kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:487/674)

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem 167

pomidorków koktajlowych 2 łyżki parmezanu tarte Makarony gotuję aldente w osolonej wodzie. Cebulę kroję drobno przesmażam na patelni dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojony por na oleju. Bakłażana kroję w plastry posypuję solą i odstawiam na 30 minut, po tym czasie sól zmywam i smażę(...)naczynia do zapiekania, układam na nim mięso, dodaję por, układam plastry bakłażana, dodaję pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Pod koniec pieczenia posypuję parmezanem,a przed podaniem posypuję bazylią

wesoła kuchnia
Dietetyczne burgery z kurczaka z sosem chrzanowym 175

łyżeczka chrzanu 4 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka miodu roszponka parę czerwonych ziemniaków na frytki Sposób przygotowania: Bułkę pokrój w kostkę i namocz ją w mleku, odstaw na 10 minut. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze. Dopraw solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Następnie wymieszaj z namoczona bułka i uformuj 4 duże płaskie kotlety. Możesz je zgrillować lub usmażyć(...)roszponki, następnie kotlecika drobiowego oraz pokrojone awokado. Dodatkowo możesz przygotować frytki. Ja zrobiłam frytki z czerwonego ziemniaka. Pokroiłam je w paski, doprawiłam solą, papryką ostrą i obtoczyłam w oleju. Piekłam pół godziny

wysmienity
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 200

naprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową.  Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry  słoik suszonych pomidorów w zalewie  1 malutka papryczka jalapeno  szklanka ugotowanej kaszy  bulgur  50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek(...)papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą

pieprzny smaczek
zdrowe zielone krokiety 184

Składniki 1 brokuł- 2 szkl.posiekanego 1 pierś z kurczaka -opcjonalnie 3 marchewki 1/3 płatków jaglanych 1/3 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/3 startego sera c heddar 1 cebula czerwona posiekana drobno 3 ząbki czosnku dodatkowo sos pomidorowy  tutaj wymieszany z kremówka Wykonanie Zagotować wodę i wrzucić na wrzątek obrane,umyte i pokrojone w paski marchewkę.Blanszować 3 minuty.Do(...)pierś pokrojona na paski.Po minucie wyciągnąć warzywa i mięsko.Wszystko posiekać drobno,lub zmiksować na drobne kawałki. Dodać resztę składników i wyrobić masę . Doprawić pieprzem i solą. Uformować krokiety .Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C na złoty kolor.Podawać z sosem i kiełkami

w mojej kuchni
Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym 196

jogurtowym, nadającym daniu pysznego słodko-kwaśnego charakteru :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - po 2 szaszłyki na osobę - 370kcal) 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego 600 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry 1/2 łyżeczki pikantnej papryki 1 czerwona papryka  1 żółta papryka Sos: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego(...)mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą kostkę. Nabijamy mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Solimy szaszłyki przed pieczeniem. Grilujemy po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki. Gotowe szaszłyki podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierś kaczki z żurawiną 126

Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie(...)pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu

Milion Smaków
Pieczona gęś 288

przysłowie "Na świętego Marcina dobra gęsina". A XIX-wieczny polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest(...)zimę burzliwą śnieżną.” Dzięki szerokim, medialnym akcjom, restauracjom propagującym gęsinę dziś gęsina na nowo wkracza na stoły Polaków, mimo że ostatnimi czasy została wyparta przez powszechnie dostępne kurczaki i indyki. A przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną na stoły Francuzów czy Niemców, zamiast na nasze. Dlatego czas najwyższy przekonać Polaków, żeby w wielkie święta ponownie na swoich stołach

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 194

wyjdzie, ani porannej kawy nie zrobi (chociaż co do kawy pewności nie mam, w końcu wodę da się w nim zagotować). Ale poza tym to właściwie może wszystko. Piecze, gotuje, smaży, przyrządza potrawy na parze, zastępuje mikrofalówkę, automat do chleba czy piekarnik. Udusimy tam co trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu(...)posiada 24 programy automatyczne i 27 programów konfigurowanych ręcznie. To aż nadto żeby móc w nim zrobić naprawdę wszystko. Te automatyczne programy to naprawdę fajna rzecz. Chcecie zrobić np. kurczaka na parze? Wkładacie kurczaka, wybieracie opcję „para”, potem opcję „kurczak” i o nic więcej się nie martwicie. Nic nie trzeba pilnować. Maszyna sama was poinformuje (sygnałem dźwiękowym), gdy obiad będzie

Marder&Marder Manufacture
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce 195

uchwyty. Piękna, prawda? Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę(...)cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150 g młodego szpinaku 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 100 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 szklanki śmietanki 18% 1/4 szklanki czerwonego

karmelowy
Mielonka drobiowa z szynkowaru 99

Mięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)malakserze. Można też skorzystać z maszynki do mielenia. Dodajemy przyprawy i wodę z żelatyną, po czym dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru. Ja wyłożyłem wcześniej szynkowar woreczkiem do pieczenia – dzięki temu będzie później łatwiej je wyjąć. Wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej 24 godziny, by zdążyło się przegryźć. Następnego dnia wstawiamy szynkowar do wysokiego garnka, oddzielając

Proste-przepisy.pl
Mielonka drobiowa z szynkowaru 192

Mięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)malakserze. Można też skorzystać z maszynki do mielenia. Dodajemy przyprawy i wodę z żelatyną, po czym dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru. Ja wyłożyłem wcześniej szynkowar woreczkiem do pieczenia – dzięki temu będzie później łatwiej je wyjąć. Wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej 24 godziny, by zdążyło się przegryźć. Następnego dnia wstawiamy szynkowar do wysokiego garnka, oddzielając

Proste-przepisy.pl
Udka zapiekane w egzotycznym sosie 132

kurkumy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki olej Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Sos egzotyczny: Cebulę i czosnek drobno(...)kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. 4. Sos egzotyczny przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażone udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-55 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Zapiekanka ryżowa z miesem i warzywami. 102

sera żółtego ( u mnie mix serów) ok. 4 łyżki oleju Przygotowanie; Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solimy, pieprzymy i smażymy na łyżce oleju do miękkości. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Dno wykładamy ryżem, ugniatając łyżką. Po wierzchu smarujemy majonezem. Następnie wykładamy podsmażone mięso. Na mięso wylewamy(...)ścieramy na grubych oczkach i posypujemy po wierzchu. Ja użyłam kilku serów. Typowy z dziurami, oscypek i jeszcze pleśniowy.  Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy około 30 min w temp. 180C.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowe pierożki kebabowe 164

koniec dodać adżikę (podkreśli smak farszu) lub koncentrat pomidorowy. Farsz przełożyć do miski. Dodać starty na dużych oczkach ser żółty i wymieszać. Jeśli robimy farsz z piersią z kurczaka, należy ją najpierw drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy kebab gyros. 2. Zrobić ciasto: z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia(...)odkroić część, wałkować nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi, wykrawać kółka, nakładać farsz i dobrze zlepić. Dodatkowo można zrobić falbankę widelcem. 4. Pierożki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zrobić odstępy, bo pierożki rosną. Posmarować białkiem. Piec w 180st.C przez 20-25 minut. 5. Podawać wedle uznania, solo, z barszczykiem lub z sosem czosnkowym. 6. Pierożki można mrozić

Kuchnia domowa Ani
Burgery z chrupiącym kurczakiem 177

cuknię i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia odparuje, stanie się ,,sucha” i zacznie delikatnie przypiekać. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Do mięsa dodajemy ostudzoną cukinię z cebulą, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Mięso(...)panko lub z połamanych płatkach kukurydzianych. Smażymy kotlety na złocisto w nagrzanym oleju – na początku gdy włożymy kotlety temperatura oleju lekko spadnie, ale gdy tylko zaczną się mocniej piec, zmniejszamy ogień na średni i pieczemy kolety z obu stron przez około 8-10 minut. Upieczone kotlety ściągamy na ręcznik papierowy.   W międzyczasie gdy kotlety się pieką na patelni

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania