miesiącu tematem naszej zabawy był deser bez pieczenia. Najpierw planowałam deser w pucharku, ale nie chciałam nic z galaretką. Później miał być krem z owocami. Ostateczna wersja to kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Coś jak popularne kuleczki Rafaello. Składniki : * 21 herbatników * pół kostki masła * 200 g wiórków kokosowych * tabliczka białej czekolady * mała śmietana kremówka * migdały Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć. Masło(...)rozpuścić z czekoladą i kremówką. Zalać herbatniki, dodać 150 g wiórków kokosowych, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Z powstałej masy formować kuleczki, do środka włożyć po jednym całym migdale. Powstałe kuleczki obtoczyć w pozostałych wiórkach, odstawić na godzinę. Kuleczki są kruche, pyszne. Nie dodawałam już cukru, były słodkie. W marcowym wyzwaniu wzięli udział : Paulina mojapasjasmaku.blogspot.com Kasia
Magiczne Życie MartyOczywiście nie byłabym sobą, gdybym co nieco nie zmieniła. Nie miałam rumu, więc dodałam aromat migdałowy, w środku natomiast zamieściłam małą niespodziankę w postaci migdałów, a kuleczkę dodatkowo obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Składniki na ok. 20-25 sztuk: 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka zmielonych herbatników (niecałe opakowanie 100g) 8 łyżek miękkiego masła(...)ściereczce i za pomocą wałka drobno pokrusz). Mieszamy ręką do czasu połączenia się składników. Formułujemy niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Do środka dodajemy po jednym migdale. Obtaczamy kuleczki w wiórkach kokosowych wysypanych na talerz. Tak przygotowane pralinki wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkrem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie: 100 g wiórek kokosowych blendujemy przez ok. 3 min. aż wiórka staną się „mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione wiórka(...)stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych a la Raffaello domowej roboty
Domowy Smak JedzeniaKokosowe kuleczki jaglane to pomysł na nieco zdrowsze a'la rafaello. Wbrew pozorom kasza jaglana nie jest tutaj mocno wyczuwalna. Kuleczki w smaku są lekko słodkie, a cała masa jest bardzo delikatna. Jeżeli macie ochotę na bardziej tradycyjne rafaello to zachęcam do przygotowania kuleczek z TEGO przepisu. Kokosowe kuleczki jaglane najlepiej przygotować dzień przed podaniem, ponieważ muszą być mocno(...)schłodzone. Składniki na 18-20 kuleczek: 18-20 migdałów 2/3 szklanki cukru pudru 1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki malibu 1 łyżka oleju kokosowego 100 g kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki) 1 szklanka wody szczypta soli Kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię. Prażyć do momentu, aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Uprażoną kaszę wsypać na sitko i przelać wrzątkiem
UgotowaćZamiast kuleczek rafaello zrobiłam kuleczki serowo kokosowe, takie kuleczki były bardzo smaczne, szybko zniknęły z talerza. Kulki serowo-kokosowe SKŁADNIKI: ser biały - 400 g wiórki kokosowe - 100 g cukier - 6 łyżek żółtka jaj - 2 szt PRZYGOTOWANIE: Ser biały pokroić na kawałki, przełożyć do miski. Następnie dodać do sera cukier, żółtka jaj i wiórki kokosowe. Dobrze wyrobić masę(...)gotowej masy formować kuleczki serowo kokosowe, wielkości orzecha włoskiego. Wierzchu kuleczek już nie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce. Z tego przepisu wychodzi 29 kulek. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiDziś przepis na kuleczki a la refaello w strzelalającej posypce. Uwielbiam te małe kokosowe kuleczki. Dlatego często przygotowuje je również w domowej wersji. Dzisiejszy przepis na te kokosowe pralinki różni się od oryginału. Nie ma migdałów, ale za to jest wersja w strzelającej posypce. Ta wersja sprawdza się rewelacyjne zwłaszcza na przyjęciach. Przepis na domowe a la rafaello jest naprawdę(...)można z niej było formować pralinki). W dłoniach formujemy szybko kuliki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i obtaczamy je w strzelającej posypce lub w wersji tradycyjnej w wiórkach kokosowych. Kuleczki a la rafaello przekładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godziny lub w wersji ekspresowej na do zamrażalnika na 15-20 minut (czas w zależności od lodówki
Słodkie okruszkimigdałów ok. 25 g wiórek kokosowych wykonanie: Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na ok. 10 min. i obieramy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Herbatniki kruszymy np. przy pomocy wałka lub w moździerzu i dodajemy do masy. Mieszamy ręką lub szpatułką do połączenia. Z powstałej masy formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. W środek
