Pralinki kokosowe 215wiórków kokosowych (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 2. Daktyle miksujemy. 3. Mieszamy daktyle z amarantusem i kakao. 4. Formujemy kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i umieszczamy w papilotkach. Pralinki amarantusowe są bogate w: - wapń (pochodzący z amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, - magnez (pochodzący z kakao), który stymuluje przewodzenie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Trufle kokosowe 205wielbicieli kokosowych smaków pyszne, delikatne kuleczki z białą czekoladą i serkiem mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10-12 szt. w zależności od wielkości/ 100 g białej czekolady 150 g serka mascarpone ok.100 g wiórków kokosowych 2 wafelki o smaku kokosowym w białej czekoladzie 1 łyżka cukru pudru ok.2 łyżki
Zakamarki mojej kuchni
Kokosowe kuleczki z kaszy manny z malinami 237Malutkie, urocze, obłędnie pachnące i smakujące kokosem kuleczki, których głównym składnikiem jest kasza manna oraz dodatkowo mleko kokosowe i wiórki- dla wzmocnienia kokosowego smaku. Bez mąki, bez jajka, a w wersji fit nawet można pominąć cukier, gdyż słodyczy nadają wiórki. Proste i szybkie w formowaniu, a dla jeszcze większego ułatwienia z masy można uformować wałek i pociąć na kawałki, niczym(...)zostały maliny- ozdobić listkami mięty, polać odrobiną syropu np. klonowego, no i pożywną, wartościową i cieszącą oko kolację bądź ciekawy deser mamy gotowy! :) Polecam, kuleczki są wyjątkowe! * kasza manna Kupiec- 1,5 szklanki * mleko kokosowe- 1 szklanka * wiórki kokosowe- 1/3 szklanki * cukier trzcinowy- 1 łyżka (można pominąć) * maliny- 200 g * syrop klonowy- do polania * mięta i płatki kokosowe- do ozdoby
Kraina Miodem Płynąca
Sniezne kule 158skórką pomarańczową. Następnie łyżeczką "wykrawamy" czekoladę i formujemy z niej małe kuleczki. Czekolada w rękach będzie nam się roztapiać, wtedy obtaczany kulki kokosowe - w wiórkach kokosowych, kulki migdałowe w migdałach etc. Pamiętajcie, że kuleczki nie mogą być za duże, ten przepis nie daje nam efektu "rafaello". Mimo wszystko, są pyszne
dlaSmaQ
Ciastko czekoladowe z wiśnią 193cukrem, żółtkiem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Herbatniki kruszymy bardzo drobniutko, dodajemy do masy dalej ucierając pod koniec ucierania wsypujemy kakao, dodajemy łyżeczkę koniaku. Formujemy małe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych na środku robimy palcem wgłębienie w które wkładamy wiśnie kandyzowaną. układamy na talerzu. Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej na całą noc. Smacznego
kgwjanczewo
KULKI RAFFAELLO 464niej pokruszone herbatniki . Formujemy kulki, w każdą w środek wkładamy migdał. Migdały wcześniej zalewamy wrzątkiem na 5 minut, aby dobrze zeszła z nich brązowa skórka.Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy na min 2 godz do stężenia całkowitego
Z Majeczką w kuchni
Rafaello 698magazynu "Kuchnia". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 70 g masła 50 ml śmietany kremówki 40 g miodu 450 g białej czekolady (4,5 tabliczki) 70 ml Malibu migdały wiórki kokosowe CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W rondelku umieszczamy masło, śmietankę i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu często mieszając(...)minut, a następnie przelewamy lodowatą wodą. Obieramy ze skórki i odkładamy na bok. 3. Z zastygniętej masy odrywamy kawałek, wbijamy w nią migdał i szybko formujemy kuleczkę między dłońmi. obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy na talerz. Czynność powtarzamy z resztą masy. Gotowe kuleczki wkładamy do lodówki do schłodzenia na dodatkowe 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary Art
Kokosowy pudding z tapioki i mango posypany cynamonem 245najbardziej idealne! Składniki: - 120g tapioki (granulatu z tapioki) - 375+100ml wody - 200ml mleczka kokosowego - 1 mango - pół łyżeczki cynamonu *opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu, wiórki kokosowe, 3 liście limonki kaffir do gotowania Kuleczki tapioki zalewamy 375ml wody na noc, by napęczniały. Na następny dzień do garnka wlewamy mleczko kokosowe, ksylitol (jeśli dosładzamy) i namoczoną tapiokę, wrzucamy również 3 liście limonki(...)kaffir (gotujemy ją w mleczku ok. 5 minut), bądź wiórki kokosowe o ile zdecydowaliśmy się na ich użycie. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając do czasu, aż kuleczki staną się całkiem przezroczyste i miękkie. Jeżeli tapioka wchłonęła już większość mleczka, a nadal nie jest przezroczysta, dolewamy wodę. Nie możemy dopuścić do tego, by tapioka przypaliła nam się na dnie
Be Fit Be Strong
Delikatne trufle ze śmietanki kokosowej 191migdałów blanszowanych Przygotuj: melakser Podaj z: · dobrą kawą lub herbatą Zobacz jak szybko się je przyrządza :) *Puszkę z mlekiem kokosowym (polecam bio z Rossmana – bez sztucznych dodatków) wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( ca najmniej 3-4), wodę wylewamy, a śmietankę wykorzystujemy do naszych trufli. Oprócz chłodzenia mleczka, siekania orzechów i topienia(...)dodajemy czekoladę. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka, możemy dodać nieco więcej amarantusa. Formujemy kuleczki, najpierw rozpłaszczając część masy na dłoni, wkładamy tam migdała i zwijamy w kuleczkę. Obtaczamy w wiórkach kokosowych, lub w wersji luksusowej obtaczamy w dodatkowej białej czekoladzie… Smacznego! ** Lub ok. 10 łyżek cukru. Można też posłodzić syropem z agawy czy innym neutralnym w smaku słodzikiem. *** Następnym razem
Bazując na smaku
Rafaello 175biało. Śnieżnobiałe rękawy i kołnierzyki przetykały złotowłose nitki. Na salę wniesiono srebrną paterę, na brzegach której połyskiwało światło świec. A na jej środku piętrzyły się małe białe kuleczki otoczone drobinkami wiórek kokosowych…. Ach, co to był za bal……. Życzę Wam, abyście w tym Nowym Roku stąpali krokiem lekkim, acz pewnym. Żeby był dobry, dla Was najlepszy. Żeby spełniły się
Kuchnia smaków
Trufelki kokosowo-orzechowe 215wysiłku i włączania piekarnika. Wymieszałam więc kilka składników i w krótkim czasie powstał deser - wcale nie mocno słodkie a bardzo smaczne ciasteczka bez pieczenia. Jeśli lubicie wiórki kokosowe i orzechy to kuleczki trufelki będą Wam smakować tak jak nam :) Już kiedyś robiłam coś podobnego, chociaż wtedy to był zupełny przypadek - zobaczcie dlaczego w przepisie na Trufle kokosowo - czekoladowe ROZWIŃ
Smaczna Pyza
TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA (SUROWE, BEZ PIECZENIA) - IDEALNE NA KINDER PARTY 191pierwszego wejrzenia, a później będzie tę miłość pogłębiać z każdym kęsem. ;-) Pędźcie po truskawki i dajcie znać jak wyszło. Składniki na 15 kuleczek i 10 kosteczek (3x3cm): 30 sztuk organicznych truskawek (4 szklanki), 1 szklanka mąki kokosowej (u mnie surowe płatki kokosowe zmielone na mąkę), 1/4 szklanki surowych wiórków kokosowych, 4 łyżki rozpuszczonego, nierafinowanego oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki wanilii(...)wymiarach 7x12 cm. Możecie uformować kuleczki z całości. Mnie na to zabrakło czasu, spragnione słodyczy dziecko poganiało. Mieszamy składniki na polewę i wylewamy na kuleczki i ciasto (ewentualnie dekorujemy odrobiną wiórków kokosowych). Wkładamy do lodówki na 2 h. (w wersji expresowej - do zamrażarki na 15 min). Ciasto kroimy na kosteczki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego łasuchy
Jeść, by żyć w zdrowiu
Kulki RAFAELLO. Praliny kokosowe 241kokosowego Herbatniki rozdrobnić na proszek, dodać do kremu (opcjonalnie z likierem) i dobrze połączyć. Masę schłodzić w lodówce tak, żeby można było łatwo lepić kuleczki. Gotowe obtaczać w wiórkach kokosowych. Ponownie dobrze schłodzić
Maślane ciasteczko
Bananowe kuleczki 237owsiane prażymy w osobnym garnku z niewielką ilością oleju, aż zarumienią się i zrobią się chrupiące. Dodajemy je do ugotowanych bananów i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych, cynamonie, kakao i cukrze w zależności od upodobań. Wstawiamy je na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po wyjęciu i odczekaniu, aż ostygną
Weganizm infantylny
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 306obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 175-180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Ostudzić
Di gotuje