gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, wędzonego
Kulinarne przygody Gatitygorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, plasterki szynki
Kulinarne przygody Gatitymąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki
Moja smaczna kuchniaproszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć nieregularne kształty. Taki ich urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfarsz 400 g świeżego szpinaku 300 g liści młodej botwiny 200 g fety pieprz Kamis do smaku 1 kulka mozzarelli 1- 2 garście startego żółtedo sera słodka papryka do posypania olej do smażenia Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście
Monia miesza i gotujestole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;) U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki: Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli 3- 4 łyżki wody Na Farsz; kilka różyczek kalafiora lub brokułów kulka mozzarelli mały kawałek sera koziego pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej oliwki zielone 150 gram sera żółtego(...)mniej warzywnych dodatków lub odwrotnie...Sama dodaje wszystkiego na oko ;) Oczywiście do Quiche można dodać również mięso i praktycznie wszystkie dodatki warzywne wszystko zależny od waszej wyobraźni... Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiam...Gotowe ciasto wkładam na 30 min. do lodówki , a następnie rozwałkowuje... Ja użyłam blachy o średnicy 24 cm. Wykładam ciastem blachę i wałkiem bo brzegach odcinam
NaKońcuJęzykaporcji ciasta fo rmujemy dość cienkie wałeczki (ja ciasto podzieliłam sobie na 2 części) dalej postępujemy jak z kopytkami - z wałków za pomocą ostrego noża z ostrzem obtoczonym w mące wykrajamy dość małe prostokąty (takie jak na zdjęciu powyżej) i kolejno każdemu prostokątowi nadajemy kształt kulki. Kuleczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem(...)pomiędzy nimi. Pieczemy od 10 do 12 minut ( w zależności od piekarnika, aż do ozłocenia powierzchni). Przed końcem pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika, aby odeszło jak najwięcej pary wodnej. i ciasto się lekko schłodziło (gwałtownie wyjęte groszki z wysokiej temperatury mogą opaść). Groszek podajemy wraz z podgrzanym kremem kalafiorowym i ozdabiamy liśćmi natki pietruszki (opcjonalnie) - dodatkowo groszek możemy spokojnie przechowywać
Symfonia SmakówDziś na blogu pizza w nieco innej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy mąki pszennej z inną mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt(...)ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek EV Na farsz: 2 kulki mozzarelli 3 garści świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch
Kulinarne przygody Gatitydrożdży lub szczypta instant Ciasto właściwe: 200 g zaczynu 200 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli 80 - 100 ml wody mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant 1 łyżka oliwy z oliwek EV Dodatkowo: kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki sos pomidorowy 2 kulki mozzarelli suszone oregano świeża bazylia(...)odstawiamy do fermentacji na 12 (maksymalnie 16 ) godzin w ciepłe miejsce. Następnie mąkę mieszamy z solą. Zaczyn mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i drożdże i wyrabiamy ciasto, dodając oliwę. Najpierw wyrabiamy na pierwszym biegu przez 3 - 4 minuty, a później przez kolejne 6 - 7 minut na wyższym biegu. Wyrobione ciasto przekładamy
Kulinarne przygody Gatityporcji: 2 naleśniki Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia Składniki: szklanka mleka 2 jajka 150 g mąki 3 kulki mrożonego szpinaku 200g wędzonego łososia śmietankowy serek kanapkowy cytryna odrobina margaryny Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i odrobiną soli. Do ciasta dajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wszystko razem miksujemy. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencje, tak by swobodnie rozlewalo
Kolizje Smakówwyschła i odstawić na 20 minut. Następnie postępować jak przy robieniu kopytek. Pod zielić kulę wyrobionego ciasta na 4-5 części. Rolować wałek grubości palca wskazującego. Następnie kroić na kawałeczki długości ok. 2 cm. W dłoniach formować kulki. Rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Wrzucać paączusie na olej i smażyć z obu stron jak pączki na złoty
Mia Cucina Sofietaskórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ
Przysmaki KarolkiPrzygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować również ulubioną polewę(...)Gotowe kuleczki przekładamy do papilotek i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężały. Uwagi: Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa
Mania Gotowaniadopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut
RAROSSAfolię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z jednej części ciasta wykrawamy różne kwiatki- w nich robimy wgłębienia i wkładamy w nie groszki czekoladowe lub borówki, z drugiej części z groszkami czekoladowymi robimy kulki, które potem wyciskamy tłuczkiem do mięsa, z trzeciej części formujemy kulki, naciskamy widelcem, na powierzchni kładziemy słupki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkowo posypałam małą ilością cukru trzcinowego . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg), przez pierwsze 20 minut ciasto ma być przykryte folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok.10-12 minut w temp.160*C. Dla nie liczących kalorii wersja z kulką pysznych lodów waniliowych : Smacznego
Smaczne Zdroweelastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem
Ala piecze i gotuje