kulki w cieście - 536 przepisów (strona:8/36)

Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami 150

sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.   Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy do tortownicy, tworząc dwie warstwy.Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 175 C Pieczemy przez(...)góry się szybki przyrumienią, przykrywamy je z góry folią aluminiową. Sprawdzamy wykałaczką czy cisto się nie przykleja, jeżeli nie to jest gotowe i możemy je wyciągnąć do ostudzenia. Ostudzone ciasto przekładamy na tortownicę tak aby spód znalazł się na górze. Smacznego

Niezły Młynek
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 188

wylep ciastem. Uważaj, aby nie było dziur ani przerw. Do każdej babeczki nałóż po 1 łyżce nadzienia. Z pozostałego ciasta odrywaj nieduże kawałki, formuj z nich kulki, a następnie płaskie krążki ciasta. Pozakrywaj nimi przygotowane babeczki, dobrze zaklejając brzegi. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 20 min. Wyjmij z piekarnika, gdy będą

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 289

biscotti, ale o nich w następnym poście :) Po ponad godzinie wyciągnęłam ciasto i zabrałam się za ciastka. Tak jak autorka wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, jak potem się okazało ciasto troszkę

Blondynka Gotuje
Pierniczki glazurowane 258

kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce.  Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać

Pasja Smaku
Pralinki 190

łyżeczka cynamonu wiórki kokosowe Ciasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać dżem..wymieszać.W razie potrzeby dodać trochę przegotowanego mleka,aby ciasto było wilgotne [ ja nie dawałam].Z ciasta formować małe kulki , obtoczyć w wiórkach kokosowych. Razem ze mną pralinki , czekoladki itp robiły: Paulina Joasia Marzenka

Moje domowe kucharzenie
Pyzy 173

osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je. U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty

prawdziwe jedzenie
Litewskie kibiny. 384

godzinę. Mięso i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy Vegetę, pieprz i pozostałą margarynę. Dobrze wszystko mieszamy aby margaryna oblepiała mięso wraz z cebulą. Ciasto dzielimy na kulki (ok. 60-70 g) i wałkujemy je na kółka o śr. ok.7-9 cm. Na środek kółka wkładamy łyżkę farszu, formujemy pierożek i zawijamy, tak aby na górze powstał warkoczyk

Kuchnia Łukasza
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 236

Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 mała

Salonik smaków
Pierożki z jabłkami (bez jaj, mleka, cukru) 188

ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram jabłka.  Najlepsze są twarde i słodkie. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę łyżkę farszu, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę

prawdziwe jedzenie
KOKOSANKI 175

dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Piec ok. 15 minut,  do momentu

RAROSSA
Honey Oat Cookies 166

sztuk) Masło rozpuścić w rondelku. Do miski dodać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobione ciasto zawinąć w papier do pieczenia i na godzinę włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na kulki, lekko spłaszczyć i piec w 180 st. przez 15- 20 min.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I hate honey! I know it's bad, because honey has many benefitial properties. The main

bastalena
Breakfast with you #4 Breakfast in bed...? 180

cukru. W misce wyrobiłam ciasto (mąka, cukier, jajko, drożdże, sól, masło), które następnie podzieliłam na 15 równych części. Z każdej zrobiłam płaski placuszek, na środku którego położyłam śliwkę. Ciasto zakleiłam, uformowałam kulkę. Wszystko pozostawiłam na 30- 40 min. do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem. Bułki wstawiłam na 30 min. do rozgrzanego na 150st. piekarnika

bastalena
Bajaderki piernikowe 163

posypka  wiórki kokosowe Ciasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać dżem..wymieszać.W razie potrzeby dodać trochę przegotowanego mleka,aby ciasto było wilgotne [ ja nie dawałam].Z ciasta formować małe kulki , obtoczyć w kolorowej posypce lub wiórkach kokosowych

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki z nadzieniem czekoladowym 270

kwaśnej śmietany  1 żółtko  2 jajka  1/2 łyżeczki sody  szczypta soli  Dodatkowo krem czekoladowy  + okruchy z orzeszków Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 378

Dodatkowo: 1 kostka margaryny  1 szkl. cukru  1/2 szkl.mleka  około 2 szkl. mleka w proszku  2 łyżki kakao  Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania