką masę. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 30 minut. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – pizza z kurczakiem . Artykuł Pikantna pasta paprykowa do słoików pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale PysznieWyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem jestem zachwycona. Naprawdę bardzo smaczne i szybkie danie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 300g małych pieczarek 3 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku 3 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 1/2 łyżki przyprawy Maggi 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki suszona natka(...)godzinę (najlepiej na całą noc). Pieczarki dokładnie oczyścić, oprószyć solą i pieprzem i razem z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec pod przykryciem 50 minut. W tym czasie, w osolonej wodzie podgotować marchew pokrojoną w kostkę i groszek. Warzywa powinny być pól miękkie. Odcedzić i po upływie 50-ciu minut dodać
kuchnia doskijajka -mąka ziemniaczana, -odrobina mleka Przygotowanie: Zaczynamy od umycia i osuszenia fileta, następnie kroimy go w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka (ja dałam 2 łyżki przyprawy do gyrosa), 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka oleju. Wszystko razem mieszamy w misce, najlepiej ręką ale łyżką też bez problemu dacie radę :). W kolejnym etapie paprykę(...)żeby nie "leciało", ale nie tak jak gęsta śmietana :) Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą na rumiany kolor, a następnie układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 5-6 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, żeby mieć pewność, że filet nie jest surowy :). Smacznego ! :) Zapraszam po kolejne przepisy
Gotuj z Mąkąwskazówkami producenta to... ... okazała się nieziemsko ostra. Biorąc pod uwagę, że obiad był przewidziany również dla naszego synka marynata wylądowała w koszu, a skrzydełka przyprawiłam sprawdzoną przyprawą do kurczaka po staropolsku. I tak wstępnie upiekłam skrzydełka. Potem przygotowałam mini - marynatę diabelską i część z podpieczonych skrzydełek zamarynowałam w tej przyprawie. Dla każdego coś miłego - syn miał łagodne skrzydełeczka(...)keczupu łyżka miodu łyżka octu jabłkowego płaska łyżka przyprawy do skrzydełek po amerykańsku Przygotowanie: Ze składników przygotowujemy marynaty. Nacieramy skrzydełka. Odstawiamy w chłodne miejsce na tyle czasu ile mamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - najlepiej w rękawie do pieczenia. Potem podpiekamy 15 minut bez przykrycia (funkcja opiekania) by skórka nam schrupła . Pyszności. Dla mnie obie wersje
Kuchnia po mojemuumyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w grubą kostkę. W misce wymieszałam przyprawy, oliwę i jogurt na gładką jednolitą masę, do której włożyłam pokrojone mięso z kurczaka, wymieszałam, miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na kilka godzin do lodówki (ok. 6 godzin). Pieczarki: kilka pieczarek papryka mielona słodka oliwa lub olej sól ziołowa Pieczarki wyczyściłam(...)dobrze osolonej wodzie. Następnie odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Posypuję je ziołami, solą i skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Tak czekają na szaszłyki aż będą gotowe, bo piekę i szaszłyki i ziemniaki jednocześnie. Sposób przygotowania: Na patyczki do szaszłyków nadziewam w kolejności pieczarki, mięso, ananas i tak dalej :) Przygotowane wcześniej ziemniaki przekładam do dwóch małych miseczek lub do jednej
Blondynka Gotujeszybki przepis na dietetyczny obiad. Pierś z kurczaka przygotowana na parze z sosem tzatziki podana z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 2 porcje. Produkty Pierś z kurczaka, 2 ogórki, czosnek, jogurt typu greckiego, ryż, sól, pieprze, zioła prowansalskie. Przygotowanie Pierś umyj i przekrój na dwie porcje. Przypraw ją solą, pieprzem oraz ziołami i włóż na sitko(...)parze jest polecane ze względu na dużą ilość zalet tej obróbki termicznej. Przede wszystkim przygotowane w ten sposób potrawy tracą mniej witamin i substancji odżywczych niż podczas gotowania, pieczenia czy smażenia. Jedzenie tego typu jest bardziej lekkostrawne oraz nie wymaga tłuszczu, który jest szkodliwy, gdy smażymy jedzenie. Oprócz tego taki sposób przygotowania dania jest bardzo prosty i szybki, a jedzenie
Fit&Fast KitchenPrzygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki (np. jak na nuggetsy). Następnie usmażyć na oleju ... jak zwykłe kotlety z piersi kurczaka (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta). Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso w naczyniu. W małym garnku robimy(...)obgotowujemy (5 min. od zagotowania wody). Wrzucamy do miski z 3 łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy 7 min. Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min. - opcja pieczenie. Gotowe danie układamy
Alutka-Gotujeświeżo zmielona sól i pieprz Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę kolejne kilka minut. Następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki i całość duszę przez 3-4 minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino. Obniżam temperaturę smażenia(...)oraz masło. Całość dokładnie mieszam do rozpuszczenia sera. Dodaje posiekaną bazylię. Ściągam z ognia. Chipsy z jarmużu Jarmuż mieszam z oliwą i solą. Umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by był rozłożony w miarę równomiernie i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 do 5 minut. Gotowe risotto podaję od razu z chipsami z jarmużu. Można
Mango Papajamaszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta(...)czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pasztetu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą, wyrównujemy, posypujemy bułką tartą. Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach. Użyłam 2 foremek o wymiarach 15x10xm
słodki bratekwiem, nie jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej) Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka(...)podczas pieczenia nie wsiąknęło za dużo tłuszczu. 4. W rondlu rozgrzać większą ilość oleju, kawałki mięsa najpierw opanierować w mące, a następnie smażyć ze wszystkich stron. Mięso powinno być zanurzone w tłuszczu podczas smażenia. 5. Gotowe stripsy powinny być mięciutkie i soczyste w środku i mieć chrupiącą panierkę. 6. Podawać wedle smaku z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, surówką
Kuchnia domowa Anipokrojonych 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki soku z cytryny 4 płaskie łyżki bułki tartej 1 małe jajko, roztrzepane sól, pieprz A jak to zrobić: Piersi z kurczaka nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Wymieszać śliwki z tymiankiem(...)obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika na 20 - 25 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe). Moje roladki podałam na delikatnie podduszonym szpinaku na oliwie z oliwek aromatyzowanej czosnkiem z dodatkiem suszonych pomidorów
Kuchnia w opałachwyrośnięcia na 25 minut. Przed upieczeniem: Po upieczeniu: Składniki - farsz: 0,5 kg pieczarek 1 papryka 3 duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki(...)które powinno już podwoić swoją objętość. Stolnicę posyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie
Zdrowie na języku :PZebrałam trochę orzechów w naszym sadzie i postanowiłam je wykorzystać na obiad. Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami. Składniki: Filety z kurczaka; cebula; 100 g orzechów włoskich; garść oliwek zielonych; pietruszka wedle uznania; 1 łyżka masła; sól, pieprz. Mięso dokładnie płuczemy i rozbijamy cieniutko. (Między dwoma kawałkami foli tłukę kurczaczka pięścią :) ). Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło(...)wszystko. Na płaty mięsa wykładamy farsz i i rolujemy mięso. Zawijamy w folię i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 40 min. Podałam z ziemniaczkami pieczonymi i sosem grzybowym. Polecam! Smacznego
MiksturownikDzisiaj chcę Was zaprosić na pyszną i pożywną zapiekankę. Do jej przygotowania użyłam ekologiczny makaron pszenno-razowy Symbio, który ma bardziej wyrazisty smak od tradycyjnego
Ala piecze i gotuje