prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy zbożowej 350 g mlecznej posiekanej czekolady 2 łyżki cukru pudru opakowanie czekoladowych kulek z biedronki (Rido) Robienie tortu rozpoczynamy od przygotowania kremu, ponieważ musi on odstać w lodówce ok 12 (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce). Do rondelka lub garnuszka wlewamy(...)oraz wanilię. Mase cały czas miksujemy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy (najlepiej partiami) do przygotowanej masy i delikatnie mieszamy, tak by masa nie straciła swojej puszystości. Drugie ciasto przygotowujemy tak samo, zmieniamy tylko czekoladę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy 25 minut
Kolizje Smakówczegoś, sama nie wiem czego. I znalazłam. Dwie paczuszki suszonej żurawiny wydały mi się idealnym dodatkiem do babki. Od razu na myśl przyszedł mi motyw korala małopolskiego . Małe żurawinowe kulki mają piękny czerwony kolor. Są idealnie okrąglutkie, jak koraliki. Wystarczy igła z nitką, bądź jakiś sznureczek, chwila cierpliwości i co? Mamy korale niczym jarzębinowe, jak śpiewał zespół Brathanki. Mamy(...)cukier się rozpuścił, a kasza zmiękła i nawilżała. Następnie dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie drewnianą łyżką, dosypuję żurawinę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę napełniam ciastem. Piekę 45 minut - godzinę w 180 stopniach, uważając by nie przypalić wierzchu. Drugą szklankę żurawiny namaczam dzień wcześniej. Podczas pieczenia ciasta wrzucam do rondelka wraz z powstałym płynem, wsypuję
W kuchni Karmel-itkiMój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g
Ala piecze i gotujeźródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów. Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach
Magiczne Życie Martypodać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną . Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż . Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się typowe dania kuchni polskiej, jednak czasami, chcąc czegoś wyjątkowego, można przygotować potrawy regionalne lub z kuchni świata. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy zechcą eksperymentować(...)również po to, aby przy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko
Kulinarny karnet ChristopheraDziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie
Mania Gotowaniajednym żółtku i ubijamy, aż do uzyskania pęcherzyków powietrza. Na koniec dodajemy łyżkę wody różanej, po czym wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę(...)naszą piękna różę :) Odrywamy spory kawałek kolorowego lukru, po czym wyrabiamy go, podsypując cukrem pudrem. Możemy użyć biały lukier i zabarwić go barwnikiem. Na początku formujemy średniej wielkości kulki, które następnie formujemy w łezkę. Od spodu podsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na bok. Łezki będą stanowiły bazę do podczepiania naszych płatków róż. Teraz przygotujemy płatki. Przydatna będzie wykrawaczka
Sajkofanka smakuJak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina SofietaZawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię