kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:494/674)

Kotlety mielone drobiowe z suszonymi pomidorami i bazylią - z piekarnika 117

Składniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 12 kawałków suszonych pomidorów 2 garście listków świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka 2 jajka 150 g masła mleko (lub woda) bułka tarta sól, pieprz  Sposób wykonania: Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do namoczenia.  Mięso mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, pomidory i bazylię(...)wyrabiamy mięsną masę do momentu aż będzie jednolita. Kotlety kształtujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 50 minut. W połowie czasu pieczenia  na każdą porcję nakładamy kawałek masła

Qchnia po prostu
TORTILLA Z KURCZAKIEM I PYSZNYM SOSEM 138

puszka krojonych pomidorów 300ml bulionu 250g śmietany 18% puszka kukurydzy 150g sera żółtego w kostce 400g piersi z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe sól,pieprz szczypiorek WYKONANIE Piersi z kurczaka gotujemy żeby były miękkie.Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło,po chwili dodajemy mąkę,energicznie mieszamy i wlewamy pomidory z puszki.Chwilę gotujemy.Następnie(...)naszego sosu i dokładnie mieszamy. Część sosu wlewamy do formy do pieczenia.Na gotowy placek tortilli nakładamy farsz tak bardziej na środek i zwijamy. Zwiniętą tortillę wkładamy do formy do pieczenia,polewamy sosem a na wierzchu kładziemy pokrojony serek feta i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Pieczemy nasze pyszne tortille przez 25 min.w piekarniku nagrzanym do 190C .Gotowe tortille posypujemy pokrojonym szczypiorkiem

Mała w garnku miesza
kurczak caprese zapiekany w cieście filo 140

robi się z tego bardzo ciekawe danie.  P.s. jeśli macie problem z kupieniem ciasta filo, możecie je zastąpić ciastem francuskim Składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 pomidory  2 kulki mozzarelli (po 125 g) 2 arkusze ciasta filo 2 łyżki mleka 4 łyżki oleju zioła prowanslaskie sól, pieprz Każdy filet przekroić na dwa plastry. Posolić(...)kawałki ciasta z obu stron. Na każdy kawałek ciasta położyć jedno mięso a na nim naprzemiennie ułożyć pomidory i mozzarellę. Posypać ziołami. Boki ciasta podwinąć. Ułożyć na papierze i piec w 180*C około 20 minut. Podawać z sałatką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drobiowe kieszonki z serem i pieczarkami 157

filet to dość efektowne danie:). Klasyczny smak sera i pieczarek sprawdził się i w tym przypadku. Ważne by w środku znalazło się dużo farszu.  2 duże filety z kurczaka  250g pieczarek 100g tartej mozzarelli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany  1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej  1. Pieczarki drobno kroimy(...)wypadł.  3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut

Szefowa kuchni
z młodej kapusty gołąbki... 159

Składniki: młoda kapusta 2 -3 główki, ryż 3 woreczki, mielone z drobiu 1/2 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr, wywar z parzenia kapusty 2 szklanki z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby(...)liści i pod przykryciem w piekarniku nagrzanym na 220C, grzanie góra/dół piec około 45-50 minut z 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i na termoobiegu dopiec do końca czasu - gołąbki w naszym domu są ulubionym daniem w każdej wersji smakowej, również pieczone, gotowane i smakują nam też na zimno.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 147

petto di pollo 1 mela 1 carota 4 scalogni 6-8 albicocche secche 200 ml di succo di mela timo fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz(...)pieprzem.   Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.   Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. W ykładamy roladki, skrapiamy je oliwą. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez ok. 5 minut. Roladki zalewamy sokiem jabłkowym, kontynuujemy pieczenie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Tagliate i petti

La grande e la piccola cuoca
Przepis #33 Niedzielny obiad - filet z kurczka na warzywach 133

jednocześnie bogate w witaminy i wartości odżywcze. Połączenie warzyw oraz kurczaka zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:) Składniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy(...)układamy  pokrojone warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego

Health-Fit-Life
papryka faszerowana z mięsem z rosołu 328

myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu(...)ogonkiem, delikatnie wydłubać białe błonki z pestkami. Farszem napełnić papryki lekko dociskając po każdej porcji. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut. Podawać z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki

6niebo
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 160

wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy około 5-10 minut. Cedzimy. Wracamy do patelni ze szpinakiem :) Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki(...)misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce. Danie pieczemy w temp. 175 st. przez ok 15 minut iii... gotowe! Nie da się oprzeć ;) Smakujcie i piszcie! aa-kuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Skrzydełka z Kurczaka Pieczone z Miodem i Sosem Sojowym 154

dolewanie, odmierzyłam co i czego ile dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała dla Was coś co Was rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)czasie piekarnik nagrzałam na 180 stopni, skrzydełka włożyłam do patelni (moja patelnia może być używana w piekarniku do 250 stopni), możecie wyłożyć do formy ceramicznej lub innej przystosowanej do pieczenia. Delikatnie podlałam wodą, ok. 50 ml, przykryłam pokrywką (możecie przykryć folią aluminiową) i wstawiłam na około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę i zapiekałam je nie przykryte. Z czym

Blondynka Gotuje
Zapiekanka makaronowa z włoską nutką. Pomidor suszony, szpinak i magiczny składnik w glinianym naczyniu. 282

ząbek czosnku 1/2 łyżki masła   Przygotowanie: Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną wędlinę dojrzewającą - u mnie schab produkcji mojej Mamy , podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pozostałe składniki: pomidora, kurczaka (był usmażony poprzedniego dnia). Na końcu dodajemy ugotowany makaron, więc wszystko robimy na dużej patelni. Na małej patelni przygotowujemy szpinak wg standardowej receptury . Następnie w naczyniu glinianym, wysmarowanym masłem układamy(...)stopni pod przykryciem przez ok 30-40 minut. Na koniec na chwilę odkrywamy naczynie. Zapiekanka jest aromatyczna, soczysta i po prostu nieskromnie mówiąc - pyszna. Sprawdźcie sami. A pieczenie w naczyniu glinianym od Rossi okazało się naprawdę udane. Zapiekanka z naczynia glinianego jest soczysta i pełna smaku. Aż ciężko brać w słowa różnicę między zapiekaniem w naczyniu żaroodpornym

Kuchnia po mojemu
Pasztet z królika 149

Składniki: Mięso z królika 3 udka 0,5 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg podgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 jajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i  bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem(...)mięsa, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Gotową masę umieścić w foremkach posmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Proponuje uzupełnić foremki do ¾ wysokości. Piec ok 60 minut w temperaturze

The Sweet Damsel
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 353

oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko  2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać(...)sklejając je w trójkąty, docisnąć widelcem. Żółtko również roztrzepać, połączyć z mlekiem i posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu. Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym sosem pomidorowym...Smacznego

Gosia gotuje
Zapiekane warzywa do obiadu 176

coś takiego innego do obiadu. Miałam ochotę na warzywa. Gdzieś zobaczyłam zdjęcie warzyw zapiekanych w piecyku i pomyślałam, że zrobię podobne. Pomidor, cukinia i ziemniak :) Do tego robiłam kawałki kurczaka ( podobne do tych ) w panierce i surówka z pekińskiej (może być z białej kapusty ). Składniki: 1 pomidor kawałek cukinii 4 nieduże ziemniaki zioła prowansalskie lub inne, według upodobań Pomidor umyć(...)układamy w pionie, w kilka rzędów (do wyczerpania plasterków). Posypujemy ziołami. W taki sam sposób możemy przygotować same ziemniaki, jeśli nie lubimy mieszanki warzyw Wstawiamy naczynie do piecyka i pieczemy 40 minut pod przykryciem Po 40 minutach pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut bez przykrycia, polewając warzywa odrobiną oleju Podajemy do mięsa z surówką (lub ulubioną sałatką)  Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pizza hawajska 219

już prawie nasza tradycja: niedzielny obiad = pizza :) Dziś proponuję hawajską. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Bardzo lubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto(...)bardziej do mnie przemawia. Ciasto wałkujemy (lub rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa. Całość pieczemy na papierze do pieczenia 20-25 min w 180 stopniach Celsjusza. A tu jeszcze przed wstawieniem do piekarnika Zachęcam do pieczenia domowej pizzy. To nic trudnego, a i napracować

Ratunku obiad
Roladki w młotkowanym pieprzu muśnięte olejem rzepakowym 236

produkt ! Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. Sięgajmy po olej rzepakowy ! Składniki: 1 cały filet z kurczaka 80-100 g łososia w plastrach 5-7 szparagów zielonych 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 -3 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą ( KAMIS ) sól ponadto: folia aluminiowa Wykonanie: Mięso dokładnie umyć(...)układać plastry łososia oraz szparaga - zwijać w roladkę. Roladkę posmarować za pomocą pędzelka, olejem rzepakowym i obtoczyć w pieprzu z solą. Układać na kawałku folii aluminiowej i ciasto zawinąć. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 25-30 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak 380

cieście francuskim. Danie jest sycące, można więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:))  Składniki: ciasto francuskie,  400g filetu z kurczaka,  puszka krojonych pomidorów,  ząbek czosnku, cebula,  sól,  kilka gałązek bazylii,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  jajko, sezam do posypania.  Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno(...)minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim.  Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty

