kulki w cieście - 536 przepisów (strona:19/36)

DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 256

wyłączyć, włożyć do niego ciasto i zostawić go otwartego. Zajmie to ok. 15-20 min. 4. FORMOWANIE BUŁEK (4 min) wyrośnięte ciasto uderzcie mocno pięścią a następnie podzielcie na 3 kawałki i uformujcie z nich kulki, które następnie lekko spłaszczcie. Wierzch każdej bułki posmarujcie mlekiem lub wodą, posypcie ziarnami (u nas siemię lniane) i zostawcie na lekko oprószonej mąką

Nerds Kitchen
Tort kakaowy z mango 192

barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu.      Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy

sama złodycz
Bułki hamburgerowe 125

wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować kulkę. Ułożyć kulki na dwóch pokrytych papierem do pieczenia blaszkach po 6 sztuk. Każdą spłaszczyć dłonią, aby powstały placki o grubości około 1 cm. Odstawić

wyzwania kuchenne
Wojna polsko- ruska pod flagą biało- czerwoną 204

dodałam przyprawy i bułkę. Wszystko razem wymieszałam, po czym uformowałam małe kuleczki i każdą z nich obsmażyłam na oliwie. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem, naddając go nieco więcej na boki. Spód musnęłam sosami. W środku ułożyłam mięsne kulki, które zalałam ponownie sosami (połowę pomidorowym, połowę beszamelowym). Wierzch skropiłam oliwą i całość zapiekłam pod folią przez 30min. w 180st. Pod koniec

bastalena
Racuchy z wołowiną według Goka 138

oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki   o średnicy około 8-9 cm. Nadzienie umieszczamy na środku ciasta. Składamy brzegi, dociskamy dokładnie łączenia, tak aby farsz pozostał w środku. Następnie formujemy kulkę i spłaszczamy tak aby miała mniej więcej 2,5-3 cm wysokości. Na dużej patelni wlewamy olej do wysokości 3 cm. Na dobrze rozgrzany

Mania Gotowania
Pizza Trzy Sery z Salami 169

chcemy upiec pizzę. Moja rada: jeżeli chcecie skrócić troszkę czas oczekiwania aby rozczyn zaczął pracować, to dodajcie pół łyżeczki cukru do rozczynu. Ciasto szybciej urośnie ;-) Składniki na pizzę 3 sery: - 1/4 opakowania sera feta - 3 oscypki - kulka Mozarella - 1/4 cebuli - 2 pomidory malinowe - 15 plasterków salami - świeża bazylia (posypujemy pizzę po upieczeniu) Na blaszce wykładamy składniki w następującej kolejności: pomidory

SMYKWKUCHNI
Piekielne kulki, czyli sposób na mróz:) 129

słodkości przynajmniej raz w tygodniu i na moim blogu więcej było ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u  Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie przypomniałam, że podobne kulki, tylko bardziej bakaliowe kiedyś robiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ptysie na ostro 127

stopniowo wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Z masy powstanie gęste ciasto, nie może być w nim żadnych grudek z mąki. Mieszamy ciasto na małym ogniu aż do momentu aż zacznie nam się odrywać od dna, powstanie z niego w tedy kulka. Odkładamy rondelek do ostygnięcia na 15 minut. Po tym czasie powoli dodajemy po jednym jajku do masy, początkowo będzie się(...)Gotują ją na małym ogniu przez około 5 minut i delikatnie napowietrzaj mieszając. Gotową masę należy wlać do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć w dowolnym kształcenie na blaszkę. Ciasto należy piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku przez 10- 15 minut Należy zrobić duże odstępy między ciastkami gdyż w piekarniku ptysie bardzo pęcznieją. Ciastka można wyjąc gdy się zarumienią, nie wolno

ciastkarnia na kruchym spodzie
Buchty 151

zając ok 10 minut. Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok 90 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 16 kawałków i uformować z nich małe okrągłe kulki. W reszcie roztopionego masła obtaczać kulki i układać je w natłuszczonej formie w niewielkich odstępach, podczas wyrastania się złączą. Przykryć

Apetyczna babeczka
Naleśniki z pomidorami 145

obiad... Składniki: Na 3- 4 porcje 1/2 szklanki maki szklanka mleka 1 jajko sól Farsz: 3 pomidory kilka oliwek  kulka mozzarelli zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie naleśniki. Pomidory, oliwki i mozzarelle kroimy na drobniejsze kawałki posypujemy  ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego...I pieczemy

NaKońcuJęzyka
Gwiazdki cytrynowe 413

cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremkami wycinać gwiazdki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 170 st około

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe grzebienie z dżemem 341

niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 8 części.  Z każdej części uformować kulkę. Kulki wałkować na stolnicy na okrągły placuszek o grubości ok. 0,5cm.  Na środek nałożyć kopiastą łyżeczkę dżemu.  Już

Grunt to przepis!
Ciasteczka owsiane 172

orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód,  jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać. Uformować kulki wielkości malej mandarynki . Układac na blaszce i rozpłaszczyć. Piec ok 10 min  w 170'C Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Babeczki kruche z kremem straciatella 181

mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki  i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM

Blondynka Gotuje
Babeczki kruche z kremem waniliowym 385

mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki  i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM

Blondynka Gotuje
Tarta warzywna 163

warzywna Proporcje  na formę o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 1 opakowanie  ciasta francuskiego 3 okrągłe małe żółte i zielone cukinie, ok. 400 g 1/2 średniego bakłażana 2 dojrzale pomidory 2 kulki mozzarelli świeżo zmielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek EV świeża bazylia Wykonanie: Warzywa myjemy i wycieramy do sucha(...)cienkie plasterki i również zostawiamy do odcieknięcia. U mnie trwało to około 1 godziny.  Gdy później warzywa i ser położymy na podpieczonym cieście, nie puszczą one zbyt wiele soku i ciasto będzie chrupiące, a  nie wodniste.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Tarta na kruchym spodzie (Pâte Sablée) 223

cukrem na białą masę. Dodać żółtko. 2. Ucierając dalej dodawać po trochu przesianą mąkę. 3. Zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. 4. Piec nagrzać do 170 C góra dół. 5. Ciasto rozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze

Matka Żywicielka
Pizza z chorizo! 113

składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kulka mozzarelli 6 łyżek kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona 5szt. kabanosków chorizo mini firmy Pekpol 5 szt. kabanosków klasycznych mini firmy

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania