kulki w cieście - 536 przepisów (strona:11/36)

Litewskie kibiny 149

Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.  3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy

Apetyczna babeczka
Pierogi z dynią i soczewicą 142

robota wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować kulkę i na pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło.  Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie zlepić. Pierogi

Ala piecze i gotuje
Lipcowa piekarnia ..bajgle 124

ciepłym miejscu na godzinę . [ u mnie pracował na tym automat do chleba] . Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 15 części. Uformować z każdej kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrobić palcem dziurkę. Aby ją powiększyć można zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula

Moje domowe kucharzenie
Moja ulubiona Pizza dwa smaki 193

Składniki: Ciasto: 400 g maki (ja używam specjalnej mąki do pizzy, naprawdę polecam) 40 g drożdży w temperaturze pokojowej 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Dodatki: około 50 g salami 2 kulki sera mozzarelli(...)jednorodną masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Pieczarki, pomidora i kulki mozzarelli pokroić w plasterki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Na jednej połówce pizzy rozłożyć pieczarki i salami, a na drugiej szynkę szwardzwaldzką i pomidora. Mozzarellę ułożyć na wierzchu

Mania Gotowania
Tortilla -przepis na placki 152

smalcu  2 łyżeczki soli  350 ml wody  Do mąki dodać smalec oraz sól. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego.Ciasto podzielić na około 16 równych części.Uformować kulki , przykryć i odstawić na około 20 minut. Rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki o dowolnej średnicy [ najlepiej o średnicy patelni na której będziemy smażyć]. Placki

Moje domowe kucharzenie
Pizza z cukinią 105

ciekawy smak.    Musicie pamiętać tylko o jednym - pesto musi być z tych bardziej gęstych, z małą ilością oliwy.      Składniki: ciasto (np z tego przepisu ) 1 mała cukinia 1 kulka mozzarelli pesto pomidor (opcjonalnie) rukola (do podania)   Wykonanie: Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy pesto.  Na to układamy pokrojoną w plastry cukinię i mozzarellę

Sto kolorów kuchni
Meksykańskie tacos 210

sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: TACOS: Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną. Dodajemy pół łyżeczki soli. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy ciasto, aż woda połączy się z mąką. Wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie zwartą kulką. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy koła wielkości dużego półlitrowego kubka. Każdy placek posypujemy przyprawą tacos. Smażymy obustronnie na suchej patelni. Dociskamy placki widelcem ( przy potrzymaniu widelca powinny

Ostra na Słodko
Ciasteczka pełnoziarniste ze snickersem 323

orzechowego 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 batony snickers Snickersy pokroić na małe kawałki. Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki i układamy w naprawdę dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a potem delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 10-15 minut w 190 stopniach C. Po wyjęciu

Z butelką mleczka w tle
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 224

zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut. Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało

Z miłości do słodkości
Pączki ekstra light:) 148

powinno zająć około 20 minut. Gdy ciasto jest sprężyste należy przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 2h. Po tym czasie. Wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kulki. Za pomocą szprycy można dodać dżemu do środka. Gotowe kulki układamy na brytfance i zostawimy je na około 15 min. aby jeszcze trochę wyrosły. Gotowe pączki

ciastkarnia na kruchym spodzie
NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK! 299

Jabłecznik wyszedł obłędny, rozszedł się cały nim dobrze wystygł ;-). Z dużą ilością świeżych polskich jabłek, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możecie też go podać z kulką lodów waniliowych!   SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE NA JABŁECZNIK: - 2 szklanki mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki

SMYKWKUCHNI
Pieguski 149

koniec dodajemy orzechy wraz z czekoladowymi kropelkami i również mieszamy.  Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i formujemy z niego kulki, które lekko spłaszczamy   i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kulki o średnicy ok. 3 cm układamy w pewnej odległości od siebie). Ciastka

Emcia Pichci
Kruche ciasteczka z orzeszkami i pistacjami 112

misce mieszamy sypkie składniki, w drugiej misce ucieramy masło, cukier i esencję, na kremową masę. Dodajemy jajo mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie aż do otrzymania miękkiego ciasta. Ugniatamy porcje w małe kulki i lekko spłaszczamy w dłoniach, ugniatamy na wierz orzechy. Pieczemy 10-12 minut, aż nabiorą jasnej złocistobrązowej barwy.  Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka wielce zdrowe 122

utarłam w makutrze z fruktozą, dodałam jajko, a potem mąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia. Wyrobiłam ciasto, było bardzo lepkie. Ubrałam lateksowe rękawiczki, odrywałam kawałki ciasta i formowałam je w kulki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyklepywałam widelcem. Kulki były bardzo klejące, więc nie było to łatwe. Piekłam w piekarniku nagrzanym

Zdrowa Kuchnia Sowy
Swieta. Mazurki. Pisanki 130

lodowki, mozna od razu rozwalkowac i uformowac jeden duzy mazurek lub kilka malych. Ja po rozwalkowaniu ciasta wycielam 7 okregow, ktore ozdobilam kuleczkami z tego samego ciasta. Mazurki przed zrobieniem ramki (kulek) smarujemy rozmaconym jajkiem, a nastepnie robimy ramke z kuleczek lub waleczka. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mazurki pieczemy okolo 15 minut. Przed wlozeniem do piekarnika nakluwamy

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania