kulki w cieście - 536 przepisów (strona:3/36)

Ciastka owsiane z orzechami 145

proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.  Dopiero gdy wystygną, zdjąć

wyzwania kuchenne
Kluseczki ze szpinakiem i tofu 115

papka.      W misce mieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty

Weganizm infantylny
Ciasteczka jaglane 226

łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną, ja przydusiłam masę na ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej powierzchni. Taki ich rustykalny urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 537

elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować z ciasta kulki i wałkować na grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie spodem szklanki zrobić

Ze smakiem i z pasją
Pączki jak u babci :) 171

olej.  Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i zacznie "odchodzić" od ręki . Przykryć ciasto w misce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować z ciasta kulki wielkości mandarynki i układać na wysypanym mąką blacie , lekko spłaszczyć. W garnku rozgrzać smalec , wrzucać pączki , smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjmować na papierowy ręcznik . Za pomocą szprycy

Malinowa Kawiarenka
Ciastka z płatków owsianych 37276

najlepiej wyrobić dłonią) - ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek - dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez

Smakołyki Bereniki
Puszyste maślane bułeczki z lukrem 135

kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły. Przygotować lukier: składniki na lukier dobrze utrzeć , żeby był jednolity i polać

Słodkości i nie tylko
Pączki ziemniaczane 149

rozpuścić margarynę i przestudzić. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Potem z ciasta uformować kulki, aby porcje były w miarę równe nabierałam ciasto łyżką. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto

Monia miesza i gotuje
Cookie Dough Cupcakes 171

masę. Dodać mleko oraz mąkę. Ucierać do powstania gładkiej masy. Dodać czekoladę i połączyć wszystko. Z masy uformować kulki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki włożyć do lodówki. Przygotować ciasto na babeczki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajka i ucierać do połączenia się składników. Następnie suche składniki dodawać do masy(...)ciasto. Do octu wsypać sodę. Kiedy się spieni dodać do ciasta, wymieszać delikatnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki włożyć kulkę schłodzonego ciasta i zakryć ją ciastem. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować krem. Masło utrzeć i stopniowo dodawać cukier brązowy i cukier puder. Następnie dodawać

Mania Gotowania
Pierogi z kiełbasą 238

kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie, że farsz będzie z posiekanej w szatkownicy kiełbasy, potem wystarczy z nich zrobić kulki, położyć na wyciętych z ciasta kółkach, zlepić i ugotować. Pierogi wyszły bardzo smaczne. Pierogi z kiełbasą są idealnym wyjściem na echo w lodówce lub brak weny kulinarnej. Przepis dla 2 osób: ciasto 1 szklanka(...)misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy krążek z ciasta nakładamy kulkę zmiksowanej kiełbasy i dokładnie zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia pierogów. Odcedzamy. Polewamy podsmażoną kiełbasą z cebulką i szczypiorem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruchy placek ze śliwkami 218

śliwek, 3 łyżki cukru. Przygotowanie:       Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao. Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki

Aga w kuchni
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 154

masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na masę sernikową ok. 1,1 kg twarogu tłustego  1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie) 100-120 g białej czekolady

Symfonia Smaków
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 237

masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na farsz 1 duży por (lub 2) spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie od upodobań) 2- 3 jaja

Symfonia Smaków
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2268

opakowania (stary patent gdy mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo"  i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie(...)pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów  ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna nie bardzo chciało mi się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami 155

góra/dół. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko w kształcie koła trochę większego niż średnica foremek na mini tatry, wykładamy ciastem foremki. Nadmiar ciasta odcinamy wyrównując brzegi, nakłuwamy widelcem. Do środka wkładamy krążki folii aluminiowej i wrzucamy kulki ceramiczne do pieczenia tart(...)może wykorzystać suszoną fasolę, czy tez groch. Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. W między czasie mieszamy trzepaczką jogurt grecki z suchym budyniem waniliowym, oraz cukrem pudrem, dodajemy mrożone jagody, mieszamy delikatnie łyżką. Po wyjęciu foremek z piekarnika z podpieczonym ciastem, wysypujemy kulki, zdejmujemy folię i bez studzenia wlewamy masę jogurtowo-budyniową z jagodami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 557

marmolady:) Na pierwszy rzut oka ciasto wydało mi się nieziemsko pracochłonne, ale w rzeczywistości wcale takie nie jest. Co do smaku hmm, ciasto bardzo smaczne, jednak piekłam ściśle według przepisu, który znalazłam i ciemne kulki wyszły bardzo twarde. Dlatego ja proponuję piec znacznie krócej, ale o tym w przepisie;)  Ciasto I: 500g mąki pszennej,  250g margaryny(...)natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek. Z ciemnego ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, utoczyć kulkę, spłaszczyć i nałożyć twardą marmoladę. Skleić tworząc kulkę. Ułożyć kulki na jasnym cieście w równych odstępach. Piec około 25-30 minut w temp. 180st (ja piekłam 50minut i było

Z miłości do słodkości
Kruche babeczki z masą serowo borówkową 226

kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce

Ala piecze i gotuje
Pękające ciasteczka czekoladowe 317

mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą łyżkę ciasta i z niej uformować kulkę), kulki układamy na blachę pokrytą papierem pergaminowym w odstępie ok 5 cm. W piekarniku pod wpływem ciepła kulki same nabiorą kształt ciastka. Czas pieczenia

Niezły Młynek