jajo z cukrami, pół szklanki ciepłej wody (wlewajcie partiami, może być za dużo) i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Gdy ciasto jest już lśniące, elastyczne i jednolite możemy uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i umieścić w misce pod przykryciem (ściereczka), odstawić do wyrośnięcia ok. 60 minut (do podwojenia objętości). Po wyrośnięciu przebijamy ciasto a następnie(...)pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy. Pączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać z niego kółka szklanką, kubkiem, filiżanką o średnicy ok. 9 cm. Na każde kółeczko nałożyć odrobinę nadzienia (u nas konfitura z róży) i ukulać kulkę ;) Każdą kulkę smarujemy roztrzepanym jajem. W naczyniu żaroodpornym bądź jakiejś formie, układamy papilotki (takie
Symfonia Smakówmleka 1 jajko Składniki na farsz : 2 jajka 1 średnia cukinia - pokrojona w plasterki około 150 ml gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz mielony, oregano, sól kulka sera mozzarella Wykonanie : Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i pozostawiamy je na 1 godz. w lodówce Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy ciasto, tak by ułożone w foremce brzegi ciasta były
Proste Potrawyciasto. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu z wodą. Czekamy ,aż kula wypłynie .Trwa to różnie ,od pół do jednej godziny. Wyjęte ciasto należy rozwałkować .Ja robię kilka kulek ,każdą wałkuję w koło , dzielę na 8 trójkątów .Każdy trójkąt smarujemy dobrymi powidłami śliwkowymi , zwijamy w rogalik i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp.180 stop. około
Kulinarny karnet Christopheraściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam
prawdziwe jedzenieMorele - złote, słodkie, owocowe kulki. Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo pyszne owoce i tak dużo, że czasami aż łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ... Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać miłego
Smaczna Pyzakulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony
OstryKęsroztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia
Pasja Smakuspożywczą. Odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości - ja wykorzystuję piekarnik z jedynie włączonym światłem. Pierarnik nagrzewamy do 210*C. Z wyrośniętego ciasta wyrywamy kawałki masy i formujemy kulki wielkości dłoni, lekko rozplaszczamy i nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Bułeczki umieszczamy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia lekko posmarowanym oliwą. Każdą bułeczkę na nacięciu smarujemy niewielką
Symfonia SmakówDodatki do pizzy pikantnej: 1 kulka mozzarelli, utartej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 1 papryczka chilli, pokrojona w krążki 5 plasterków dobrego salami Dodatki do pizzy łagodnej: 1 kulka mozzarelli, utartej 4 plastry ananasa, pokrojone w ćwiartki 1/2 łyżeczki oregano ew. kilka liści świeżej bazylii CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z przygotowanej wody odlewamy odrobinę(...)blaszkę, na której będziemy piec. Blaszkę należy posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przykleiło. 4. Na blat podsypany mąką wyciągamy nasze ciasto. Ugniatamy jeszcze przez chwilę i kroimy na dwie równe części. Każdą kulkę zaczynamy rozciągać lub podrzucać ;) , aż osiągnie rozmiar 25-30 cm średnicy. Nie używamy wałka, bo ciasto straci puszystość. 5. Przygotowany krążek kładziemy na drewnianej
My Culinary Artkawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, może też to być prostokąt, z każdego koła wycinamy 12 trójkątów i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta kładziemy kulkę farszu przygotowanego z w/w składników i zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku do pieczenia 1 kg. jabłek 2 budynie waniliowy i toffi z cukrem 750 ml. mleka szczypta cynamonu Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...następnie dzielimy masę na dwie części formujemy kulki i jedną z nich wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zamarznięcia... Jabłka obieramy kroimy w części, budynie gotujemy według przepisu ale tylko(...)ml.mleka Blachę wykładamy papierem do pieczenia...rozwałkowujemy jedną część ciasta,wykładamy nią formę i nakłuwamy widelcem, następnie ciasto pokrywamy jabłkami posypujemy cynamonem tudzież wanilią i zalewamy jeszcze ciepłym budyniem... Zamrożone ciasto ścieramy na tartce o dużych oczkach i posypujemy nasze ciachoooo... Pieczemy w 200st. około 45-50 minut. UWAGA: W przepisie nie ma cukru miejcie to na uwadze, więc jeśli
NaKońcuJęzykaoleju, dodaję kawałki boczku, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Do okrągłych cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż. Odcinam od góry kształt litery v, resztę
prawdziwe jedzeniewylepiamy nim dno i boki blaszki. Nakłuwamy widelcem, bo powietrze miało ujście. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wykładamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i dociążamy np. ceramicznymi kulkami, fasolą lub dnem od innej blachy, np. dnem od małej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut , po czym zdejmujemy dociążenie wraz(...)papierem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut . Ciasto powinno się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia i powoli wlewamy do niego masę z żółtek, cały czas
Mania Gotowaniaowinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut
kolorowotorcikowo