Z miłości do słodkości
Kapuściane udka 168

każdy lubi. Polecam soczyste udka faszerowane   warzywami, obtoczone w pikantnej przyprawie. Składniki: ·        6 udek ·        Pomysł na soczystego kurczak z paprykę i ziołami ·        Sól ·        ¼ główki młodej kapusty ·        10 dag szynki wędzonej(...)Mieszamy z startym na dużych oczkach serem. 2.    Gotowym farszem napełniamy otwór mięsa. 3.    Dokładnie zawijamy. 4.    Układamy w woreczku do pieczenia. 5.    Pieczemy 30 minut w 180 ° C. 6.    Udka gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Pasztet pieczony z suszonymi pomidorami 208

łyżeczki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 ząbki czosnku czarny pieprz mielony sól Przygotowanie: Filety umyć osuszyć pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i papryką. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Udka ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z pomidorów, dodać zamarynowane mięso i razem usmażyć, pod koniec dodać posiekany czosnek. Ugotowane udka(...)pokrojone w paski pomidory i jeszcze raz wymieszać. Formę (26x9) wyłożyć cienkimi, długimi plastrami boczku, tak żeby zwisały po bokach. Masę wyłożyć do formy i przykryć plastrami boczku.. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni

Swojskie jedzonko
Sałatka Shawarma z sosem tahini 101

shawarma z mięsem z indyka i nietypowym sosem z tahini. Dosyć lekką, orzeźwiającą, która fajnie sprawdzi się jako lunch w pracy. 400 g Medialonów z indyka lub podudzi z kurczaka 1 Sałata rzymska 1 Sałata masłowa 2 Ogórki gruntowe 200g Pomidorków cherry 1 Mała czerwona cebula Świeża mięta Świeża natka pietruszki Marynata 1 łyżeczka Mielonej kolendry 1 łyżeczka Mielonego kuminu(...)pieprz (do smaku) Woda Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w nich mięso przynajmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Mięso smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony lub pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałaty i zioła szatkujemy, cebulę i ogórka kroimy w cienkie plasterki, a pomidorki cherry kroimy na cztery. Mieszamy wszystko razem

Oslov.
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 177

stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek kurczaka oraz indyka) 3 duże cebule oliwa sól, pieprz sezam do posypania Ugotowane mięso odziel od kości, przełóż do malaksera i rozdrabniaj aż do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz, pokrój dość(...)oraz odetnij resztę ciasta. Powstały wałek z nadzieniem porój na ok. 4cm kawałki. W ten sam sposób przygotuj resztę kapuśniaczków. Na koniec ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Paszteciki piecz ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego Artykuł Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie

365 dni dookoła kuchni
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 146

Składniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa 2 czubate łyżki bułki tartej 2 jajka 50 gr. słoniny sol,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny(...)ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny w 200 °C :)) ps.2 takie foremki wyszły z tej ilości

w mojej kuchni
Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem 200

kurczaka, 1 cebula, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego(...)ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego

Państwo Wojtczuk gotują
Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami 198

łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu.  Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część(...)plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju

Cooking Monster
Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 170

Paluch z kurczaka proponuję przygotować w piekarniku, dzieki temu są zdrowsze od smazonych na patelni. Są pyszną i zdrową przekąską. Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 2 piersi z kurczaka 4  ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duże jajo 1 łyżka oliwy z oliwy 1 szklanka mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, len) 1 szklanka jogurtu(...)łyżki oliwy, dodajemy po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego. Ziarna rozsypujemy na talerzyk. Paluchy mięsne zanurzamy w jaju po czym panierujemy w ziarnach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy paluchy i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Pieczemy około 15 minut w zależności od grubości mięsa. Myjemy ogórek i fenkuł. Ścieramy go w dużą łezkę. Dodajemy

Gotuj Sam!
Sałatka a'la Cezar 199

Składniki na marynatę: -podwójna pierś z kurczaka -suszony tymianek -sól -pieprz -słodka papryka -olej Przygotowanie: 1 .Piersi z kurczaka należy oczyścić i pokroić w szerokie pasy. Przełożyć do plastikowego pojemnika, dodać tymianek, sól, pieprz, słodką paprykę, olej. Dokładnie wetrzeć marynatę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Składniki na sos: -2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka soku(...)Przygotowanie: 1. Chleb tostowy pokroić w kostkę 1x1cm, polać oliwą wymieszana z czosnkiem i posypać grzanki  czosnkiem  granulowanym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopi C i pieczemy przez około 10min. Składniki do sałatki: - pomidorki koktajlowe - sałata lodowa

Coś z niczego
Kotlet drobiowy pod pierzynką 179

sera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć(...)Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści

Monia miesza i gotuje
rolada drobiowa z jajecznicą i szpinakiem 187

Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki.  Składniki: 700 g fileta z kurczaka 150 g mrożonego szpinaku mały trójkącik serka topionego 2 łyżki masła 5 jajek ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Filety pokroić na plastry, lekko rozbić(...)serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C. Po upieczeniu odczekać kilka minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierś z kurczaka duszona w pikantnym sosie śliwkowym, pieczona dynia hokkaido i ziemniaki z wody 107

podwójna pierś z kurczaka sól pieprz biały curry indyjskie 1 cebula 400 g śliwek węgierek 3 łyżeczki cukru 200 ml rosołu 1 dynia hokkaido sól pieprz oliwa Pierś z kurczaka oczyścić, przeciąć jeśli  obie połówki są razem, obrócić jedną tak by po złożeniu wewnętrzną stroną tworzyły całość owalną. Obwiązać sznureczkiem . W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wrzucić posiekaną(...)Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera . Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, Piec w temp 190 st ok 20 min. Mięso pokroić w plastry, rozłożyć na talerze, dodać ziemniaki i kawałki dyni, polać sosem

Gotowanie jest łatwe
Pizza na cieście pszenno-żytnim z sosem śmietanowym, kurczakiem i słodką papryką 132

pszennej 140 g mąki żytniej 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: mięso z udka kurczaka- ugotowane, bądź usmażone-wedle preferencji-pokrojone w paseczki 1 papryka słodka pokrojona w kosteczkę 150 g żółtego sera posiekana świeża natka pietruszki sos:  serek mascarpone do dekoracji: odrobina parmezanu(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos, ser tarty oraz składniki farszu.  Piec około

KreatywnePiny
Piersi z kurczaka w pikantnej marynacie 280

kurczaka. Obie wersje super! Marynata jest wprawdzie pikantna, ale po upieczeniu mięso wcale nie jest pikantne - wychodzi idealnie doprawione,mięciutkie i soczyste. Polecam! Składniki: 60 dag piersi z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki(...)przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, po 1 godzinie mięso przewrócić na drugą stronę. 3. Piersi odsączyć z marynaty, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec 25-30 minut w 180-200 st. C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rolada drobiowa na zimno 332

nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm). Do miski włożyć mięso mielone. Dodać pokrojone mięso z udek kurczaka, wszystkie przyprawy (tj. sól, pieprz, cukier puder, majeranek), zioła (przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki) oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i wyrobić masę mięsną, aby składniki dobrze się połączyły(...)następnie tak przygotowaną roladę owinąć szczelnie w drugi kawałek folii alumniowej. Roladę owiniętą w folię przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do wystudzenia. Wystudzoną roladę wyjąć z folii, przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin

Gospodyni Miejska
Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej 224

faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej  można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą skórką szynki kryje się aromatyczny smak kurczaka. Składniki: 5 udek z kurczaka 25 dag pieczarek 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej sól pieprz Udka myjemy i usuwamy z nich kości. Ostrożnie zdejmujemy skórkę, aby jej nie przeciąć (skórki mogą się jeszcze przydać do innej(...)zawijamy. Następnie udka zawijamy w szynkę szwarcwaldzką (ja zawijałam każde udko w dwa plastry szynki). Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na rumiano i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni.  Smacznego

Salonik smaków
Domowy GYROS od podstaw 349

mięsem by go zbalansować. Zapraszam do Waszych kuchni i polubienia mojego bloga! Dla 2 osób Czas przygotowania ok. 30 minut + marynowanie wd. uznania Składniki: 450g mięsa z udka kurczaka Olej słonecznikowy 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku suszonego lub granulowanego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego(...)dolewamy trochę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się kilka godzin bądź pomijamy. 2/ Do piekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie podkręcamy temperaturę na 200 stopni i kontynuujemy przez 10 minut. Na koniec możemy włączyć nawiew z góry by podpiec mięso

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania