zyskuje (już nie jest "zwykłym" ciastem a staje się wykwintnym deserem), a jak się ją chwilę podgrzeje w mikrofalówce lub w piekarniku to już jest istna poezja.... Na ciepłym cieście kulka lodów waniliowych stopniowo topnieje, a wszystkie aromaty w cieście są bardziej wyczuwalne. Dodatkowo oprószyłam lody szczyptą cynamonu (w sam raz na okres jesienno-zimowy)... Mniam. Idę po kolejny
coolinarnastrefa.blogspot.comczasie przygotowuję z podanych składników na kruszonkę. Rozcieram mąkę z masłem i cukrem na "wilgotny piasek", a następnie zagniatam kulkę i wstawiam na około 30 minut do lodówki (nie musi być dokładnie tyle, ważne by nieco stwardniała). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam. Blaszkę 21x30 (duża prostokątna - wymiary mogą się różnić), wysmarowuję masłem i wysypuję mąką. Wykładam ciasto(...)pokryło całą powierzchnię dna blachy. Zostawiam na jakieś 20 minut, by jeszcze trochę podrosło. Na wierzchu układam truskawki. Posypuję kruszonką (można ją zetrzeć na tarce, ale wtedy trzeba kulkę ciasta wsadzić do zamrażarki). Można posypać cukrem. Wstawiam blaszkę do piekarnika. Piekę 50-60 minut, do zezłocenia, w 180 stopniach. Kiedy się upiecze, zostawiam w wyłączonym piekarniku, aby odpoczęło, po kwadransie
W kuchni Karmel-itkitakiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia ( ok 45 min). W miseczce roztrzepujemy żółtko z łyżką letniego mleka, delikatnie smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy
Mia Cucina Sofietasmarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 6 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem(...)wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy. Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek z ciasta i smażymy około 3 minut z każdej ze stron, pamiętając
Kulinarne przygody Gatityoliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40- 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 4 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem(...)wyrośnięcia na kolejne 20- 30 minut. Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy. Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek z ciasta i smażymy około 3 minut z każdej ze stron
Kulinarne przygody Gatityciasto umieścić na lekko umączonym blacie . Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności
Moje domowe kucharzenieskładniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, do momentu az przestanie sie kleić do rąk...odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formujemy na małe porcję i znowu odkładamy do wyrośnięcia... Po wyrośnięciu wałkujemy kulki na małe placki o grubości(...)wyjmujemy z piekarnika gdy góra lekko z ciemnieje... Wyciągamy blachę przykrywamy folią aluminiową na kilka chwil...pod folia placki powinny dojść w środku Jeśli kulki ciasta rozwałkujemy bardziej to wyjdzie nam idealny chlebek pita do kebabów
NaKońcuJęzykamałe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. By ręce nie przywierały do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce(...)jednolitą masę. Farsz: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę do kurczaka, ale równie dobrze, może to być dowolna mieszanka ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę. Na to rozprowadzamy sos. Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy
Kolizje Smakówprzekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką nakładać małe kulki ciasta. Będą wtedy miały kształt typowych płaskich biszkopcików. Z foremek ciadtka wychodzą wyższe. Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki
prawdziwe jedzenieDzielimy je na równe części, z których formujemy kuleczki. W zależności od wielkości, powinno wyjść ich ok. cztery. Rozrzucamy na stolnicy trochę mąki i wałkujemy na niej nasze kulki ciasta. Najcieniej jak się da, byle się nie podziurawiły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić
Weganizm infantylnybiałka 100 g cukru 100 g kokosu Przygotowanie: Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony
Ala piecze i gotujewymieszałam z cukrem, dodałam pokruszone zimne masło. Posiekałam składniki ze sobą, roztarłam masło z mąką tak, aby struktura przypominała grudkowaty piasek. Do tego wbijam jajko i zagniatam dokładnie ciasto. Wkładam na min. 30 min do lodówki. Rabarbar obieram i kroję w grube plasterki, a nawet małe kawałki. Truskawki rozmrażam. (Najszybciej jest włożyć torebkę z zamrożonymi truskawkami do letniej(...)osobnych miseczkach, zasypuję cukrem, aby nie były kwaśne po upieczeniu. 12 foremek do kruchych babeczek natłuszczam i oprószam mąką. Porcjami wielkości łyżki stołowej wylepiam je, zostawiając też kulkę ciasta na kruszonkę. Owoce dokładnie odcedzam (syrop pozostały świetnie smakuje rozrobiony z wodą), układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką. Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam
W kuchni Karmel-itkiproszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Dopiero gdy wystygną, zdjąć
wyzwania kuchennepapka. W misce mieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty
Weganizm infantylnyłyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną, ja przydusiłam masę na ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej powierzchni. Taki ich rustykalny urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięelastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować z ciasta kulki i wałkować na grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie spodem szklanki zrobić
Ze smakiem i z pasjąolej. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i zacznie "odchodzić" od ręki . Przykryć ciasto w misce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować z ciasta kulki wielkości mandarynki i układać na wysypanym mąką blacie , lekko spłaszczyć. W garnku rozgrzać smalec , wrzucać pączki , smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjmować na papierowy ręcznik . Za pomocą szprycy
Malinowa Kawiarenkanajlepiej wyrobić dłonią) - ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek - dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez
Smakołyki Bereniki