kulki w cieście - 536 przepisów (strona:21/36)

Tarta ze szpinakiem 162

cebuli 100 ml śmietany 18%  ser mozzarella 2 jajka Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki. Przygotowanie farszu : Połówkę cebuli drobno siekam, czosnek ścieram

Mechanik w kuchni
Knedle z truskawkami 134

Dzisiaj wspomnień czar ;) ulubione knedle z dzieciństwa . Pamiętam jak dziś , jak z siostrą czekałyśmy z wywieszonym językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z truskawką w środku :).Do tej pory , sezon truskawkowy nie może się obyc bez knedli :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko margaryna i bułka tarta do polania(...)makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleic ) Truskawki umyc , pozbyc się szypułek. Z ciasta urywac kawałki, formowac w małe kuleczki , po czym rozpłaszczac w ręku i wkładac po jednej truskawce, łyżeczkę cukru i sklejac tak , aby powstała kulka. Gotowe knedle wrzucac do gotującej się osolonej wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotowac jeszcze ok. 3 minut

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka miodowo-korzenne 151

zimnego masła 1 średnie jajko 1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką. Wycinać ciasteczka i stempelkiem odbijać

Delicious Titbits
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 195

miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko rozpłaszczyć i nałożyć na środek powidła lub dżem. Dokładnie skleić i odłożyć na podsypaną lekko blaszkę, do ponownego wyrastania

Smaczne Zdrowe
Na spotkanie z latem 172

być nie dużo, tyle by składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dodać odrobinę mąki krupczatki. Gotowe ciasto należy rozwałkować na blacie oprószonym mąką krupczatką. Wycinamy nieduże kwadraty i w każdy zawijamy osuszoną truskawkę, formujemy kulki. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Polewa na knedle to stopione masło z dodatkiem 1 łyżki cukru trzcinowego i 2 płaskich łyżek

Przysmaki Karolki
Pizza hawajska 99

indziej na świecie nie smakuje tak dobrze i jest poniekąd symbolem tych rajskich wysp. Potrzebujemy: Ciasto: - 350 g mąki pszennej - 3/4 szklanki letniej wody - 20 g świeżych drożdży - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki cukru Do obłożenia pizzy: - kulka mozzarelli - 150 g szynki - puszka ananasa - 150 g sera żółtego Sos pomidorowy*: - 2 ząbki czosnku

W mojej holenderskiej kuchni
Pizza Lutowe wyzwanie blogerek i blogerów 110

wyzwanie przyjęliśmy i przygotowaliśmy naszą ulubioną pizze . Do przygotowania potrzebne będą nam Ciasto: 350 g mąki,  Olej z oliwek, Sól,  Pieprz,  20 g Świerzych drożdży , 150 ml wody,  łyżeczka cukru, Nadzienie: Papryka czerwona, Parę plasterków salami,  50 g tartego żółtego sera,  Kulka mozzarelli, sos pomidorowy Przygotowanie: Na wstępie musimy przygotować zaczyn, wrzucamy pokruszone drożdże

cookpl
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 250

miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Pizza Margherita 177

świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore pomidory listki świeżej bazylii listki świeżego oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części

Kulinarne przygody Gatity
Knedle ze śliwkami 106

Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia.  Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki.  Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową

Pasja Smaku
Pizza Margherita 255

smak? Uwielbiam. Szkoda, że nie miałam akurat świeżej bazylii, bo byłoby idealnie.  Składniki: Ciasto /na 2 średnie pizze/: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli 2-3 łyżki sosu pomidorowego suszona bazylia sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuścić

Pasja Smaku
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 156

Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 1 gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce) 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy) 3 małe kulki mozzarelli (ilość wg uznania) sól pieprz gałka muszkatołowa szczypta chili pomidorki koktaljowe (opcjonalnie) Przygotowanie Cebulę(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak. Dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy. Kiedy szpinak będzie miękki dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ja użyłam papieru do pieczenia). Boki przyciąć i wykorzystać na wyłożenie wierzchu tarty. Spód podpiec (ok. 25 minut w temp. 200 o C). Na podpieczony spód wyłożyć farsz

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta z jabłkami 179

wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki. Przygotowanie nadzienia : Nadzienie przygotowuję w rondlu. Masło, cukier, woda(...)duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło. Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na 3 części. 2 części ciasta gniotę w dłoniach alby zmiękło i rozwałkowuję je do wielkości formy. Formę smaruję masłem i wysypuję mąką. Ciasto przekładam do formy

Mechanik w kuchni
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 163

komplecie z pesto  z rukoli.  Oczywiście można dodać inne pesto, jakie macie akurat pod ręką. Ostatnio posmakowały nam pizze właśnie z pesto, którym smarujemy ciasto, zamiast pomidorów. Aromat ziół i czosnku po wyjęciu pizzy z piekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie ! Mój wpis umieszczam również na liście  "Na zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię(...)świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore pomidory 3 spore łyżki  pesto z rukoli z bazylią 2 garści rukoli 2 łyżeczki oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie

Kulinarne przygody Gatity
Panini z łososiem 207

gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x  15 cm. Na plackach układamy szpinak, wędzonego

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania