kuleczki kokosowe - 434 przepisów (strona:22/29)

Raffaello 326

Odkąd pamiętam uwielbiałam małe kuleczki obtoczone w kokosie z pysznym kremem i orzechem w środku. Moja mam na wyjątkowe okazje zawsze robiła ciasto "Raffaello". Mimo, że jest kaloryczne.. Nie ma co oszukiwać krem składa się z śmietany 36% i białej czekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty.Składniki:*Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukrupół łyżki octu1(...)łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa:2 opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2 sztuki dobrej jakości białej czekolady*Dodatkowo:paczka płatków migdałowychWykonanie:Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym z nich. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek

Piekę, bo lubię
Mocno kokosowe ciastka z płatkami zbożowymi (z olejem, wiórkami i cukrem kokosowym) 110

sody oczyszczonej 1 szczypta soli 1 jajko (*) Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku. Dodać miód, wymieszać i odstawić o ostudzenia.  W tym czasie zmielić (niezbyt drobno) płatki oraz wiórki kokosowe. (Płatki i wiórki mogą być w całości. Nie wpłynie to mocno na smak, lecz jedynie na strukturę ciastek.) Całość przesypać o miski i dokładnie połączyć cukrem, solą, proszkiem do pieczenia(...)końcu masę wyrobić z jajkiem. Ciasto odstawić na kilka minut, dzięki czemu będzie mniej lepkie i łatwiejsze w formowaniu. Następni z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka delikatnie podrosną do góry, a nie na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Rafaello Kuleczki 322

Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI : ( ok. 13 szt ) * masło – 50 g * cukier puder – 1/4 szkl * cukier wanilinowy – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – 80 g * herbatniki – 50 g * migdały – 13 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Wsypujemy(...)minut do mrożenia. Herbatniki bardzo drobno kruszymy , dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy. Migdały zalewamy wrzątkiem , po chwili płuczemy w zimnej wodzie i zdejmujemy skórkę. Z masy formujemy kuleczki , do środka wkładamy migdał i odstawiamy do chłodzenia. Smacznego

Ostra na Słodko
Pudding z tapioki na mleku kokosowym 165

Tapioka jest rodzajem skrobi uzyskiwanej z manioku. Jej kuleczki wyglądem przypominają styropian, a po ugotowaniu zmieniają się w przezroczyste żelki i dostarczają bardzo oryginalnych doznań smakowych ;) Wykorzystuje się ją do przygotowania azjatyckich deserów, puddingów i jest podstawowym składnikiem napoju Bubble Tea. Tapioka ma neutralny smak, jest lekkostrawna, polecana alergikom, gdyż jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. Można ją kupić(...)sklepach z żywnością egzotyczną lub orientalną, a także w sklepach internetowych. Składniki: 1/2 szklanki perełek drobnej tapioki 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody 3 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: W garnuszku mieszamy mleko kokosowe z wodą, dodajemy tapiokę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 30 minut lub do momentu aż perełki tapioki staną się całkowicie miękkie i przezroczyste. Mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Potrawy na Sylwestra 214

paluszków grissini. Kilka mięsnych potraw, które Wam podsuwam również można chwycić w garść, nie przestając się bawić np. szaszłyki czy tureckie pizze - lahmacun. Rybne potrawy na jeden kęs to kuleczki z tuńczyka, łososia lub sushi. Poza tym wiele innych. Zapraszam!   Mam nadzieję, że z tego zestawienia wybierzecie coś dla siebie :)  Życzę Wam wspanialej zabawy sylwestrowej oraz wszystkiego(...)Papryka faszerowana pieczarkami Papryka faszerowana fetą Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka Roladki z pieczonej papryki Konfitura z czerwonej cebuli Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi na ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą

Codzienne Gotowanie
Bananowo-kokosowe racuchy 154

Pyszne, chrupiące kuleczki o smaku banana i kokosa. Czy już Wam ślinka cieknie, na sama myśl o tym połączeniu? Kuleczki w konsystencji przypominają nasze polskie racuchy (przepis klik ) ale dodatek kokosa, banana i limonki, nadaje im zupełnie inny smak. Plusem tego przepisu jest to, że nie racuchy nie zawierają w sobie jajek, a więc będą również dobre dla Wegan :) Polecam(...)bardzo polubicie :) Składniki: - 3 banany - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50g cukru (opcjonalnie-wszystko zależy od słodkości bananów) - 0,5 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka spirytusu - olej do smażenia Wszystkie składniki, oprócz oleju, włożyć do miski i widelcem rozgnieść na jednitą masę. Do bananowo-kokosowej masy dodać startą skórkę limonki i spirytus. Dokładnie wymieszać. Ostawić

CookYourself
Rafaello podchmielone 121

wiórek kokosowych 50 ml wódki 200 g herbatników 200 g masła aromat migdałowy lub rumowy orzechy laskowe pół szkl śmietanki 30 % tabliczka białej czekolady Wiórki wsypać do słoika , wlać wódkę i zamknięte zostawić na dobę od czasu do czasu mieszać (ja użyłam wiórek pozostałych z przygotowania likieru)  Herbatniki utrzeć w pojemniku robota aż zupełnie się rozkruszą, dodać masło, połowę(...)wiórek i aromat. dobrze wymieszać przy pomocy robota po czym wyjąć masę i jeszcze przemieszać ręką. Formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego , do środka wkładać orzech laskowy. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Wiórki wsypać do miseczki. Czekoladę włożyć do małego rondelka razem ze śmietanką, ciągle mieszając rozpuścić i zagotować. Gotować chwilkę, ok 3 min. Przestudzić a następnie moczyć kulki

Gotowanie jest łatwe
Bajaderka light 181

suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa   Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat(...)formujemy   kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować również ulubioną polewę i każdą bajaderkę zanurzyć w niej do połowy, a następnie posypać kokosem lub orzechami. Gotowe kuleczki przekładamy do papilotek i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężały. Uwagi:   Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać

Mania Gotowania
Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe z czekoladą (z mąki ryżowej) 142

rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk) 90g mąki ryżowej 30g wiórek kokosowych 1 jajko  2-3 łyżki mleka 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki cukru pudru (w wersji dla diabetyków polecam zmielić ksylitol ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady (dla diabetyków polecam gorzką) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać(...)kawałki) czekoladę. Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała. (W razie potrzeby dolać odrobinę mleka.) Z gotowego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone mogą stać się zbyt

Di gotuje
Całusy kokosowo - migdałowe z truskawkami 210

małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no i truskawkowe. ok 10 ciastek Składniki : ciastka 140 g płatków migdałów 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania odrobina barwnika czerwonego szczypta soli masa(...)wody Przygotowanie: ciastka  Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką).  Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie

Niezły Młynek
Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące) 93

kilku dniach, a nawet tygodniu - ciastka są doskonałe w smaku - tylko bardziej chrupkie. Polecam! (około 24 sztuki) 220g cukru brązowego (*) 1 łyżka cukru waniliowego 110g masła lub oleju kokosowego ( u mnie olej ) 1 jajko 125g mąki pszennej 80g otrębów owsianych (mogą być płatki błyskawiczne) 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo(...)mąkę, otręby, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a na końcu połączyć z orzechami. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.  Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia - same "rozleją się" na boki.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec

Di gotuje
Ciasteczka śniadaniowe - granola cookies 210

być coś lepszego? Nie sądzę :) Składniki: - 200g mieszanki nasion i orzechów (u mnie: słonecznik, nerkowce i orzeszki ziemne) - 150g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) - 6 0g masła lub oleju kokosowego - 60g suszonego mango (i/lub rodzynek, daktyli, moreli..) - 50g siemienia lnianego - 1 jabłko - 1-2 łyżki miodu/syropu klonowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli Nasiona, orzechy i płatki(...)dużych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki lub ręki do całkowitego wymieszania się składników. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Z uzyskanej masy lepimy kuleczki i delikatnie spłaszczamy, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut. Smacznego

Be Fit Be Strong
Czekoladowe trufle w buraczanym pudrze. 210

miseczkę z naszą czekoladą ,połamaną na kawałki .Mieszamy ,aż się rozpuści .Dno miseczki nie może dotykać garnka z wodą .Następnie dodajemy olej i mieszamy i powoli mleczko kokosowe i mieszamy aż masa się połączy w jednolitą całość .Tę czynność , z mleczkiem można zrobić już na garnku z wodą ,ale zestawionym z kuchenki .Jeszcze szczypta soli ,mieszamy i odstawiamy do stężenia(...)będzie nieziemski!. Jeśli nie macie młynka,ani thermomixa ,jak ja ,pozostaje utrzeć wam buraczane plasterki w moździerzu .Żmudna robota,ale warto. Masę czekoladową nabieramy przy pomocy łyżeczki ,szybko formujemy kuleczki,ale nie jest to konieczne,bo masa szybko się topi w ciepłych dłoniach i obtaczamy je w buraczanym pudrze. Odstawiamy trufelki do schłodzenia i przystępujemy do konsumpcji . Inspiracja i przepis

Ladylaura.
Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą 164

sycące i bogate w błonnik. Polecam!! Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki mąki migdałowej 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki miodu 1 banan 1 łyżeczka sody 40 g gorzkiej czekolady Przygotowanie(...)składniki przekładamy do miski.    Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka. Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła. Pieczemy około 15-17 minut

Mania Gotowania
Walentynkowe pralinki a'la Rafaello 128

kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 3/4 szklanki mleka kokosowego ( u mnie napój kokosowy Alpro), możecie użyć też zwykłego mleka łyżka miodu 2 łyżki wiórek kokosowych kilka kropel aromatu migdałowego wiórki kokosowe do obtoczenia Kaszę umieszczamy na sicie, płuczemy bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczy. Mleko wlewamy do rondelka razem z miodem i aromatem, doprowadzamy(...)przykryciem, aż masa trochę wystygnie. Następnie wszystko blendujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie z masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Jeśli wiórki słabo kleją się do kuleczek, przed obtoczeniem można je moczyć w wodzie lub mleku. Odstawiamy do schłodzenia na pół godziny. Gotowe! ;) Przepis pochodzi ze strony Słodkie Rewolucje

Czerwona Porzeczka