Karnawał w pełni a u mnie jeszcze przepisu na faworki nie ma...szybko nadrabiam zaległości.Idealnie delikatne i kruche,po prostu doskonałe.Przepisów mam mnóstwo,ale od paru lat tylko te robimy. Składniki: 40 dag mąki pszennej 12 łyżek gęstej,kwaśnej śmietany 6 żółtek 2 łyżki spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Mąkę zmieszać(...)żółtkami,solą,spirytusem,śmietaną.Starannie wyrabiając,od czasu do czasu,wybijać wałkiem na stolnicy,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Wałkować partiami,jak najmniej podsypując mąką,aby ciasto nie wysychało.Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok 15 cm i szerokości ok 3-4 cm.Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.Smażyć na tłuszczu na złoty kolor
Niespełnione zdolności kulinarnesię wycinanie różnorakich kształtów :) Ciasteczka są bardzo popularne jako prezent dla gości w Wielkiej Brytanii. Podczas ich przygotowywania dom wypełnia cudowny zapach skórki pomarańczowej oraz aromat przyprawy korzennej. Są kruche, pachnące i nieziemsko pyszne :) Sprawcie rodzinie małą przyjemność w te Święta :) Składniki : 112,5 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy(...)pomarańczy 27 g rodzynek, pokrojonych na mniejsze kawałki szczypta soli Masło i cukier ucieramy mikserem, dodajemy żółtko i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i resztę składników. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto formujemy w kulę i spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolicy oprószonej mąką, na grubość
Chocolate Muffin BlogIdealnie kruche, takie jak lubię, wspomnienie z mojego dzieciństwa. Okropnie wciągające, nie można się od nich oderwać. Najbardziej lubię te bardziej przypieczone. Jedne z tych których się smaku nie zapomina :) Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 250 g (kostka) masła lub margaryny 3 łyżki kwaśniej śmietany ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania(...)Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść szybko ciasto. Powinno być zwarte i jednolite. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na części i rozwałkować dosyć cienko. Wycinać foremkami ciasteczka. Gotowe ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 200 stopni
Na słodko lub wytrawniełyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło(...)ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.Smacznego
Kuchnia domowa AniNajlepsze ciasteczka to takie, które szybko się robi. U mnie wersja pierniczkowa, nadają się idealnie do powieszenia na choince czy do podarowania komuś bliskiemu. Spróbujcie, są kruche przed ługi czas, więc warto zrobić je już teraz i do świąt przechowywać np w metalowej puszce.Składniki :* 3 szklanki mąki pszennej * 2 jajka* szklanka cukru pudru* pół kostki masła* pół szklanki miodu(...)przyprawy do piernika* łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie :Masło roztopić z miodem oraz kakao i przyprawą do piernika, wystudzić. Jajka ubić, dodać masło oraz mąkę z sodą i cukier. Ciasto zagnieść, odstawić na 15 minut do lodówki. Cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec 8 minut, wystudzić. Lukrować i dekorować według własnego uznania
Magiczne Życie Martypołączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować jako wspomniane dulce de leche (moje ulubione, najdelikatniejsze i o najlepszej konstystencji), ugotowane słodzone mleko skondensowane w puszce (wystarczy je gotować(...)leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche (350 ml) składniki: 60 ml wody 220g cukru 50 g masła (nie zamieniać
Pociąg Do KuchniUpały trwają w najlepsze, podobnie jak sezon na truskawki. Mam zatem dla Was super pomysł na sernik truskawkowy na zimno. Przygotowałam go w okrągłej tortownicy o
CiastkozercyBezowa rolada z kremem cappuccino - czyli coś na co miałam smak już od jakiegoś czasu i postanowiłam ją zrobić. Przepis pochodzi z bloga i został
W Moim Magicznym DomuCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem
Kto ugości moich gości?Mój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na Tesco i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam
Ciasteczkowy PotwórNaprawdę szybkie i naprawdę bardzo smaczne ciastka do chrupania w domu i pracy. Najwiecej czasu zajmuje ich pieczenie! Składniki 250 g mąki 100 g masła
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bardzo gęste, ponieważ takie lepiej się przechowywało. Kiedy powszechne stały się słoiki, zaczęto smażyć rzadsze powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo i zasługuje(...)tradycjach w Górze Ropczyckiej przekazała mi Katarzyna Kaczanowska – Kasiu, bardzo dziękuję za tę cenną i smaczną lekcję :) Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka Składniki na 60-70 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody Farsz: 400 g gęstego powidła śliwkowego 400 g białego sera Masło do omaszczenia Powidło i biały
Trzeci talerzznikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na takie ekspresowe, z dosłownie trzech składników, no z marmoladą czterech. Rogaliki wychodzą pyszne, kruche i bardzo smaczne. Radzę od razu zrobić z podwójnych składników, bo znikają równie szybko, jak się je robi :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki na około 24 szt: 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki(...)Dodatkowo: marmolada cukier puder do posypania 1. W misce mieszamy rózgą wodę z olejem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do wody i oleju, mieszamy łyżką. 2. Teraz nasze ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. 3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po tym czasie przekrawamy go na dwie
kruche babeczkiblogu znajdziecie już kilka różnych propozycji na kruche ciasteczka, są z czekoladą, dżemem, marmoladą, słonecznikiem... Tym razem proponuję kruche z drażetkami smarties. Szybkie d przygotowania i niezwykle pyszne. Moja córka wręcz oszalała na ich punkcie, połowę zabrała do szkoły i poczęstowała koleżanki :) Polecam i Wam te urocze ciasteczka a zamiast smarties można użyć skittles lub m&m's. Składniki(...)szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 125 g masła * pół łyżeczki proszku do pieczenia * kolorowe drażetki smarties Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz drażetek) zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 5-6 mm. Szklanką wyciąć koła. W każde ciasto wbić po 5 drażetek smarties. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około
Zrób to smacznie