przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:856/1100)

Lekki sernik w stylu włoskim z mascarpone i owocami 104

cukru 5 jajek Paczka herbatników owsianych ok. 200 g Duża łyżka masła Skórka z cytryny + łyżka soku Dowolne letnie owoce (truskawki, poziomki, borówki, brzoskwinie) jako dodatek i dekoracja Przygotować kruchy spód sernika: Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Całość rozłożyć równo na dnie wysmarowanej masłem tortownicy lub silikonowej foremki. Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami oddać(...)masą serową. Wszystko wlać do tortownicy na herbatnikowy spód i lekko wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku

Gotujemy i jemy
Ciasteczka cappuccino 112

Teraz o ciasteczkach, pyszne, kruche, nie bardzo słodkie z lekką nutą cappuccino. Nam smakowały bardzo, przepis to inne ciasteczka z bloga zmodyfikowane przeze mnie tak, żeby były smaczne i kruche. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodziutkie ciasteczka to cała szklanka) 3 jajka L 2 1/2 szklanki mąki(...)ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po całym jajku ciągle miksując.  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz proszek cappuccino, miksujemy. Jak by ciasto było bardzo lepiące to możemy dodać jeszcze troszkę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto się nam oziębi, a ciasteczka potem mogą być twarde. 3. Ciasto wkładamy na minimum

kruche babeczki
Kruche ciasteczka bez glutenu, bez jajek, bez cukru 160

Kruche ciasteczka Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 1 szklanka mąki kokosowej pół szklanki mąki migdałowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki agawy 6 łyżek oleju 100 g masła kokosowego Siemie lniane zalałam wrzątkiem i wymieszałam, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam proszek(...)pieczenia, sodę, agawę, olej i siemie lniane. Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam ciasto, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka w różnych kształtach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp  180 ° C. Papier do pieczenia wysmarowałam masłem kokosowym. Ciasteczka przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam

nietadieta
CHRUSTY Z WIŚNIÓWKĄ 94

Szukasz oryginalnego przepisu na faforki?Właśnie tutaj on jest i czeka na Ciebie drogi czytelniku.Dziś świetny przepis na kruche faworki z wisniówką,lekkie i chrupiące. Łatwe do wykonania,wspaniałą frajda dla dzieciaczków.Zapraszam. 5 żółtek 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowegoz prawdziwą wanilią 2 kieliszki wisniówki czyli ok.100g 1 łyżka śmietany12% 300 g.mąki szczypta soli(...)cukier puder do posypania ************************************  Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym , masłem i wiśniówką.Dodać śmietanę ,utrzeć.Na stolnicę przesiać mąkę i dodać utarte żółtka oraz szczyptę soli.Wyrobić gładkie ciasto,następnie ubijać przez 10 minut wałkiem  ciasto , aż ukażą się pęcherzyki powietrza.Dzielimy ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować na bardzo cienkie placki ( nie podsypywać mąką!). Ciasto kroimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z nadzieniem dyniowym 100

Delikatny, kruchy spód wypełniony kremowym, dyniowym nadzieniem, bardzo przypominającym w smaku… budyń :) Aromatyczny, lekko korzenny na bazie puree z dyni. Jeśli lubicie takie smaki, a przede wszystkim jeżeli uwielbiacie dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną(...)jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru trzcinowego

MyCookBook.pl
ROGALIKI ORZECHOWE 168

Obłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki:   30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych cukier waniliowy 2 - 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek(...)pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
English shortbread z nutą cytrynową 135

Klasyczne, idealne kruche ciasteczka z nutą cytrynową - znane jako English shortbread. Niezwykle proste w przygotowaniu, zawsze się udają. Wszystko czego potrzebujemy to dobrej jakości masło i cytryna z grubą skórką :) W sam raz na sylwestra lub Nowy Rok :) Składniki : 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1/3 łyżeczki soli 225 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru(...)pudru skórka otarta jednej cytryny wcześniej sparzonej wrzątkiem Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zagnieść ciasto. Blachę 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i rozwałkować formując prostokąt wielkości blaszki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i zrobić nacięcia nożem aż do dna blachy, tworząc prostokątne, podłużne ciasteczka. Nakłuć widelcem

Chocolate Muffin Blog
Tarta z porem i boczkiem 125

ciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut.  Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Brzegi podwinąć do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 170°C przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Boczek pokroić w kostkę, białe części z porów w krążki. Na patelni rozpuścić trochę masła(...)smażyć jeszcze przez około 5 minut. Ser potrzeć na tarce. Do miski wbić jajka, rozmieszać je trzepaczką. Dodać śmietankę, potarty ser, doprawić solą, pieprzem i oregano. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie boczek z porem. Polać gotową masą. Górę posypać rozdrobnioną mozzarellą i posypać oregano. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa

Passions hobbies life
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 308

ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa. Kawałek mięsa oczyszczamy z tłuszczu, jeśli go nie lubimy(...)wtedy stracimy też nieco smaku), kroimy w plastry, które lekko traktujemy tłuczkiem (jeśli go nie mamy, pomijamy, ale czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka), słodką paprykę (czubata łyżeczka) i nieco soli (płaska łyżeczka

Nerds Kitchen
Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek) 253

niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie, możesz też je podać z owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka(...)wymieszaj – łyżką albo blenderem. Na samym końcu wlej ocet albo cytrynę i zmieszaj wszystko razem. Teraz przychodzi etap, w którym na pewno będą chciały pomóc dzieci . Rozwałkuj połowę ciasta na stolnicy albo arkuszu papieru do pieczenia na kuchennym blacie. Zależnie od wałka, może się okazać, że warto ciasto wałkować przez papier do pieczenia (od góry). Postaraj się uzyskać mniej

PaleoSMAK
Sernik piernikowy z puchem z bitej śmietany! 65

Sernik pierniczkowy na Święta Bożego Narodzenia. Przepyszny, łatwy do zrobienia. Smakuje wybornie! Sernik na ciasteczkowym spodzie z pierniczków, kremowa masa sernikowa w dwóch smakach, śmietankowym i

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka, przepis jest w mojej rodzinie od ponad 100 lat 146

Bardzo stary przepis moja mama znalazła go niedawno. Kiedyś mi wspomniała, że babcia je robiła i gdzieś ten przepis miała. Tak długo ją męczyłam, aż znalazła

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasteczka 146

Święta, święta i po świętach...Było pysznie, dużo pracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz

NA MOIM TALERZU
Kruche wykrawane ciasteczka 139

W ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i

Kuchnia domowa Ani
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 265

Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne  dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania