fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy 14 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu(...)Miksować do momentu aż piana będzie sztywna. Pianę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na upieczone spody nakładać po kilka łyżeczek budyniu, zostawiając 1/2 cm wolnego, następnie wyciskać kuleczki z masy bezowej jedna obok drugiej w małych odstępach. Tartaletki piec 1 godzinę w 14o st. w uchylonym piekarniku. Gorące, studzić na kratce, po wystudzeniu wyjąć z foremek. Podawać
moj przepis nakokosowych 2 łyżki syropu z agawy Dodatkowo: 30g suszonych jabłek w kostce Opcjonalnie: cukier puder do posypania (zmieliłam ksylitol) Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Nadal mieszając - wbij jajko i następnie dodać resztę składników. Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji i na końcu połączyć z suszonymi jabłkami. Z powstałej masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć
Di gotujekokosowe Czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski. Do małego rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę i mieszać, aż powstanie jednolita masa, bez grudek. Dodać chilli i ponownie wymieszać. Gdy masa przestygnie lecz nadal będzie płynna dodać pokruszone herbatniki i znów wymieszać. Przygotowaną mieszankę włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano formować małe kuleczki
Zabawa smakiemkokosowej łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych jajko łyżeczka stopionego masła ghee szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu 75 g ricotty małe jabłko pokrojone w kostkę Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać jajko, stopione masło, ricottę, sól i miód. Wymieszać. Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki, układać
Poranek na słodkokokosowych (małe opakowanie) 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie) marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni Wykonanie: Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki
Ciasteczkowy Potwórmama kiedy byłam bardzo mała - zapraszam, więc na smaki dzieciństwa :) Składniki : 200 g masła 190 g kleiku ryżowego bezsmakowego 3 jajka pół szklanki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : pół słoiczka powideł śliwkowych W misce utrzeć masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po jednym dodawać jajka(...)miksować do połączenia. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Łyżeczką nabierać ciasto i formować małe kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok 3 cm (urosną). Delikatnie spłaszczyć i palcem robić małe dziurki. Napełnić powidłami. Piec 15-20 minut do mocnego zarumienienia
Chocolate Muffin Blogczekoladowe "pralinki" jaglane* z daktylami i gorzką czekoladą; koktajl banan-dynia *z kaszy jaglanej, z bananem i mąką kokosową, obtoczone w kakao Uwielbiam ten koktajl, połączenie banan-dynia? Po prostu mistrzostwo! ^.^Aa, pralinki robione nie tak dawno, dzisiaj wypróbowana wersja kakaowa, równie dobra co poprzednia ^.^Składniki:60g kaszy jaglanej1/2 banana (ok.50g)15g kakao15-20g mąki kokosowejok.30g daktylicynamonew, coś(...)się płynów. Studzimy. Daktyle kroimy i zalewamy odrobiną wrzątku i przykrywamy. Kaszę miksujemy z bananem, dodajemy kakao, mąkę, cynamon, czekoladę i rozgniecione daktyle, wszystko dokładnie mieszamy i formujemy okrągłe kuleczki. Na koniec obtaczamy je w kakao i chłodzimy w lodówce.Ps. Pralinki najlepsze są po wyjęciu z lodówki, po pewnym czasie w ciepłym otoczeniu (szczególnie w pudełku, walającym się
More food, love and dreamsszklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 3/4 szklanki musli z suszonymi owocami 4 łyżki mąki bezglutenowej np. owsianej 4 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy Mleko kokosowe podgrzej w głębokim garnku i dokładnie wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i połącz z mlekiem. Odstaw na kwadrans. Musli rozdrobnij blenderem lub w melakserze. Do namoczonych płatków dodaj resztę składników(...)wymieszaj. Mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Gotowe kuleczki studź na kratce
Kuchnia bezglutenowawiecie jestem ogromną wielbicielką Rafaello , więc to właśnie po kokos i migdały sięgam najczęściej. Kuleczki Rafaello już dla Was miałam , ciasto też , więc dziś niech będzie inna wersja tego przysmaku. Krem na kanapki! Przepyszny krem z białej czekolady połączony z chrupiącymi płatkami migdałów i dużą ilością kokosu zachwyci podniebienia nie tylko dzieciaków. Śniadanie w takim wydaniu z całą pewnością poprawi(...)humor na cały dzień! SKŁADNIKI: * biała czekolada – 100 g * śmietana 30% słodka – 150 g * wiórki kokosowe – 50 g * płatki migdałów – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Czekoladę łamiemy na kawałki. Do garnuszka wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu. Zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wsypujemy kokos i podprażone na suchej patelni płatki migdałów
Ostra na SłodkoKulki z suszonych owców, orzechów i innych dodatków to jak dla mnie na prawdę doskonała propozycja na zdrową i słodką przekąskę :) Poręczne, takie na raz :) Do stworzenia poniższych kuleczek użyłam wyłącznie produktów "raw", czyli surowych, nie poddanych wysokim temperaturom suszenia. Są dzięki temu zdrowsze i zawierają więcej cennych dla naszego organizmu składników. W konsystencji są dość miękkie, dlatego uważajcie(...)wody. Dosłownie rozpływają się w ustach. Karmelowy smak owoców w połączeniu z migdałowym masłem czekoladowym to połączenie, które zachwyca. Kulki można dodatkowo obtoczyć w nasionach, mielonych orzechach bądź wiórkach kokosowych. Ja tym razem postawiłam na prostotę :) Składniki: 100 g daktyli (RAW FOODS) 20 g rodzynek manuka (RAW FOODS) 50 g moreli (RAW FOODS) 40 g masła czekoladowego (RAW FOODS
Zdrowie na języku :Pchrupiące i oczywiście co najważniejsze - kokosoweee! Zróbcie, a przekonacie się sami, że są idealne do kawy, herbaty, czy szklanki mleka. (około 25 sztuk) 120g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 70g cukru 40g masła/margaryny 30g serka mascarpone 1 jajko Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto jest lekko lepiące się - takie(...)przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Można też formować kuleczki, które następnie należałoby spłaszczyć.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciasteczka mocno nie urosną.) Piec (aż będą
Di gotujeczas końca wakacji mamy dla was słodki przepis :). Mamy nadzieję, że się wam spodoba ☺ Do przygotowania kokosanek potrzebne jest: · 200g wiórków kokosowych · 50g masła · ¾ szklanki cukru · 3 łyżki zimnego mleka(...)dodać mleko i mąkę cały czas mieszając Dodać wiórki z cukrem i masłem Mieszać aż będzie jednolita masa Blasze wysmarować grubo masłem Z masy formować kuleczki Ułożyć na blasze i piec 15-20min w 180 stopniach BON APPETIT ! <3 Uwaga! Wpis zawiera lokowanie produktów :) Zapraszamy również na nasz profil na facebooku
Bonapetit2xMszklanki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki sody sól do smaku 1 szklanka cukru Wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy kuleczki. Kuleczki wkładamy do nagrzanej formy i pieczemy do momenty aż się zarumienią. Po upieczeniu połówki orzeszków nadziewamy masą i przykrywamy drugą połową. Składniki masy: 100 g masła(...)rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do masy można dodać orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, nutellę. Smacznego
Pyszności Słodkościjajko 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki sody sól do smaku 1 szklanka cukru Wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy kuleczki. Kuleczki wkładamy do nagrzanej formy i pieczemy do momenty aż się zarumienią. Po upieczeniun połówki orzeszków nadziewamy masą i przykrywamy drugą połową. Składniki masy: 100 g masła 1 szklanka(...)mleka w proszku W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do masy można dodać orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, nutellę
Salonik smakównajszybsze trufle,pralinki jak kto woli.Idealne dla osób dbających o figurę.Zdrowe,pyszne,wegańskie nawet bez czekolady.Wygladają elegancko i bosko smakują ,naprawdę trudno poprzestać na kilku.Te małe kuleczki kryją w sobie tylko zdrowe tłuszcze,a w skład trufelków wchodzą tylko dwa składniki: daktyle i pasta tahini.Słodkie tylko naturalną słodyczą pochodzącą z daktyli. Agnieszko,ten przepis jest dla Ciebie(...)pewno chetnie Ci pomogą. Polecam wszystkim łasuchom! Składniki na 15 trufelków: 15 daktyli 3 łyżki pasty tahini szczypta mielonego kardamonu do obtoczenia: 2 łyżeczki orzechów nerkowca 2 łyżki wiórków kokosowych nasiona sezamu-opcjonalnie Wykonanie: z daktyli usunąć pestki.Daktyle,tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty,choć nie jest to konieczne.Umieścić pastę w lodówce na 10 minut,by składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!