Domowy Smak JedzeniaSmakują jak kupne batoniki Bounty, które już chyba każdy z nas miał okazję spróbować ;) Małe, słodkie, obłędnie kokosowe kuleczki oblane czekoladą. Nikt się im nie oprze! :D Przypominam również, że na blogu znajdziecie przepis na Ciasto Bounty . Nieskromnie powiem, że jest to najpopularniejszy przepis na Nastoletnich! Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 30 sztuk) 1/2 szkl mleka 70 g masła(...)lodówce minimum 60 minut. Im dłużej, tym lepiej. U mnie kuleczki chłodziły się ok. 5 godzin ;) Czekoladę wraz z łyżeczką oleju rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Każdą kokosową kuleczkę zanurzyć w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Nastoletnie WypiekaniePrzepyszne kuleczki kokosowe, w smaku i wyglądzie przypominające znane i lubiane Rafaello. SKŁADNIKI (około 50 sztuk) 20 dag masła szklanka cukru pudru cukier waniliowy 2 jajka 25 dag wiórków kokosowych 180 dag herbatników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodać jajka, i dalej uciera ć . Następnie wiórki kokosowe(...)łyżek pozostawić do obtoczenia) i ponownie wymiesza ć . Masę wstawić na godzinę do lodówki. Herbatniki rozdrobnić np. za pomocą blendera, i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. rrarossa@gmail.com
RAROSSAakurat takiej nie miałam pod ręką, a że późny wieczór już byl- użyłam białej. Też wyszło bardzo pysznie. Może troszkę bardziej słodko. Ale co tam:) Na 15 kuleczek użyłam: 20dkg wiórków kokosowych 7 dkg masła 5 dkg cukru pudru 100 ml śmietany kremowki 30% Do polewy: 20 dkg białej czekolady ( lub mlecznej) 50 ml mleka lub śmietanki ( opcjonalnie(...)kąpieli wodnej. Jeśli będzie bardzo gęsta dodać mleko lub śmietanki. Woda z wodnej kąpieli nie może się gotowac, ma być tylko gorąca. Za pomocą wykałaczki i łyżeczki obtaczać kuleczki kokosowe w czekoladzie i układać na talerzu wyłożonym papierem pergaminowym. Gdy czekolada zastygnie można zajadać. Jeśli kuleczki były chłodzone w zamrażarce trzeba zaczekać aż zmiękną;) Najlepiej przechowywać w lodówce
Maślane ciasteczkoNazwą od razu zdradziłam Wam z czego wykonane są te kokosowe kuleczki, a pewnie nikt by się tego nie domyślił :) Brak elementu zaskoczenia. Trudno ;) Głównym ich składnikiem jest oczywiście bardzo wartościowa kasza jaglana (nazywana „królową wszystkich kasz”) gotowana w mleku kokosowym, następnie zmiksowana z wiórkami kokosowymi, kokosowym olejem, ekstraktem waniliowym, dosłodzona syropem klonowym i nadziana migdałem (jak w oryginalnych kuleczkach(...)można jeszcze dolać odrobinę syropu :) Ze zmiksowanej masy jaglanej formujemy w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też zrobić troszkę mniejsze). Nadziewamy je migdałem. Na koniec kuleczki obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę. W lodówce jaglane Rafaello przechowujemy do 3 dni. Smacznego
MyCookBook.plKokosowe kuleczki nadziane migdałami, w smaku bardzo zbliżone do znanych nam wszystkich kupnych Rafaello ;) Ich przygotowanie nie sprawia żadnego problemu, masa jest zwarta i łatwa w formowaniu. Sprawdzą się doskonale na małych i dużych uroczystościach. Polecam! Składniki: (na około 25 kuleczek) 100 g miękkiego masła 1 małe jajko 100 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego(...)wiórków kokosowych+ troszkę do obsypania kuleczek 80 g herbatników około 25 sztuk migdałów Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym do puszystości. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce minimum 30 minut. W między czasie drobno pokruszyć herbatniki (w malakserze lub za pomocą wałka) Dodać je do schłodzonej masy
Nastoletnie Wypiekaniemigdałową niespodzianką w środku ,rafaello .Bardzo prosto się robią i znikają równie szybko .Kochasz kokos? . Składniki ,około 20 małych kuleczek : 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 3/ 4 szklanki wiórków kokosowych do masy 20 migdałów bez łupinki 0,5 szklanki wiórków kokosowych do obtaczania Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej .W misce ubić dokładnie(...)kokosowe do połączenia składników. Masę przekładamy do lodówki na około 20 minut . Po tym czasie odrywamy kawałki masy i umieszczając w każdej migdał formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych .Kuleczki przechowujemy w lodówce .Smacznego. Przepis z bloga Kawa cynamonem pachnąca
Ladylaura.Tort kokosowy ala Raffaello Tort kokosowy ala Raffaello Lubicie smak rozpływających się w ustach, delikatnych,kokosowych kuleczek Raffaello? Jeżeli tak-to ten tort jest zdecydowanie dla Was! Pulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny(...)KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki 8-10 kuleczek Raffaello DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga!: Nasączamy herbatą tylko górę tortu! Pierwszy i drugi biszkoptowy blat wchłonie sok z konfitury! Wykonanie Tortu: BISZKOPT
Domowe TortyKtóż z nas nie uwielbia tych małych słodkich kuleczek kokosowych... W internecie znajdziecie wiele przepisów jak przygotować domową wersję tych smakołyków. W większości zawierają one cukier, masło, mleko w proszku czy też pokruszone wafelki. Jeśli chcecie uniknąć jedzenia takich składników zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Tylko trzy składniki wystarczą, aby przygotować zdrowe kuleczki w domu - bez cukru, glutenu i nabiału(...)Dodać mąkę kokosową lub zmielone wiórki i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce. Wartości odżywcze: 179 kcal w całej porcji (22 kcal w jednej z ośmiu kuleczek) B: 3,7 g T: 8 g W: 21 g *można użyć kaszy jaglanej, należy ją gotować do miękkości
Chocolate Muffin Blog