przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:847/1100)

Szybkie ciasteczka jak pierniczki 143

Najlepsze ciasteczka to takie, które szybko się robi. U mnie wersja pierniczkowa, nadają się idealnie do powieszenia na choince czy do podarowania komuś bliskiemu. Spróbujcie, są kruche przed ługi czas, więc warto zrobić je już teraz i do świąt przechowywać np w metalowej puszce.Składniki :* 3 szklanki mąki pszennej * 2 jajka* szklanka cukru pudru* pół kostki masła* pół szklanki miodu(...)przyprawy do piernika* łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie :Masło roztopić z miodem oraz kakao i przyprawą do piernika, wystudzić. Jajka ubić, dodać masło oraz mąkę z sodą i cukier. Ciasto zagnieść, odstawić na 15 minut do lodówki. Cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec 8 minut, wystudzić. Lukrować i dekorować według własnego uznania

Magiczne Życie Marty
Szybki deser bannoffee 786

połączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować jako wspomniane dulce de leche (moje ulubione, najdelikatniejsze i o najlepszej konstystencji), ugotowane słodzone mleko skondensowane w puszce (wystarczy je gotować(...)leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche (350 ml) składniki: 60 ml wody 220g cukru 50 g masła (nie zamieniać

Pociąg Do Kuchni
Sernik truskawkowy 116

Upały trwają w najlepsze, podobnie jak sezon na truskawki. Mam zatem dla Was super pomysł na sernik truskawkowy na zimno. Przygotowałam go w okrągłej tortownicy o

Ciastkozercy
Rolada bezowa z kremem cappuccino i dżemem jagodowym 135

Bezowa rolada z kremem cappuccino - czyli coś na co miałam smak już od jakiegoś czasu i postanowiłam ją zrobić. Przepis pochodzi z bloga  i został

W Moim Magicznym Domu
Sernik z musem śliwkowym 175

Cudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem

Kto ugości moich gości?
Sernik krakowski 148

Mój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony  na Tesco  i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam

Ciasteczkowy Potwór
Szybkie kruche ciasteczka 130

Naprawdę szybkie i naprawdę bardzo smaczne ciastka do chrupania w domu i pracy. Najwiecej czasu zajmuje ich pieczenie!   Składniki 250 g mąki 100 g masła

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka 69

bardzo gęste, ponieważ takie lepiej się przechowywało. Kiedy powszechne stały się słoiki, zaczęto smażyć rzadsze powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo i zasługuje(...)tradycjach w Górze Ropczyckiej przekazała mi Katarzyna Kaczanowska – Kasiu, bardzo dziękuję za tę cenną i smaczną lekcję :) Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka Składniki na 60-70 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody Farsz: 400 g gęstego powidła śliwkowego 400 g białego sera Masło do omaszczenia Powidło i biały

Trzeci talerz
Ekspresowe rogaliki na wodzie gazowanej 91

znikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na takie ekspresowe, z dosłownie trzech składników, no z marmoladą czterech. Rogaliki wychodzą pyszne, kruche i bardzo smaczne. Radzę od razu zrobić z podwójnych składników, bo znikają równie szybko, jak się je robi :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki na około 24 szt: 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki(...)Dodatkowo: marmolada cukier puder do posypania 1. W misce mieszamy rózgą wodę z olejem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do wody i oleju, mieszamy łyżką.  2. Teraz nasze ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.  3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po tym czasie przekrawamy go na dwie

kruche babeczki
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA ZE SMARTIES 106

blogu znajdziecie już kilka różnych propozycji na kruche ciasteczka, są z czekoladą, dżemem, marmoladą, słonecznikiem... Tym razem proponuję kruche z drażetkami smarties. Szybkie d przygotowania i niezwykle pyszne. Moja córka wręcz oszalała na ich punkcie, połowę zabrała do szkoły i poczęstowała koleżanki :) Polecam i Wam te urocze ciasteczka a zamiast smarties można użyć skittles lub m&m's. Składniki(...)szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 125 g masła * pół łyżeczki proszku do pieczenia * kolorowe drażetki smarties Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz drażetek) zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 5-6 mm. Szklanką wyciąć koła. W każde ciasto wbić po 5 drażetek smarties.  Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około

Zrób to smacznie
BABECZKI Z MAKIEM + FILMIK 137

Babeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną się kruche i wilgotne. SKŁADNIKI : 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej ) 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru  2 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 2  łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto można schłodzić. Masę makową przygotowujemy wcześniej, gdyby była rzadka dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych

Kulinarne Fantazje Marioli
krucho-drożdżowe "przegryzki" z dżemem i jabłkiem... 145

trakcie wyrabiania wlewać do mąki, połaczyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu(...)pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte posypać pudrem cukrem - "przegryzki" są delikatne, kruche i można nadziewać czym się lubi..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka z wzorkiem 107

Pyszne, kruche ciasteczka  i jeszcze ze wzorkiem.  Aż trudno się od nich "oderwać".  Po prostu musicie je spróbować.   Składniki: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez(...)sitko i proszek do pieczenia.  Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy,  a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór.  Dowolną foremką wykrawamy ciastka.  Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut  w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Maślane Ciasteczka 125

Mimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :)  SKŁADNIKI: 200 gram miękkiego masła 150 gram cukru ja dałam brązowego 2  jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram  mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło(...)wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól

Gotowanie Patki