kurkumy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki olej Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Sos egzotyczny: Cebulę i czosnek drobno(...)kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. 4. Sos egzotyczny przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażone udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-55 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysera żółtego ( u mnie mix serów) ok. 4 łyżki oleju Przygotowanie; Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solimy, pieprzymy i smażymy na łyżce oleju do miękkości. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Dno wykładamy ryżem, ugniatając łyżką. Po wierzchu smarujemy majonezem. Następnie wykładamy podsmażone mięso. Na mięso wylewamy(...)ścieramy na grubych oczkach i posypujemy po wierzchu. Ja użyłam kilku serów. Typowy z dziurami, oscypek i jeszcze pleśniowy. Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy około 30 min w temp. 180C. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.koniec dodać adżikę (podkreśli smak farszu) lub koncentrat pomidorowy. Farsz przełożyć do miski. Dodać starty na dużych oczkach ser żółty i wymieszać. Jeśli robimy farsz z piersią z kurczaka, należy ją najpierw drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy kebab gyros. 2. Zrobić ciasto: z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia(...)odkroić część, wałkować nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi, wykrawać kółka, nakładać farsz i dobrze zlepić. Dodatkowo można zrobić falbankę widelcem. 4. Pierożki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zrobić odstępy, bo pierożki rosną. Posmarować białkiem. Piec w 180st.C przez 20-25 minut. 5. Podawać wedle uznania, solo, z barszczykiem lub z sosem czosnkowym. 6. Pierożki można mrozić
Kuchnia domowa Anicuknię i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia odparuje, stanie się ,,sucha” i zacznie delikatnie przypiekać. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Do mięsa dodajemy ostudzoną cukinię z cebulą, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Mięso(...)panko lub z połamanych płatkach kukurydzianych. Smażymy kotlety na złocisto w nagrzanym oleju – na początku gdy włożymy kotlety temperatura oleju lekko spadnie, ale gdy tylko zaczną się mocniej piec, zmniejszamy ogień na średni i pieczemy kolety z obu stron przez około 8-10 minut. Upieczone kotlety ściągamy na ręcznik papierowy. W międzyczasie gdy kotlety się pieką na patelni
Smaczna Stronauznania, a na koniec wymieszaj. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodaj dwie łyżki wody. Skrzydełka z kalafiora z hummusem To danie może zastąpić często goszczące na imprezach skrzydełka z kurczaka. Wystarczy kupić: dużego kalafiora, jajko, mąkę pełnoziarnistą, sól, pieprz, ostrą paprykę, granulowany czosnek, płatki kukurydziane, ciecierzycę, cytrynę, tahini, czosnek, oliwę z oliwek. Zacznij od hummusu. Odsączoną ciecierzycę (puszka) zblenduj(...)www.primavika.pl/hummus-naturalny . Następnie ugotuj kalafiora al dente i rozdziel na różyczki. Całość obtocz w cieście z 2 jajek, 4 łyżek mąki pełnoziarnistej i przypraw. Całość posyp płatkami kukurydzianymi i piecz w temp. 180°C na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Skrzydełka przed podaniem posmaruj cienką warstwą hummusu. Burger z buraka Amerykańskie burgery coraz częściej można spotkać w wersji wege. Najpopularniejsze
Kuchcik gotujeserka śmietankowego (np: Almette) 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 3-4 młode cebulki dymki (białe części) Sposób przyrządzenia: 1. Piersi z kurczaka podziel na płaty (3-4 kotlety z każdej piersi). 2. Delikatnie rozbij mięso i dopraw solą i pieprzem z każdej strony. 3. Serek śmietankowy wymieszaj z suszonym tymiankiem i przeciśniętym(...)Rabarbar obierz i pokrój w centymetrowe kawałki i obłóż nim roladki. 8. Papryczkę chili drobno posiekaj i wymieszaj z miodem, wodą i solą - zalej rabarbar i lekko przemieszaj. 9. Piecz 30min pod przykryciem w 180*C. Smacznego! Spring chicken rolls in rhubarb sauce Ingredients: 3-4 rhubarb stalks 2 tablespoons of mild honey 1/2 chili pepper 1/2 glass of water
Kuchnia w Słońcu Skąpananieco zdrowszym wydaniu :D Składniki: Na pity: - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 i 1/4 szklanki wody, - pół łyżeczki soli, - 10g suchych drożdży lub 20g świeżych. Na mięso: - 1kg piersi kurczaka, - 400g jogurtu naturalnego, - pół cebuli, - jeden większy ziemniak, - 2 łyżeczki czosnku granulowanego, - 2 łyżeczki słodkiej papryki, - łyżeczka pieprzu cayenne, - sól, - pieprz. Sałatka: -sałata lodowa, -3 pomidory, -ogórek świeży. Sposób przygotowania(...)stelarz, nadziewamy na to mięso, a na koniec wbijamy cebulę. Całość zawijamy w folię i odkładamy na około godzinę do lodówki. Naszą konstrukcję zaczepiamy o kratkę w piekarniku i pieczemy około 1.5 godziny. W międzyczasie z drożdży robimy rozczyn i łączymy ze wszystkimi skladnikami na pity. Miskę z ciastem odkladamy na około 1.5 godziny w ciepłe miejsce
Przepisy Mikołajatłustego boczku 1 duża cebula 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania, oraz jałowiec 25 dkg wątróbki z kurczaka 1 łyżka masła około 2 litry wody 1 kostka rosołowa ( jarzynka, według uznania ) 1 czerstwa, duża bułka 1 łyżka soli i pieprzu 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka tymianku(...)Formę na keks wykładamy folią, rozkładamy mięso i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 * C. Jeżeli chcemy pasztet zapasteryzować, należy farsz rozłożyć do małych słoiczków, dokładnie zakręcić i pasteryzować w wodzie około 25 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Pasztet pasteryzowany można długo przechowywać. Natomiast pieczony w foremce jest do bezpośredniego spożycia. Jest on wyjątkowo smaczny
Kulinarne Fantazje MarioliPewnie już zauważyliście, że ja lubię nietypowe marynaty i łącze rożne smaki. Dziś przedstawiam Wam pikantną, ale bardzo smaczną marynatę do skrzydełek. Spróbujcie Składniki: – 1kg skrzydełek z kurczaka – 1 słodka nektarynka lub brzoskwinia – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1 łyżka oleju sezamowego – 1 łyżka octu balsamicznego – 1/2 łyżki sosu rybnego – 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)Skrzydełka natrzeć dokładnie marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Następnie przełożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego ( w 1 rząd), przykryć papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć papier, podlać skrzydełka sosem z wytopionym tłuszczykiem, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez
Smaki Armineprzygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego: 1 arkusz ciasta francuskiego, 2 jajka, 20 dag żółtego sera I dodatkowo do wyboru: dowolna wędlina, boczek, mięso z kurczaka (np. z rosołu), papryka czerwona, zielona lub żółta, podduszona cukinia, podsmażone pieczarki, gotowany brokuł lub kalafior, cebula, szczypior, natka pietruszki, lub co tam komu przyjdzie do głowy :) Sposób(...)francuskiego Zwijam ciasto ze składnikami w roladę, kroję na „kromeczki” o grubości około 1,5 cm i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego Zapiekanki piekę przez około 15-20 minut (do zarumienienia)w rozgrzanym do 180 o C piekarniku (termoobieg). Zapiekanki
Gotuj Się Kto Możedoprawić do smaku (jeśli składniki nie łączą się lub sos jest za gęsty, można dodać kilka kropel wody). Do pudełek lub na talerze przełożyć komosę, wyłożyć rukiew/rukolę, kawałki kurczaka, awokado i plastry buraka. Całość posypać pestkami i polać winegretem. Smacznego! Jak ugotować komosę: 1/2 szklanki ziaren komosy umieścić na sicie o drobnych oczkach, bardzo dokładnie wypłukać pod strumieniem zimnej(...)płyn (około 15 minut). Ugotowaną komosę pozostawić w garnuszku do wystudzenia, po czym rozmieszać ją widelcem tak, by stała się sypka. Jeśli nie przepadasz za surowymi burakami, możesz użyć pieczonych. Po obraniu buraki pokrój na plasterki lub w kostkę i przygotuj tak samo, jak surowe – według wskazówek zawartych w przepisie. Wiosną/wczesnym latem buraki zastąp rzodkiewkami i blanszowanymi szparagami
Even Better Foodszkl mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szkl ciepłej wody łyżka oliwy extra virgin ( Lidl ) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży Dodatki: filet z kurczaka usmażony z przyprawą gyros sałata lodowa pomidor zielone oliwki nadziewane czosnkiem ( Lidl ) czerwona cebula W misce wymieszać suche składniki. Dolać ciepłą (nie gorącą!) wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką(...)około 14 cm. Placki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić blaszkę na kilka minut aby się nagrzała. Na gorącej ułożyć placki i piec ok 12-15 minut do zarumienienia. Placuszki powinny mocno urosnąć. Jeszcze ciepłe nadziewać mięsem i świeżymi warzywami. Polać sosem tzatziki. Sos tzatziki: duży jogurt grecki ogórek szklarniowy 2 łyżki siekanego
Smakołyki Asibananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Krem czekoladowy Sangria, czyli owocowe orzeźwienie Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Sałatka z kurczakiem, pesto, rukolą i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki Walentynki by Eat Me Fit A może skusisz się na rozkoszne(...)Pozwól czekoladowej masie wystygnąć. W misie wymieszaj przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka i ziarna z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie. Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki i wlej do nich ciasto, tak by zajęło 3/4 wysokości papilotki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC na około 30 – 35 minut
Eat me! Fit me!odsączeniu pokrój na mniejsze kawałki i włóż do sakiewki wraz ze świeżymi ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Na 5 minut przed wyjęciem kurczaka na każdej piersi połóż plaster gruszki. II Etap - Orzechy Orzechy włoskie zalej wrzątkiem z cukrem i odstaw pod przykryciem na 20 minut. III Etap - Sos W rondlu rozpuść łyżkę masła(...)dodaj śmietanę oraz szczyptę chili (niekoniecznie). Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. IV Etap - Podanie Podawaj z czym lubisz :) Wg mnie najlepiej smakuję z makaronem typu tagliathelle, z pieczonymi ziemniaczkami, gnocchi albo kopytkami. Smacznego
Wylizany Rondeloczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić na patelnię, odparować płyn, dodać masło i cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki, całość wymieszać. W garnku(...)łyżki farszu i zawinąć w kopertę. Układać w żaroodpornej formie, posmarowanej tłuszczem, polać sosem i posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 15 minut. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych