W okresie jesienno zimowym wzrasta apetyt na dania rozgrzewające i sycące. Jednym z takich dań, które chcę wam zaproponować to danie jednogarnkowe ala leczo. Bardzo lubię
Ala piecze i gotujeUwielbiam ryż i szybkie sałatki. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu ryżową sałatkę z oliwkami i kiełkami rzodkiewki . Specyficzny smak oliwek, lekka
Słodkie okruszkiJeżeli zostały Wam resztki mięsa z obiadu to ta sałata pozwoli na ich optymalne wykorzystanie. W lekki i smaczny sposób wypełnicie swoje brzuchy porcją zdrowia
Szybko Tanio SmacznieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze
Marta GotujeJajko · Cebulę · pieprz · Pomysł na soczystego kurczaka Sposób przygotowania: 1. Z udek wyjmujemy kość i wycinamy mięso które nam odstaje. 2. Skrawki mięsa mielimy. 3. Udka posypujemy przyprawą oraz solą i odstawiamy. 4. Grzyby(...)Układamy we foli. 15. Pieczemy 30 minut w 180 ̊ C. 16. Udka gotowe. 17. Smacznego
Kulinarna ChwilaZapraszam na filety z kurczaka z pysznym farszem. Słodki smak gruszki pasuje do intensywnej w smaku gorgonzoli. 2 duże filety z kurczaka 150g sera gorgonzola 100g tartej mozzarelli 1 nieduża gruszka 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Gruszkę kroimy w kostkę, gorgonzolę rozgniatamy(...)wypadł. 3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
Szefowa kuchniszklanki oleju * przyprawy: sól, papryka ostra mielona, przyprawa do szaszłyka, suszone oregano i pietruszka (ilość według uznania) (użyłam przypraw Skworcu ) * 6 patyczków do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Olej wlać do miski, wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone piersi drobiowe, wymieszać tak by marynata pokryła mięso. Odstawić miskę(...)pokroić na mniejsze kawałki. Na patyczki nakłuwać na przemian papryka, mięso, ananas, mięso, papryka i tak na zmianę po parę kawałków na jednym patyczku. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki 25 minut na kratce
Zrób to smaczniepierś z kurczaka, 1 papryka czerwona 150 g sera fety 30 dag pieczarek 1 czerwona cebulka pół puszki kukurydzy 20 dag sera żółtego oliwa przyprawy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę,przyprawiamy ulubionymi ziołami ,solimy i smażymy na odrobinie oliwy.Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy na oliwie na rumiano.Paprykę i ser feta kroimy(...)pieprzem.Ciasto rozwijamy i kroimy w prostokąty,na środek każdego dojemy gotowy farsz i sklejamy po dwa boi do siebie ,żeby powstało coś na wzór łódeczki ,wierzch posypujemy resztą sera. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 15-20 min,podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego
Swojskie jedzonkoskórki i pokroić w kostkę. Brukselkę oczyścić z pierwszych liści i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę ze szczyptą cukru. Gotować około 7 minut, aż będzie miękka. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i lekko obsmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone(...)formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać przez około 40 min. Jeżeli warzywa będą się za bardzo przypiekały, można wierzch przykryć. Podawać gorące. Smacznego :) Zapiekanka piekła się w formie od #myAmbition Taką formę, jak i wiele innych produktów Ambition można zakupić ze zniżką 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje
https:KKuchniaMniamłyżce oliwy. Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i dusimy ok 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę mieszamy z zawartością patelni, posypujemy oregano. Łączymy z kurczakiem i zajadamy się :)) KOLACJA Cukinia stała się ostatnio nieodłączną towarzyszką mojej kuchni. Pojawia się dość często na moim talerzu. Udział wzięła również w kolacji ponieważ do obiadu (przepis wyżej(...)mniejsze niż 1,5 cm. Solimy by puściły sok aby nasze mini pizze nie były "mokre" . Po jakiś 5 minutach osuszamy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3-4 pieczarki dusimy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecier pomidorowy (łyżka, dwie) łączymy z bazylią lub oregano i solą. Nacieramy nim lekko każdy plasterek cukinii. następnie układamy nasze dodatki
BezglutenowaIzabelaobrany i drobno posiekany czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i podsmażać przez kilka minutek, aż się rozmrozi (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Do gorącego szpinaku przełożyć podsmażoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gdy szpinak ostygnie, dodać pokrojony w drobną kostkę ser feta. Nadzienie odstawić na bok. Ciasto francuskie rozwinąć z papieru, podzielić na 6 równych(...)taki sam sposób postąpić z drugim ciastem francuskim, dzieląc go na kwadraty, nadziewając i formując kolejne 6 sakiewki. Wszystkie sakiewki (12 sztuk) umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wysmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez ok. 25 minut do zezłocenia. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika- najsmaczniejsze na ciepło. Pamiętajcie o ściągnięciu
Nastoletnie Wypiekanieczasem chęć ta przemija, lecz na początku było mi ciężko. Dzięki takiej chwili powstała ta tortilla, która smakiem nie odbiega od tych, które możemy kupić na mieście z kurczakiem czy innym mięsem w środku. Tylko spróbujcie! :) Składniki na żytnią tortillę: - 240g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 160g gorącej wody - 25g sezamu - 2 łyżki oleju - sól Wszystkie składniki mieszamy(...)części, każdą z nich rozwałkowujemy i za pomocą noża do pizzy wycinamy równe okręgi (u mnie o 25cm średnicy). Z resztek po wycinaniu otrzymamy siódmą część na ostatnią tortillę. Pieczemy na patelni bez użycia tłuszczu przez 30-40s z każdej strony (nie dłużej, gdyż zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie je złożyć). Składniki do wnętrza (wybierać wedle
Be Fit Be StrongSkładniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej(...)rozgnieciony czosnek Umyte skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną miksturą, powinny być zanurzone Najlepiej pozostawić je w przyprawach do dnia następnego, kilka razy skrzydełka pomieszać Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody. Można podawać z ryżem. Pyszności, palce lizać :) Czas przygotowania bez pieczenia
Proste Potrawydrobiu 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera żółtko do posmarowania sól pieprz (może być czosnkowy) Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do podsmażonego mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy(...)solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno
Rozpustne gotowanierazem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany 18% - 230 g mrożonego kalafiora - 230 g mrożonego brokuła - 6 pomidorków koktajlowych - garść kiełków lucerny(...)filetach robimy nacięcie i do środka wkładamy fetę z suszonym pomidorem i bazylią. Filety na wierzchu nacinamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie filety wkładamy do kieszonek zrobionych z foli i wlewamy do nich trochę wody i zamykamy. W drugiej fazie filety pieczemy w temperaturze 140 stopni i przez
Kuchenne Wariacje