kulki w cieście - 536 przepisów (strona:10/36)

66. Krucho z domieszką zieleni czyli: pyszne ciasteczka z suszoną pokrzywą, imbirem i cynamonem! 162

posiekane liście pokrzyw. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i cukrem i dodajemy je do mąki połączonej z masłem. Następnie dość sprawnie i szybko zagniatamy dłońmi zwarte ciasto. Zagniatamy je w kulkę, lekko spłaszczamy owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok.1h.  Chwilę przed końcem chłodzenia nastawiamy piekarnik do temperatury 180*C (termoobieg). Schłodzone ciastka rozwałkowujemy na stolnicy

Symfonia Smaków
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 214

zmocz wodą, aby w piekarniku powstała para, która pomaga ptysiom rosnąć Za pomocą dwóch łyżek wyłóż na blachę 16 kulek wielkości łyżeczki od herbaty lub 10 kulek wielkości łyżeczki deserowej ciasta ptysiowego Wykładać je należy 5 cm od siebie, aby miały miejsce rosnąć Małe ptysie pieczemy około 20 min., większe przez 35 min. lub do momentu aż wyrosną

Proste Potrawy
Świąteczne pierniczki 336

zminimalizujemy prawdopodobieństwo poparzenia się lub zestresowania, kiedy będziemy musieli na szybko zrzucić jedną partię pierniczków, żeby kolejna mogła trafić do piekarnika.      Z naszej kulki w lodówce odcinamy 1/4 ciasta, którą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy pierniczki foremkami lub od biedy kubkiem o cienkim brzegu i pieczemy przez 15 minut. I tak w kółko z resztą(...)ciasteczek pod koniec roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce

sama złodycz
Sernik na kakaowym spodzie 177

spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę  ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt twarde , to będzie nam trudno(...)Przygotowanie: Cukier ucieramy z całymi jajkami, dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach

Proste Potrawy
Prowansalskie Bagietki 166

zbyt gęste ma być miękkie i puszyste, dodajemy olej i oliwę, będziecie czuć w dłoni że ciasto nabiera puszystości, wyrabiamy z 5- 10 minut. Wyrobioną kulkę zostawiamy aż podwoi swoją objętość ;-)   Wyjmujemy ciasto z miski dzieli na 3 części formujemy skręcając bagietki, kładziemy na blaszce do pieczenia, oddzielając papierem.   Uruchamiamy piekarnik (ja swój nastawiam na poziom

SMYKWKUCHNI
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 211

minut , aby ciasto "wypoczęło".  Po upłynięciu tego czasu ciasto dzielimy na 5 lub 6 równych części. Z każdej części formujemy wałek o grubości około 2 cm, kolejno kroimy wzdłuż, jak kopytka na porcje o grubości również ok. 2cm. Z każdej porcji formujemy dość zgrabną kulkę. Kulki odkładamy na stolnicę i przykrywamy lnianą ściereczką by nie uschły. Kolejno(...)żeliwnym) garnku z grubym dnem podgrzewamy olej - musi on osiągnąć temperaturę ok.190*C. Jeśli nie posiadamy specjalnego termometru moment ten sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta - olej będzie dobry jeśli kawałek ciasta po wrzuceniu zacznie skwierczeć.Kulki smażymy około 2 minuty - może być to jednak czas krótszy, więc należy dokładnie obserwować pączuszki, aby zbyt mocno się nie przypiekły. Struffoli wyjmujemy

Symfonia Smaków
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 228

mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma,  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka

Kulinarne przygody Gatity
Knedle jak u mamy 146

przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia. Smacznego

Salonik smaków
Kruche ciasto przekładane malinami 187

wysmarowania formy  tarta bułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie: Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Gorący kąsek
KOKOSANKI, BEZGLUTENOWE 175

masłem. W drugim garnku ksylitol z mlekiem. Wymieszać razem i dodać wiórki kokosowe, pomieszać i chwilę pogotować. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty składników. Gotowe ciasto najlepiej formować w kulki i wykładać na blachę wyłożoną papierem. Piec w temp. około 180 stopni C przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Włoskie Frittelle di Carnevale 2659

sople.   Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy ciasto na pół, do jednej części dodajemy odciśnięte rodzynki. Rozgrzewamy olej  do temperatury 175ºC. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek z ciasta formujemy małe owalne “kulki”(o średnicy ok. 2 cm), wrzucamy na olej i smażymy 6 minut na złoty kolor. Moje frittele same się przekręcały, ale jeśli tego nie zrobią , trzeba

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka kokosowe 225

Następnie dodawać mąkę partiami do masła stale ubijając mikserem. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto owinąć folią i wsadzić do lodówki na 30 minut.  Po wyciągnięciu ciasta z lodówki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzać je w miksturze jajka i wody i obtaczać w wiórkach. Ułożyć je na blaszce i czubkiem palca wydrążyć małe zagłębienia. Nałożyć dżem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z jogurtów greckich 2969

łyżki cukru   3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki 155

łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier , ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker. Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap(...)Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomoca foremki o kształcie jajka wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Pieczemy ciasteczka wielkanocne w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dekorujemy każde ciasteczko lukrem i ozdabiamy złotymi kulkami. Czyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. 254

składnikami na kruszonkę postępuję podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego. Mąkę, cukier i masłorozcieram w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku. Nie zagniatam  w kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem. Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny będzie zwarty

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania