kulki w cieście - 536 przepisów (strona:17/36)

Lavas, turecki chlebek z patelni 159

dodajemy odrobinę maki.  Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na  cienki placek o średnicy około 20 cm. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około

Kulinarne przygody Gatity
Kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą 96

jeszcze kilka dorodnych sztuk. Będą na kolację jak znalazł. Dzisiaj proponuję te z mozzarellą w środku. Wszystkie wersje smakują mi bardzo. Tutaj znajdziecie w cieście naleśnikowym , a tutaj z kurczakiem . Składniki : * kilka kwiatów cukinii  * kulka mozzarelli  * sól, pieprz * jajko, mąka i bułka tarta do panierowania  Przygotowanie : Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii opłukać delikatnie, osuszyć. Nadziać

Magiczne Życie Marty
Jagodzianki Babci Ali 154

jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić  i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.  Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego

Salonik smaków
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 224

proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut

Smaczne Zdrowe
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 317

ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy w maśle, a kolejno

Symfonia Smaków
Ciasteczka sezamowe 145

ucierania dodać jajko. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta. Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki. Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp 170-180 stopni

Fabryka pomysłów
Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem 148

tworząc długi prostokąt, który kroimy radełkiem w paski, które smarujemy wodą. W równych odstępach układamy na jednym z nich kulki sera ricotta wymieszanego z łososiem. Na tak przygotowany pasek z farszem układamy drugi pasek i dociskamy przestrzenie między ciastem i farszem. Tak robimy z kolejnymi paskami ciasta i farszu. Następnie dzielimy paski na kwadraciki. Zagotowujemy osoloną wodę w rondlu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ptysie 128

powinno rwać się i rozlewać. Następnie odstawia się je na 10-15 min. do ostudzenia, po czym przystępuje do formowania wypieków " Te praktyczne  wiadomości zaczerpnęłam z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka"- Jana Czernikowskiego A teraz  przepis,  Składniki : 15 dag przesianej mąki (prawie pełna szklanka) 1 łyżka cukru -niekoniecznie 13 dag masła 3 jajka szklanka wody 1 łyżeczka proszku(...)każde jajko zostało "wrobione "w masę Dodaję proszek do pieczenia i jeszcze raz mieszam  Na blachę posypaną cienko mąką, kładziemy kulki takiej wielkości  by po wyrośnięciu miały wielkość ptysiów kupowanych w cukierniach (ciasto rośnie sporo , dlatego nie kładziemy ciasta blisko siebie) Piec na złoty kolor w temp.250 - 270 stopni C  Jeśli po przekrojeniu są mokre

Proste Potrawy
Francuska plecionka 149

pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek )   Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółty Ketchup pikantny – ja użyłam pudliszki 5 plasterków szynki np. polędwica sopocka Przygotowanie: 1.        Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około

Fabryka pomysłów
Czekoladowe popękane ciasteczka 163

będzie już dobrze schłodzone, piekarnik nastawić na 175 stopni C. Dużą blaszkę pokryć papierem do pieczenia.  Cukier puder wsypać na talerz. Wyjąć ciasto z lodówki i nabierać porcje małą łyżeczką.   Formować z nich kulki o średnicy około 2 cm, każdą obtaczać w cukrze i układać na blaszce w niewielkich odstępach, gdyż ciastka w trakcie pieczenia się spłaszczą

wyzwania kuchenne
Pizza ze szparagami i mozzarellą 121

razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy 3 łyżki oliwy. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody. Dolewamy

Kolizje Smaków
Bułki szwajcarskie 121

natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 1,5 godziny. [ ja wyręczyłam się wypiekaczem do chleba]. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 lub 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć

Moje domowe kucharzenie
Pieguski z orzechami - Chocolate chip cookies 187

solą. Dodać mąkę, czekoladę i orzechy. Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto. 3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko. Piec przez około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut). Wystudzić na kratce

Sto kolorów kuchni
Domowe mleko kokosowe i krajanka ekstremalnie orzechowa 161

znów 1/2 szklanki wrzątku i znów dobrze wymiksowałam i zrobiłam to samo, co za pierwszym razem. W efekcie tej pracy powstało mleko kokosowe i kulka odpadów wiórkowych, które podobnie jak okarę przeznaczyłam jako dodatek do ciasta:) Krajanka ekstremalnie orzechowa Po wyprodukowaniu mleka od razu przystąpiłam do produkcji krajanki orzechowej,  którą znalazłam kilka dni temu na blogu Zdrowienawidelcu i zapisałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta serowa z truskawkami 212

schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut. Masa serowa: * 250 g miękkiego półtłustego twarogu * 2/3 szklanki cukru * 2 jajka * 1 płaska

kolorowotorcikowo
Bardzo proste karnawalowe kruche ciasteczka 178

zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe schładzać ok. 1 godzinę w lodowce, może być dluzej. Ciasto najlepiej zawinac w folie spozywcza. Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. ( Ksztalt zalezy od naszej fantazji, albo kulka albo splaszczona kulka ). W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie, posmarować białkiem i włożyć np.kolorowego M&M, lub orzecha w czekoladzie, lub migdala

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą 124

wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie odstawiamy je w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy krążek nakładamy kulkę ostudzonego farszu i dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Tym razem pierogi podawałam podsmażane na tłuszczu wytopionego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowa Tarta z Panna Cottą i Karmelizowanymi Brzoskwiniami 142

pieczenia. Odrywamy jeden arkusz i przenosimy ciasto do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Dno dziurkujemy widelcem. Dno i boki ciasta okrywamy papierem do pieczenia, na dno wysypując obciążenie, nie mam ceramicznych kulek, więc wysypałam ryż, można też suchą fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut , następnie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez

Blondynka Gotuje
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 364

wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około

Fabryka pomysłów
Tarta z musem jagodowym 163

minut do zamrażalnika.  Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem.  Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania