gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw porządnie cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i podawaj zupę posypaną bazylią. Przygotowanie Tefal Companion: W misie TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, kurczaka, pastę curry i chili i uruchom program Slow cook P1 na 3 minuty. Dodaj bulion i wszystkie warzywa i uruchom program Slow cook P2 na 15 minut lub do momentu(...)coconut milk 1 medium green zucchini, diced 150 g mushrooms, sliced 1 tbsp green curry paste 1 garlic clove, chopped 1 chilli pepper, thinly sliced 3 cm piece fresh ginger, grated 2 tsp vegetable oil 2 cups chicken stock 1 handful fresh basil, chopped lemon juice, sugar, salt, pepper to taste Preparation: Heat oil in the medium pot over medium
karmelowyosób z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia. Strusina zawiera także cenne dla organizmu człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią około 35% ogólnej zawartości tłuszczu (dla porównania w mięsie kurczaków jest to 20%, a w wołowinie zaledwie 5%.) Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F). Cechą charakterystyczną mięsa strusiego jest również stosunkowo duża zawartość kwasu(...)mięsa strusia Łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytanie czego nie można. Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry. Świetnie sprawdza się jako mięso do przyrządzenia w wolnowarze lub metodą sous
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałamiąc jej (tworząc łódeczkę). Jedną stronę tortilli posmaruj sosem jogurtowym, przyłóż liściem sałaty (tak aby delikatnie wystawała z tortilli), nałóż kapusty pekińskiej, odrobinę Kukurydzy Złocistej z chilli Bonduelle, kurczaka z marchewką, kilka plasterków ogórka i pomidora. Polej niewielką ilością sosu jogurtowego i posyp kukurydzą z chilli. Całość zepnij wykałaczką ok 3 cm od krawędzi tortilli. PREPARATION Whisk the flour(...)will be absorbed by the flour. When the dough will be slightly cooler knead it by hand until smooth. Divide the dough into 4 equal pieces and roll each piece into a ball. Cut chicken into cu bes and place in a bowl. Add oil and finely chopped chilli (watch out for the amount ;)). Stir and and set aside
Better Life By Auntie JuTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min Francuskie serce 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 cebuli 15 dag pieczarek 1/2 pomidora 1 żółtko 15 dag sera żółtego pieprz, kucharek natka pietruszki Pieczarki i fileta pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie poszatkować cebulę(...)resztą startego sera, nałożyć drugą część ciasta, docisnąć po bokach w każdym miejscu, aby zlepić ciasto. Delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelczykiem. Roztrzepać żółtko, nałożyć pędzelkiem na wierzch ciasta. Piec w piekarniku ok. 20-25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać natką pietruszki i keczupem
Gotuję Testujęfaszerowaną cukinię. Potrawę przygotowałam z produktów, które w danej chwili miałam po ręką. Wyszła bardzo smaczna i jeszcze niejednokrotnie zagości w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 udko z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 cebuli, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 50g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Udko gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram ze skóry(...)pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Cukinie przekrawam na pół. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia w cukiniach wypełniam przygotowanym farszem. Cukinię układam w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach rozkładam kawałki masła. Cukinię piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiochota i na cheata jadłam co innego.. Więc sama wykombinowałam sobie te cuda w domu! W zdrowej wersji. Składniki do środka mogą być dowolne.. od kurczaka do baraniny. Z warzywami, lub bez. Więc nic tylko zajadać się zdrowym KEBSEM! Składniki na 6 pit: 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 20g drożdży(...)ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1h. Ciasto dzielimy na 5/6 kulek, które wałkujemy na średnicę ok. 12-15cm. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut
Czarnawisienkapierś kurczaka z pomidorami i serem. Składniki: 3-4 papryki czerwone podwójny filet z kurczaka op mozzarelli(kula) 2-3 pomidory ser żółty przyprawy wg uznania Fileta z kurczaka należy umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę.Przyprawić wg uznania- u mnie 2 duże ząbki czosnku i pikantna przyprawa do drobiu.Odczekać chwilę by smaki się przegryzły(...)mięso mieszamy z pomidorami ,połową mozzarelli i połową żółtego sera.Możemy doprawić czosnkiem,pieprzem,bazylią. Tak przygotowaną masą faszerujemy papryki,posypujemy resztką żółtego sera i mozzarelli,ewentualnie bazylią. Papryki pieczemy w 180stC ok 30-45 min,wszystko zależy od wielkości i grubości papryki
Niespełnione zdolności kulinarnepyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki miodu lub cukru(...)godziny lub przez noc albo od razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia). Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw je do niego na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec grillowania/smażenia możesz posypać skrzydełka ziarenkami sezamu. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonyrazem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam, że efekt jest pyszny. Składniki (na dwa obiady dla 2+1): 3 udka kurczaka (ćwiartki) 2 małe marchewki 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego sól pieprz kolorowy pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas(...)pokrojonej marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy
Kuchnia po mojemuOstatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli(...)przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folia
Kulinarne przygody GatityBył już pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane(...)orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw. Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!!! insertCookd("7aa7fa3a4d03091ef347a3ba60998f4a
Miksturownikgazie. Moja propozycja jest dla zapracowanych. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 pęczek szczypiorku 1 słoiczek pędów bambsa 3 marchewki 2 małe cebule 4 piersi z kurczaka pulpa z 4 pomidorów lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego kawałek startego imbiru 2 starte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego pieprz, chili, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)odstawiamy na około 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pół szklanki przecieru rozprowadzamy w około 600 ml wody, przyprawiamy do smaku i zalewamy, jeszcze raz wszystko mieszamy. Pieczemy około 50 minut aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub nudlami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne z chrupiącą skórką pałki z kurczaka to super propozycja na obiad. Do pałek wystarczy dodać jakąś ulubioną surówkę, ryż, kuskus, ziemniaki lub po prostu pieczywo i mamy świetne danie obiadowe. Do marynaty dodałam ciekawy składnik. Z obawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku(...)wszystko zalane naturalnym olejem sojowym. Pasta ma fajny pikantno-słodki smak. Jeśli jest ciekawy smaku tej pasty to udaj się na zakupy do Kuchnie Świata . Panierowane pałki pieczone
Ewa w kuchnicarbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) Dyniowe risotto (Risotto alla zucca) Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne(...)Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais e lenticchie rosse) Potrawka z dynią, soczewicą i jarmużem (Zucca con lenticchie e cavolo riccio) Potrawka z kurczakiem, dynią i ciecierzycą (Spezzatino di pollo con zucca e ceci) Dyniowo-jabłkowe pancake (Pancake alla zucca e mela) Owsianka z karmelizowaną dynią (Porridge di fiocchi d'avena alla zucca) Tort
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 700 g mięsa drobiowego (np. z udźca kurczaka bez skóry) 40 dag żółtego sera (np. mozzarella) 3 jajka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 2 marchewki 1 duża cebula 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy(...)mięsa dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz wszystkie inne składniki. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dłonią na jednolitą masę. Uformowane dłońmi kotlety układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut
Qchnia po prostuodrobinę oleju rzepakowego. Makaron gotować nieco krócej niż podaje opakowanie. Odcedzić z wody i przełożyć do miski z brokułem. Do tej samej miski obrać mięso z wędzonych udek z kurczaka, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Następnie wsypać odcedzony z zalewy groszek, wlać śmietanę 30%, wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem(...)masa zacznie gęstnieć, wsypać ser i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamel serowy przelać na wierzch zapiekanki, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Podawać posypane delikatnie natką pietruszki
Passions hobbies lifepieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę(...)żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj
codojedzeniaPora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy - sól(...)marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić. folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut
Świat Smakuszpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju(...)gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy ziemniaczano- jajecznej dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy. Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze 180 ° C. Pesto Listki bazylii
Moniki Smakołykijadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie. Na 12 chlebków 3 szklanki mąki(...)ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich zrobić kulkę. Kulki rozwałkować na placuszki o średnicy 12-15 cm, zostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut
Krylowa Kuchniapieczone na Boże Narodzenie. Są bardzo proste do przygotowania, piekę je wcześniej, przechowuję w puszce, aby pozostały świeże i chrupiące. Ciasteczka mają mocno waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne, o maślano migdałowym smaku. Gwarantuję, że polubicie te waniliowe rogaliki tak jak ja! Tym bardziej, że przygotowanie waniliowych rogalików nie jest trudne, formuje się je szybko i równie szybko piecze(...)lekko spłaszczamy palcami. Na końcach po lewej i prawej stronie tworzymy czubki takie jak ma półksiężyc – Kipferl, ale nie za ostre, gdyż palą się podczas pieczenia. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 ° C lub z termoobiegiem w temperaturze 160 ° C przez około 15–20 minut. Na talerzu mieszamy cukier puder
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwietne dla zabieganych, świetne na imprezy. Lubię je przygotowywać, bo smakują rewelacyjnie, a roboty przy nich tyle co nic;) A Wy znaliście już ten patent? około 8 udek z kurczaka 1 i 1/2 – 2 szkl. maślanki naturalnej 2 łyżki oleju granulowany czosnek papryka mielona – ostra i słodka imbir mielony sól morska, pieprz biały W miseczce mieszamy przyprawy oraz(...)lodówki. Następnego dnia udka lekko otrzepujemy z marynaty, przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pod koniec pieczenia włączamy termoobieg i dopiekamy skórkę na rumiano
Smaki Na TalerzuOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedna tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem. Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udko z kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Wątróbki drobiowe(...)sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki do ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Przygotować formę "keksówkę". Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę pasztetową przełożyć do formy i wyrównać. Piec przez godzinę. Wystudzić. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniroladki. Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekoić i mniejsze kawałki dać(...)roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół
Monia miesza i gotuje