zazwyczaj robię na kokosowym lub zwykłym Opcjonalnie miód lub cukier (ja nie słodzę) 150g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale uprzednio rozmrożone) Przygotowanie: Mleko zagotować. Następnie wsypać do niego tapiokę, opcjonalnie cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając, aby pudding się nie przypalił. Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki staną się całkowicie
Fabryka pomysłówcynamonie Daktylowe kuleczki z dodatkiem orzechów z wyczuwalną cynamonową nutą. Doceniane zwłaszcza przez amatorów korzennych aromatów. Skład: daktyle, orzechy (25%), migdały, orzechy laskowe i włoskie, cynamon (2%). Migdały pod palmą Moc bakalii ukryta w słodkiej kulce. Wyborne daktyle i rodzynki połączone z migdałami i kokosem -fenomenalny smak i właściwości. Skład: daktyle, rodzynki, wiórki kokosowe (20%), migdały
Gotowanie i blogowanieoczywiście można :) 2. Olej kokosowy ubijamy mikserem na gładka masę z cukrem pudrem i solą. Następnie dodajemy migdały i ekstrakt z wanilii i również wszystko ze sobą mieszamy. 3. Później dodajemy przesianą przez sitko mąkę i ponownie wszystko miksujemy - masę dodatkowo ugniatamy jeszcze rękami. 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z masy małe kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. Ciastka
Bananowe Polemigdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy
Mania Gotowanialodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Możemy je udekorować cukierniczymi, srebrnymi perełkami. Gotowe kulki wkładamy do lodówki. Składniki:kakaowe bajaderki:100 g margaryny (miękkiej)1/2 szklanki cukru pudru1 cukier waniliowy60 g herbatników(...)parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Później formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy w cukierkach, wiórkach albo w mielonych migdałach. Gotowe kulki wstawić do lodówki.Składniki:Pralinki z białej czekolady i żurawinaą (pomysł zaczerpnęłam z Bloga Basi Ritz "Kulinarna Mekka" przepis
Bon Appetit Małgorzatysłodkości, a jeśli o nich mowa to nie może zabraknąć norweskich szkolnych bułeczek śniadaniowych czyli... Skoleboller Są powszechnie dostępne w norweskich sklepikach i piekarenkach. Jest to mieszanka waniliowo- kokosowych smaków z delikatną nutą kardamonu. Na samą myśl, a ż ślinka cieknie... Dlatego czym prędzej zabieram się do roboty ;) Ciasto: 1 szklanka mleka 25 g masła 1 szklanka(...)wyrośnięcia w misce oprószonej mąką. Budyń: dokładnie taki sam jak tutaj , przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kuleczkę, które umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zostawić dość spore odstępy między kulkami). W tym miejscu kulki powinno pozostawić się do podwojenia swoich objętości w ciepłym miejscu, mi jednak
bastalenajako danie do podgrzania następnego dnia. Dziś pyszny gulasz, który chodził za mną od kilku dni. Opcja podania dowolna... U nas podany z pieczywem chociaż przyznam że z ryżowymi kuleczkami czy klasycznie z makaronem też będzie pyszną kompozycją. Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie Składniki : 800 g schabu bez kości 1-2 czerwone papryki(...)pieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona. natka pietruszki olej kokosowy Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w paseczki. W szerokim rondlu przesmażamy mięso oprószając solą, pieprzem i paprykami. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanka wiórek kokosowych (około 100g) 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka nasion chia cukier puder do obtoczenia Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem - do puszystości. Dodać mąkę i sól. Po wymieszaniu wsypać resztę składników i całość dokładnie połączyć - za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości pośredniej między orzechem włoskim, a laskowym. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej
Di gotujemasłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop o smaku rumowym), odstaw na 20 minut. Pierniki pokruszone z tłuszczem, śliwki i jagody umieść w wysokim naczyniu, blenderem zmiksuj na gładką masę, gdyby masa była za gęsta dodaj odrobinę wrzątku ze śliwek. Do masy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj masę rękoma, uformuj kuleczki, ułóż na talerzu. Czekoladę
SMYKWKUCHNIcukier, syrop, olej kokosowy oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie odstawić na około 5 minut. (Masa nie powinna być mocno klejąca. W każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.) Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy
Di gotujemielonego imbiru wiórki kokosowe, mielone orzechy, migdały Przesiałam przez sitko mąkę pszenną i cukier puder. Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Z laski wanilii wyjęłam ziarna. Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło. Wszystkie składniki połączyłam z masłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze
potrawyregionalneDzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej – 100g mąki kokosowej – 100g masła – 5 łyżek poudre douce – 1 łyżeczkę cynamonu – 5 łyżek cukru – 1 jajko – 1 łyżkę kakao Sypkie składniki wymieszać w misce po czym dodać(...)masło pokrojone w drobną kostkę. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, umieścić ponownie w misce i schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. W ciasta odrywać kawałki, formować w dłoniach kuleczki. Układać na blasze, lekko zdusić i zrobić wzorek widelcem. Piec 10-15 minut w 180 stopniach, termoobieg
Szybko Tanio Smacznieresztę mleka kokosowego, ale nie całe, tylko tyle, aby uzyskać konsystencję musu. Przekładamy do szklanek lub salaterek (powinny wyjść 2 porcje). Drugą część quinoy miksujemy z 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki i łyżeczką miodu. Dokładamy do salaterek. Następnie 6 łyżek ricotty mieszamy dokładnie z 3 łyżkami dżemu i przykrywamy nią wierzch deseru. Jeszcze tylko kilka kuleczek zmrożonej porzeczki
Quinoa Raz!zrobić małą kuleczkę. Ziemniaczki super nadają się na słodką przekąskę, dzieci bardzo je lubią jeść ale też przygotowywać, bo niesamowitą frajdą jest mieszanie i lepienie małych kulek. Nasza dzisiejsza wersja nadaje się dla małych alergików. 3 paczki herbatników 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu 4 łyżki dżemu (u nas śliwkowy) rodzynki wiórki kokosowe aromat rumowy (opcjonalnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoczekiwałam rezultatu. Curry kojarzyło mi się dotąd z daniem wymagającym długiego, skomplikowanego przygotowywania i konieczności posiadania wielu egzotycznych przypraw. Tymczasem ani długo, ani wielu - specjalnie zakupiłam tylko mleczko kokosowe, resztę miałam w domu. Składniki na 2 porcje: 100 g suchej soczewicy - miałam brązową 3 sprasowane zamrożone* liście szpinaku, czyli ok. 100 g cebula + 2 łyżki oleju (wzięłam z pomidorów(...)łyżeczki kminku (sł), po chwili wyciśnięty czosnek, ok. łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, 1/3 łyżeczki chilli w proszku (nie miałam świeżego), 1/3 łyżeczki curry, a także kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami soli morskiej (sn), dodałam pokrojone suszone pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem
Zdrowa Kuchnia Sowy