ugotowanej marchewki 20g mąki gryczanej 40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej żółtko szczypta soli cynamon coś do posłodzenia Marchewkę zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników. Wsadzić na kilkanaście minut do lodówki (ok.30min-1h). Po wyjęciu formować lekko zwilżonymi dłoniami kuleczki i spłaszczać je (ciasto będzie dość lepkie dlatego nie formujemy wałka). Wrzucać
More food, love and dreamsCałość trzymać na ogniu tak długo, aż cukier się rozpuści. Do przygotowanej masy wsypać wiórki kokosowe, całość ze sobą wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec dodać masę z wiórek. Za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki piec około 15 minut w 180ºC (powinny się lekko zarumienić
UgotowaćJogurt naturalny – 2 łyżki Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi i miodem. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy ją do wystygnięcia, a następnie mieszamy ją z makiem, żurawiną, płatkami jaglanymi. Do wszystkich składników dodajemy jajko, jogurt i mieszamy. Formujemy kuleczki, które obtaczamy w płatkach jaglanych i pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitdigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwaga - kuleczki są obłędnie pyszne! Mają intensywny smak chałwy, który idealnie współgra z chrupiącym kokosem. Do tego moje ulubione - maślane ciasteczka. Pycha! Już sama nie wiem, czy przy następnej okazji robić domową chałwę ( klik ), czy te pralinki.. Koniecznie spróbujcie obu przepisów! (20-21 sztuk) 30g wiórek kokosowych 120g masła 50g cukru pudru 4 łyżki(...)proszku. (Masa szybko gęstnieje). Na samym końcu wlać mleko i ponownie wymieszać (najlepiej dłonią). Masę wstawić do lodówki - na około 30 minut. Po tym czasie uformować z niej niewielkie kuleczki. Kulki obtoczyć w pokruszonych herbatnikach i ponownie schłodzić. Pralinki przechowywać w lodówce
Di gotujełyżek wiórek kokosowych Masło roztopić na patelni. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Całość połączyć z posiekanymi orzechami i resztą składników. (Jeśli masa będzie "za sucha" - należy dolać odrobinę mleka, jeśli "za mokra" - dosypać wiórek.) Z masy uformować kuleczki (o wielkości orzecha włoskiego) i poukładać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec
Di gotujewzięty z http://megs-88.blogspot.com/ Składniki: -130g płatków owsianych -70g wiórków kokosowych -90g ziaren siemienia lnianego -90g miodu -150g masła orzechowego -ew. łyżeczka aromatu waniliowego Wykonanie: W naczyniu mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki na godzinę, po czym formujemy kuleczki. Z początku mogą się rozsypywać, więc trzeba trochę je "dociskać". Ponownie schładzamy w lodówce
KasiekGotujecukru) 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 2 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich) 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżki mleka (do reakcji z sodą) Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki od razu układać na blasze wysłanej papierem
Di gotujezdrowa nuttella. Sam przepis też nie jest skomplikowany, składniki są łatwo dostępne, a kuleczki po przygotowaniu znikają w kilka chwil. Jeśli ktoś potrzebuje czegoś słodkiego do kawy to taka mała kulka szczęścia na pewno go zachwyci. Składniki: 1 paczka orzechów laskowych (250g) kakao laska wanilii olej kokosowy miód mleko kokosowe gorzka czekolada sól cynamon Przygotowanie: Orzechy laskowe rozkładamy równo
PaleoLifedzieciństwa i chyba dlatego tak je lubię i często do nich wracam... Kakaowe kuleczki z płatków SKŁADNIKI: 75 g płatków owsianych 75 g płatków jęczmiennych błyskawicznych 50 g margaryny 2 duże łyżki śmietany kremówki 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao opcjonalnie 1 łyżka słodkiego kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Płatki owsiane wymieszać z jęczmiennymi i uprażyć na suchej patelni. Płatki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobtaczania W niewielkim rondelku należy umieścić masło cukier, śmietankę/mleczko i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i podgrzać do momentu połączenia się składników. Ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć (dłonią) z jajkiem, mąką oraz sokiem z cytryny. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w mleku w proszku i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujeMałe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne ! Składniki: na około 18 sztuk 1 szklanka orzechów włoskich (lub innych wg gustu) 1/2 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia 3/4 szklanki daktyli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli Sposób przygotowania: Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut
Pyry na Gazsurowego kakao 200 g daktyli bez pestek 40 g oleju kokosowego virgin łyżka matchy ziarenka z laski wanilii dodatkowo kakao do obtoczenia trufli Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut po czym je odsączamy. Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy jak ciasto. Formujemy małe kuleczki ktore możemy obtoczyć w kakao, matchy lub innych doldatkach. Przekładamy je do lodówki
Mienta blogmaślanej masy, bardzo krótko wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką . Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Przez pierwsze
Przepysznik - BLW i nie tylko150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Przez pierwsze
Przepysznik - BLW i nie tylko