wersję, którą śmiało możemy podać podczas świątecznego obiadu. Grzyby nadają roladkom niezwykłego aromatu, śliwki słodkiej nuty, zaś wino wspaniale łączy się z tymi smakami... Składniki: 4 filety z kurczaka, 5 suszonych pomidorów, 7 suszonych grzybów, 6 suszonych śliwek Kresto , 200ml czerwonego wytrawnego wina, sól, biały pieprz, łyżka oleju rzepakowego Rapso(...)potrzebne do sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii. Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso. Piec około 30 minut w temp. 180st. Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać rozrobioną w trosze wody
Z miłości do słodkościPrzepyszna carbonara, gotowa w 30 min? marzenie? już je spełniam. Delikatna , rozpływająca się w ustach. Możemy zamiasta łososia zrobić z kurczakiem ( przepis tutaj ) , z paluszkami rybnymi, czy z grillowaną kiłbaską- z tym co lubimy najbardziej. Carbonara nie jest pracochłonna i jest przepyszna. Polecam i zapraszam po przepis :) Zaczynamy: Składniki *: Filet z łososia 200 gr boczku(...)przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Myjemy łososia, osuszamy ręcznikami- doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Nastawić piekarnik na 220 C i piec łososia 10 min. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan. W miseczce przygotowujemy starty ser. Odcedzamy makaron, dodajemy śmietanę, boczek i starty ser. Kładziemy z powrotem na mały
Smaki EdytyNa naszym stole klops gości dość często, chociaż w wersji z jajkiem tylko na Wielkanoc. Zrobienie go nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że kupimy mielone
Gotuj z MisiemSkładniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 12 kawałków suszonych pomidorów 2 garście listków świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka 2 jajka 150 g masła mleko (lub woda) bułka tarta sól, pieprz Sposób wykonania: Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do namoczenia. Mięso mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, pomidory i bazylię(...)wyrabiamy mięsną masę do momentu aż będzie jednolita. Kotlety kształtujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 50 minut. W połowie czasu pieczenia na każdą porcję nakładamy kawałek masła
Qchnia po prostupuszka krojonych pomidorów 300ml bulionu 250g śmietany 18% puszka kukurydzy 150g sera żółtego w kostce 400g piersi z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe sól,pieprz szczypiorek WYKONANIE Piersi z kurczaka gotujemy żeby były miękkie.Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło,po chwili dodajemy mąkę,energicznie mieszamy i wlewamy pomidory z puszki.Chwilę gotujemy.Następnie(...)naszego sosu i dokładnie mieszamy. Część sosu wlewamy do formy do pieczenia.Na gotowy placek tortilli nakładamy farsz tak bardziej na środek i zwijamy. Zwiniętą tortillę wkładamy do formy do pieczenia,polewamy sosem a na wierzchu kładziemy pokrojony serek feta i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Pieczemy nasze pyszne tortille przez 25 min.w piekarniku nagrzanym do 190C .Gotowe tortille posypujemy pokrojonym szczypiorkiem
Mała w garnku mieszarobi się z tego bardzo ciekawe danie. P.s. jeśli macie problem z kupieniem ciasta filo, możecie je zastąpić ciastem francuskim Składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 pomidory 2 kulki mozzarelli (po 125 g) 2 arkusze ciasta filo 2 łyżki mleka 4 łyżki oleju zioła prowanslaskie sól, pieprz Każdy filet przekroić na dwa plastry. Posolić(...)kawałki ciasta z obu stron. Na każdy kawałek ciasta położyć jedno mięso a na nim naprzemiennie ułożyć pomidory i mozzarellę. Posypać ziołami. Boki ciasta podwinąć. Ułożyć na papierze i piec w 180*C około 20 minut. Podawać z sałatką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafilet to dość efektowne danie:). Klasyczny smak sera i pieczarek sprawdził się i w tym przypadku. Ważne by w środku znalazło się dużo farszu. 2 duże filety z kurczaka 250g pieczarek 100g tartej mozzarelli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Pieczarki drobno kroimy(...)wypadł. 3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
Szefowa kuchniSkładniki: młoda kapusta 2 -3 główki, ryż 3 woreczki, mielone z drobiu 1/2 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr, wywar z parzenia kapusty 2 szklanki z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby(...)liści i pod przykryciem w piekarniku nagrzanym na 220C, grzanie góra/dół piec około 45-50 minut z 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i na termoobiegu dopiec do końca czasu - gołąbki w naszym domu są ulubionym daniem w każdej wersji smakowej, również pieczone, gotowane i smakują nam też na zimno.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępetto di pollo 1 mela 1 carota 4 scalogni 6-8 albicocche secche 200 ml di succo di mela timo fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz(...)pieprzem. Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. W ykładamy roladki, skrapiamy je oliwą. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez ok. 5 minut. Roladki zalewamy sokiem jabłkowym, kontynuujemy pieczenie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Tagliate i petti
La grande e la piccola cuocajednocześnie bogate w witaminy i wartości odżywcze. Połączenie warzyw oraz kurczaka zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:) Składniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy(...)układamy pokrojone warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-Lifemyślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu(...)ogonkiem, delikatnie wydłubać białe błonki z pestkami. Farszem napełnić papryki lekko dociskając po każdej porcji. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut. Podawać z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki
6niebowrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy około 5-10 minut. Cedzimy. Wracamy do patelni ze szpinakiem :) Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki(...)misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce. Danie pieczemy w temp. 175 st. przez ok 15 minut iii... gotowe! Nie da się oprzeć ;) Smakujcie i piszcie! aa-kuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dolewanie, odmierzyłam co i czego ile dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała dla Was coś co Was rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)czasie piekarnik nagrzałam na 180 stopni, skrzydełka włożyłam do patelni (moja patelnia może być używana w piekarniku do 250 stopni), możecie wyłożyć do formy ceramicznej lub innej przystosowanej do pieczenia. Delikatnie podlałam wodą, ok. 50 ml, przykryłam pokrywką (możecie przykryć folią aluminiową) i wstawiłam na około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę i zapiekałam je nie przykryte. Z czym
Blondynka Gotujeząbek czosnku 1/2 łyżki masła Przygotowanie: Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną wędlinę dojrzewającą - u mnie schab produkcji mojej Mamy , podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pozostałe składniki: pomidora, kurczaka (był usmażony poprzedniego dnia). Na końcu dodajemy ugotowany makaron, więc wszystko robimy na dużej patelni. Na małej patelni przygotowujemy szpinak wg standardowej receptury . Następnie w naczyniu glinianym, wysmarowanym masłem układamy(...)stopni pod przykryciem przez ok 30-40 minut. Na koniec na chwilę odkrywamy naczynie. Zapiekanka jest aromatyczna, soczysta i po prostu nieskromnie mówiąc - pyszna. Sprawdźcie sami. A pieczenie w naczyniu glinianym od Rossi okazało się naprawdę udane. Zapiekanka z naczynia glinianego jest soczysta i pełna smaku. Aż ciężko brać w słowa różnicę między zapiekaniem w naczyniu żaroodpornym
Kuchnia po mojemuSkładniki: Mięso z królika 3 udka 0,5 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg podgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 jajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem(...)mięsa, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Gotową masę umieścić w foremkach posmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Proponuje uzupełnić foremki do ¾ wysokości. Piec ok 60 minut w temperaturze
The Sweet Damsel