kulki w cieście - 536 przepisów (strona:20/36)

Pączki 392

wyrabiania powinien trwać 10-15 minut - gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - z wyrośniętego ciasta uformować wałek, podzielić go nożem na 10 mniej więcej równych części, z każdej z nich formować kulkę, gotowe pączki układać na posypanym mąką blacie łączeniem do spodu - uformowane pączki przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do napuszenia(...)zalet - unikamy ryzyka wypłynięcia nadzienia podczas smażenia, ale też możemy znacznie zwiększyć ilość marmolady czy konfitury w pączku, niż gdybyśmy nadziewali go przed smażeniem. Ważne jest, by dobrze wyrobić ciasto, a potem dać mu wystarczająco dużo czasu na wyrośnięcie. Duże znaczenie ma temperatura smażenia - w zbyt wysokiej pączki będą szybko brązowieć, a w środku mogą pozostać surowe, w zbyt niskiej

Smakołyki Bereniki
Bułki Pszenne Łatwe! 430

Ciasto jest tak przyjemne, że można je wyrabiać bez końca :) Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrobiłam ciasto jeszcze przez chwilę i podzieliłam je na 8 prawie równych części. Z każdego kawałeczka uformowałam kulki, każdą nacięłam tępą stroną noża. Bułeczki przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wstawiłam

Blondynka Gotuje
Podpłomyki 126

soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pampuchy, czyli kluski na parze... 188

minut - ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy

Kraina Tysiąca Smaków
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 232

który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi! W wersji na słodko … np. z owocami … Na ostro – z farszem z makreli … Albo takie jak dziś! Fantastyczne ciasto wypełnione po brzegi nieziemskim farszem – z anchois , gotowanych jajek , świeżych ziół i ciągnącej mozzarelli. Całość dodatkowo zgrillowana na prawdziwym maśle. Z pomocą przyszła mi najnowsza patelnia Ballarini z serii(...)jajka ugotowane na twardo – 3 szt * cebula czerwona – 1 szt * cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka ) – 1 szt * anchois – ok. 50 g * natka pietruszki – 1 garstka * sól * pieprz DODATKOWO: * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut. FARSZ: Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać. Białą cebulę posiekać

Ostra na Słodko
Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym 175

jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą ziołową. Z mięsa uformować małe kulki tak aby zmieściły sie do kwiatów. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Następnie do każdego kwiatu włożyć kuleczkę mięsa. Przygotować tempurę, dokładnie wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. W gotowym cieście zanurzać nadziane kwiaty cukinii i smażyć na głębokim oleju aż się zarumienią. Osączyć

Monia miesza i gotuje
OPONKI SEROWE 188

cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka  - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto  Powinno być miękkie i odchodzić(...)ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm.  Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku  wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pierogi z kapustą i grzybami 176

Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.  Farsz: 2 kg kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapusty.  Kapustę dobrze odcisnąć, drobno(...)Gotować na małym ogniu ok. 2 godz.  Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić.  Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2 minuty od momenty wypłynięcia.  Wyjąć na durszlak

Z miłości do słodkości
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 113

drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego ciasta wrzucić żurawinę, orzechy i czekoladę - wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w lekkich odstępach, kulki wielkości orzecha włoskiego.  Ja nakładałam je łyżeczką. Zgnieść palcem, albo widelcem. Piec około 14 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Małe pączki z cukrem pudrem 157

momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 156

było gotowe przełożyłam je do wysmarowanej olejem miski i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na jakąś 1- 1,5h. Wyrośnięte ciasto uformowałam w wałek i podzieliłam na równe części (mi wyszło ich 11), z których robiłam spłaszczoną kulkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią do pieczenia posypaną mąką. Każdą kulkę posypałam mąką i zostawiłam na jakieś

bastalena
Bolillos - meksykańskie bułeczki 162

dałam olej z awokado ] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Domowe tortille 235

placki 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej około1/3 szkl. wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli są za suche dolać wody, jeśli za wilgotne dosypać mąki. Podzielić na 4 części, uformować kulki i rozwałkować na cienkie placki. Do środka możecie dać wszystko na co tylko macie ochotę. W mojej tortilli znalazły się: mięso z kurczaka

kolorowotorcikowo
Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 307

hansi-theme-font:minor-latin;} Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki, np do szaszłyków, moczymy w czekoladzie i wbijamy

kolorowotorcikowo
Pizza a`la Caprese 181

momentu, aż ciasto przestanie być błyszczące. Potem odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwie kulki, które, albo rozwałkowujemy na dwa równe spody, albo rozkręcamy w rękach formując dwa spody do pizzy.  Dodatki: Pomidory suszone w oleju

Blondynka Gotuje