Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek(...)ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
Mała CukierenkaBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek(...)ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
Mała CukierenkaKolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego :) Tym razem bez pieczenia, wystarczy zamieszać, uformować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym czekoladowo-kokosowym smakiem mięciutkich kuleczek :) W przepisie użyłam ziarenek Euforia od Ziarenkowa :) Składniki (16 kulek) - 60 g amarantusa ekspandowanego - 100 g mieszanki Euforia - 50 g oleju kokosowego - 50 g miodu - 2 czubate łyżki karobu(...)przesadzajmy z długością blendowania, ażeby nie wyszło masło słonecznikowe :D). Olej kokosowy z miodem i karobem podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zagotowujemy!). Wszystkie składniki łączymy ze sobą, oprócz jogurtu, który należy dodać na koniec. Kiedy masa będzie wystarczająco lepka formujemy kuleczki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby lekko stwardniały
Zdrowie na języku :Pprzerwie wracam z przepisem na błyskawiczne kuleczki. W smaku przypominają batoniki bounty i uwierzcie mi są rewelacyjne! Wbrew pozorom do ich przygotowania potrzebujemy tylko 4 składników oraz ewentualnie 10 minut na wymieszanie masy, wylepienie kulek i oblanie ich gorzką czekoladą. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. Składniki dla 2 osób: 100 g wiórek kokosowych 2-3 łyżki mleka skondensowanego słodkiego(...)aluminiową miskę. Gdy woda będzie wrzeć to do miski dodać rozdrobnioną czekoladę i 2 łyżki śmietany 30%. Masa czekoladowa musi być lekko rzadka i lśniąca. Z masy kokosowej formować małe kuleczki i od razu obtaczać w ciepłej czekoladzie. Przygotowane batoniki ułożyć na papierze do pieczenia i podawać dopiero wtedy, gdy czekolada stwardnieje
Ugotowaćprzepis Marzenki , który nieznacznie zmodyfikowałam. Serio, nieznacznie! Dziękuję Marzenko, że jesteś taka cierpliwa i mnie tak „znosisz”. Kuleczki podałam na Martha Gold-Porcelanie Bogucice Składniki: - 200 g kaszy jaglanej - 100 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka oleju kokosowego - 150 g masy krówkowej orzechowej(...)płatków migdałowych u mnie od Skworcu - 10 łyżek płatków owsianych błyskawicznych Melvit SECRET Family 3 łyżki wiórek kokosowych u mnie od Skworcu + wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek Sposób wykonania Ugotuj kaszę jaglaną-uprzednio opłukaną- zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Przelej zimną wodą ,odcedz z wody. Wystudz. Do wykonania masy na kulki użyłam robota. Bardzo
Z Kuchni Do Kuchnipowidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów
Ala piecze i gotujePyszne kokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :) SKŁADNIKI 300g białej czekolady 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudu 100g
Moje Kuchenne RewelacjeWszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po ok 30 min wyjmujemy i formujemy kuleczki (najlepiej mokrymi dłońmi). Każdą kuleczkę obtaczamy w kakao/cukrze pudrze/wiórkach czekoladowych/wiórkach kokosowych - jak nas fantazja poniesienie. Kuleczki wsadzamy do małych papilotek
Brzuszki Łakomczuszkisię, nie zostawimy Waszych brzuchów i oczu głodnych! Na osłodę całego tygodnia mamy dla Was trufelki z białej i gorzkiej czekolady, a zaostrzenie apetytu na weekend - wytrawne serowe kuleczki. Idealna kompozycja na spotkanie ze znajomymi, urodziny - takie przekąski "na raz" robią furorę na tego rodzaju przyjęciach. Przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności, jedynie cierpliwości podczas oczekiwania(...)masa będzie półtwarda należy nabierać jej "porcję" za pomocą małej łyżeczki i energicznie i szybko formować kuleczki. Należy to robić szybko by oddać jak najmniej ciepła z dłoni. Kuleczki obtaczamy wiórkami kokosowymi, posypujemy kakao lub cukrem pudrem, umieszczamy w mini-papilotkach i trzymamy w lodówce aż do przyjścia gości (; 2.Trufelki z gorzkiej czekolady i serka mascarpone : (ok.13 sztuk) Składniki
Symfonia Smakówszklanki mleka 0,5 kg płatków owsianych wiórki kokosowe Wykonanie: - zagotować margarynę, cukier, kakao i mleko - wsypać płatki owsiane, dokładnie wymieszać - z ostygniętej masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych - schłodzić w lodówce Kulki owsiane najlepiej smakują na drugi dzień, gdyż wielogodzinny pobyt w lodówce powoduje, że masa jest mocno zwarta. Do obtoczenia kulek można użyć np. drobno
Smakołyki Berenikiciasto było delikatnie lepkie. Robimy kuleczki i delikatnie spłaszczamy. Chłodzimy ok. 3h w lodówce. Gdy ciasteczka się schłodzą, mleczko kokosowe łączmy z wiórkami i mąką kokosową. Ponownie robimy małą kuleczkę i układamy na jednym z ciasteczek i przykładamy drugie. Chłodzimy
CzarnawisienkaMałe, słodkie kuleczki obtoczone w wiórkach kokosowych. Przekąska idealna dla osób, które dbają o swoją linię. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika vol 2 . Składniki: 80-85 g masła 90 g płatków owsianych 50 g granoli garść orzechów ziemnych niesolonych 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu (ewentualnie) kilka łyżek mleka w proszku (niebieskiego) wiórki
Ugotowaćmoże być coś lepszego niż taki pudding z tapioki na jesienną chandrę? Ja myślę, że nie! Te wspaniałe szkliste kuleczki zanurzone w kokosowym mleku dają niesamowicie dużo radości podczas wcinania. Zwykle tapiokę podaję z owocami, jednak dzisiaj przygotowałem ją z wyśmienitym dyniowym musem w akompaniamencie korzennych przypraw - cynamonu, goździków i imbiru. Pudding wyszedł obłędny i powalił wszystkich domowników na kolana
Food Squarepolecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright . Składniki na około 35 sporych kuleczek: 500g kruchych ciastek lub herbatników (użyłam ciasteczek korzennych i herbatników kakaowych) 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki ulubionego likieru lub rumu 1-4 łyżki kakao bez cukru aromat rumowy (niekoniecznie) Dodatkowo: czerwony barwnik spożywczy wiórki(...)zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do masy więcej kakao. 3. Do drugiej połowy masy dodać jeszcze 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Jeśli masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do niej więcej wiórków kokosowych. 4. Z masy kakaowej formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać
Mała Cukierenkapozostaje woda kokosowa. Warto dodawać ich do kremów, ciast, koktajli czy innych rzeczy, gdyż nadają ciekawych i intensywnych walorów smakowych.) Do malaksera wkładamy zamrożone już truskawki wraz z kremem kokosowym (w tym momencie można dosłodzić) i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji lodów. W razie niezjedzenia od razu całej porcji, bądź chęci przygotowania lodów na później, można przełożyć do plastikowego pudełka(...)minut mieszać lub miksować, by nie wytworzyły nam się kryształki lodu. (Później trzeba czekać dłużej na rozmrożenie lodów i ciężko z nich jest ułożyć kształtne kuleczki.) Ozdobione chipsami kokosowymi. Smacznego
Be Fit Be StrongSposób przygotowania 1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę (ze szczypta soli). 2. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. 3. Pianę mieszamy delikatnie z wiórkami kokosowymi. 4. Formuujemy kuleczki i wykładamy na blachę. 5. Kokosanki pieczemy ok. 15 min. w 180 ⁰ C. Kokosanki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach