dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam(...)miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu, aż sos zacznie nam się delikatnie gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam
kruche babeczkiPhiladelphia sok z połowy cytryny wiórki kokosowe sól, pieprz Przygotowowanie : Łososia delikatnie zmiksować, skropić sokiem z cytryny, następnie dokładnie wymieszać z serkiem Philadelphia. Uformować kuleczki wielkości kęsa lub nieco większe, obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Gotowe! Przed podaniem można je schłodzić w lodówce, będą sztywniejsze. Smacznego
Codzienne Gotowaniedodajemy namoczone daktyle, kakao oraz olej kokosowy. Miksujemy wszystko na gładką masę przez 1-2 minuty. Następnie odrywamy małe kawałki masy i kulgamy niewielkie kuleczki o średnicy ok. 2 cm i obtaczamy je we wiórkach kokosowych. Wyjdzie ok. 15 trufli daktylowych. Trufle z daktyli można jeść od razu lub, by lepiej trzymały kształt, można włożyć je na 15 minut
Poezja smakuRafaello. No, ale może już dosyć tego zachwalania, przejdźmy do przepisu. :) Składniki (wychodzi 31 kuleczek): 250 gram twarogu chudego lub półtłustego 50 gram płynnego miodu (to ok 2 pełne łyżki)/syropu klonowego (to ok 5 łyżek) 50 gram kaszy kuskus ok 25 gram wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę kuskus zalej gorącą(...)wodą w stosunku 1:1 i odczekaj ok 5 min. Pomieszaj kaszę kuskus z twarogiem i miodem/syropem klonowym. Formuj kulki i obtaczaj je we wiórkach kokosowych. Odstaw na jakiś czas do lodówki, żeby schłodzić kuleczki. Gotowe! :) Ciesz się smakiem swojego zdrowego Rafaello
Smiling Shrimpwystarczy ok 0,5 godz. Chodzi o to, by masa nie była aż tak klejąca, żeby łatwiej było formować trufelki. Po schłodzeniu, łyżką formuj kuleczki wkładając do środka migdała. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Na koniec ponownie schłodź Rafaello. Delektuj się smakiem białych trufelków! (Uwaga: uzależniają
Smiling ShrimpKolejny eksperyment z wykorzystaniem mąki kokosowej! Jako że dostałam embargo na piekarnik muszę sobie radzić w inny sposób. Mąka kokosowa jest mąką która nie wymaga pieczenia i jest dosyć zwarta żeby cos z niej ulepić. Kuleczki wyszły przepyszne, oprócz czekolady oczywiscie możemy użyć innych dodatków, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Składniki: 200g mąki kokosowej 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu
madamekuchnia.wordpress.comdrobno pokruszyć, chociaż będzie dość wilgotne. Dodać proszek budyniowy, cukier i rodzynki. Zagnieść. Z powstałej masy formować kuleczki - mi wyszło ok. 30 sztuk. Każdą z kuleczek obtoczyć w czekoladzie, a następnie we wiórkach kokosowych lub płatkach owsianych. Gotowe! Tak przygotowane pralinki warto schłodzić w lodówce - będą jeszcze lepsze
Kuchnia Elliesobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione kuleczki odstawiamy do lodówki
psgotujemyziarenka wanilii oraz skórkę cytrynową i ponownie miksuj do całkowitego połączenia wszystkich składników. Z powstałej masy lep małe kulki, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe. Z podanej ilości uzyskałam 20 kuleczek
Roślinna - blog wegańskiDeser z tapioki jest trochę zabawny. Pękające w ustach miękkie kuleczki dostarczają ciekawych doznań. Ugotowane w mleku kokosowym są delikatne i pyszne. Owocowy, kwaskowy dodatek dobrze z nimi kontrastuje i całość jest niezwykle pyszna. Taki deser pokochają go nie tylko dzieci - daję Wam słowo! Żeby deser był zdrowszy i mniej kaloryczny do posłodzenia użyłam ksylitolu. Cukier brzozowy ma prawie połowę
Smaczna Pyzamoja rodzina również je uwielbia - miłośnicy delicji, ciastek w czekoladzie i wafelków.. Jak pierwszy raz upiekłam te ciastka, to pomyślałam - porażka. Zamiast ładnych 20-tu paru kuleczek - wyszedł mi jeden, duży placek. Tylko, że ten placek był przeeepyszny i dlatego od razu upiekłam drugą porcję - wiedziałam o swoim "błędzie". Kolejne ciastka wyszły o idealnych kształtach. Później je piekłam wiele(...)mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 szklanka płatków 5 zbóż (mogą być dowolne) 1/4 szklanki wiórek kokosowych Olej zmiksować z cukrem. (Olej powinien posiadać stałą konsystencję. Jeśli chcecie ciasteczka kuleczki - należy go rozpuścić.) Mieszając - wbić jajko i wsypać resztę składników. (Masa powinna być jednolita i gładka.) Na końcu całość połączyć (nadal mikserem
Di gotujeczas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady - nie gotujemy! Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy utarte masło. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zgęstniała. Następnie formujemy kuleczki, w środek wkładamy obrany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce
Aga w kuchniKokosowy pudding z tapioki z mango to klasyk – najłatwiejsza i jednocześnie najsmaczniejsza rzecz, jaką możemy przygotować z tapioki. Co to tapioka? To takie małe kuleczki. Robi się je z korzenia manioku. To produkt bezglutenowy i bezsmakowy mający duże właściwości zagęszczające. Najczęściej używa się tapiokę w deserach i napojach typu bubble tea. Przybiera smak tego, w czym będziemy ją gotować(...)zostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wodę odlewamy, a tapiokę przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem oraz mlekiem kokosowym. Dodajemy oba cukry. Podgrzewamy, często mieszając – podobnie jakbyśmy gotowali budyń. Gotujemy 15-20 minut, aż kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste, a całość wyraźnie zgęstnieje. Przelewamy do szklanek lub małych naczyń. Na wierzchu układamy przecier z mango (może być
Poezja smakuPyszne, energetyczne kuleczki, które uratują nas w chwili słabości i chęci sięgnięcia po niezdrową przekąskę :) Do środka możecie dać tak naprawdę wszystko: posiekaną czekoladę, niesłodzone owoce suszone, orzeszki ziemne, włoskie lub brazylijskie... ogranicza Was tylko wyobraźnia! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 miarki odżywki białkowej o dowolnym smaku, u mnie czekoladowe ciasteczko 1 banan 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki(...)orzeszków ziemnych, słonecznika itp 1 duża łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 łyżka otrębów Olej kokosowy rozpuścić, banana rozgnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby rodzynki lub orzeszki pokroić na mniejsze kawałki. Gdyby masa była za rzadka można dodać więcej płatków. Z masy formować kulki i układać na tacy. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (wybrałam bardzo delikatne ciasteczka, więc robię to w dłoniach) i przekładamy na dno pucharka. Do szklanki wsypujemy 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych, wlewamy wodę (zgodnie z instrukcją producenta) i wsypujemy budyń, mieszamy. Gęsty budyń wylewamy powoli na warstwę ciasteczek. Na wierzch budyniu wykładamy czubatą łyżeczkę dżemu. Teraz w zależności czy chcemy lekko(...)może być zbyt ciepły, aby utrzymała się na nim nasza bita śmietana). Wierzch przestudzonego deseru zdobimy bitą śmietaną, wbijamy czekoladową rurkę i całość posypujemy chrupiącymi kuleczkami w czekoladzie. Podajemy. Deser słodka chwila wytchnienia (waniliowo- kokosowy z porzeczkową nutą) Smacznego
Słodkie okruszki