Ciasteczka wytrawne ze świeżym rozmarynem, bazylią i z suszonymi pomidorami. Wyborne – pachnące słoneczną Italią. Świetnie pasują do piwa. Do przygotowania ciasteczek (ok 20 sztuk) potrzebujemy
Szybko Tanio SmacznieJuż coraz bliżej święta, więc to odpowiedni czas na zrobienie ciasteczek. Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami. Fantastycznie
Serce zamknięte w formie pysznościSezon wakacyjny można dzisiaj uznać już za zakończony i pora wracać do swoich codziennych obowiązków. Pogoda jak na ostatni dzień wakacji jest świetna, słonko świeci, jest
ciastkarnia na kruchym spodzieużyłam także do masy startej skórki z limonki, ponieważ nie miałam ekologicznych limonek, a te z supermarketów Bóg wie, czym są pryskane. Nie zmienia to faktu, że było krucho, słodko, kwaskowo i znów słodko - bo takie są właśnie warstwy owego limonkowego mazurka! Mam nadzieję, że zechcecie, tak jak ja, eksperymentować z klasycznymi przepisami w zupełnie nowym wydaniu! Zobacz również inne(...)opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż
Moje Qulinariaskładniki na kruche ciasteczka: 300 g mąki 100 g cukru 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu składniki na krem daktylowy: 1 szklanka daktyli ( zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc) 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki orzechów laskowych lub innych opcjonalnie: cukier(...)puder do posypania, lub lukier Do robota kuchennego przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie kremu daktylowego. Daktyle, mleko, kakao i orzechy przekładamy do robota
noteskulinarnyfigadziś ciasta nie będzie ;p Będzie za to kuszący kawałek mięska. Schab po warszawsku to jedno z bardziej ekskluzywnych zakąsek serwowanych na uroczystościach typu wesela, chrzciny czy Święta. U nas w domu gości już od jakiegoś czasu na stole w każde Święta. Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem na Schab po warszawsku, bo choć jest z nim trochę pracy(...)lubi mięsko w galarecie doceni smak i wygląd potrawy: kruchy schab nadziany ostrą pastą żółtkowo- chrzanową. Dla mnie bomba;) Mięso : 2 kg schabu bez kości Marynata: czosnek granulowany papryka ostra sól pieprz majeranek rozmaryn olej Mięso obficie nacieramy przyprawami i kilkoma łyżkami oleju. Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso odwijamy
Domowe ciastaDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jasnym, brązowym cukrem trzcinowym. Obie wersje pyszne, ale bardziej aromatyczne są ciastka z cukrem kokosowym. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub cukru z prawdziwą wanilią(...)łyżeczka proszku do pieczenia 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 100g posiekanej białej czekolady Dodatkowo: 3-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego do obtoczenia ciasta 1. Do miski przekładamy masło i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ucieramy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia
Mała Cukierenkasię to udało. Dzielę się nim zatem z Wami. Przygotowanie : 15 min. Pieczenie : ok. 40 min. Chłodzenie : 1 godz. Składniki na tartę o średnicy 28 cm. Składniki na kruchy spód : ● 250 g mąki typ 550 +10 g ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● 5 g soli ● ok. 50 ml wody Składniki na farsz: ● 350 g dyni zważonej po obraniu(...)duże jajka ● 250 ml śmietany kremówki 30% ● 100 g fety ● 40 g startego żółtego sera typu Ementaler ● 30 g pestek dyni ● 3 szczypty gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Przygotowanie : Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagorzką. Dodam, że mąka gryczana posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm oraz jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Nie zawiera też glutenu (*). Wracając do ciastek... Są kruche, delikatnie miękkie i... wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie sami spróbujcie, bo waaarto! (około 17 sztuk) 100g masła 100g cukru trzcinowego (można dodać mniej) 1 jajko 200g mąki gryczanej(...)czekolady białej Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca
Di gotujePrzepyszna tarta na kruchym spodzie z pistacjowym kremem budyniowym i serkiem mascarpone. Tarta z pistacjami z roli głównej to dobra pozycja na słodkie stoły, krem wytrzyma kilka godzin nie tracąc swojej konsystencji. Z poniższego przepisu zrobimy około 4-5 sztuk mini tart wielkości około 12 cm średnicy, lub jedną większą o średnicy około(...)Zobacz inne przepisy na mini tarty: Mini tarty z cytrynowym nadzieniem , Tarta z morelami i migdałami . Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem: (jeśli robicie dużą tarte to krem zróbcie z podwójnej porcji) 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki
Rusty ForkPrzepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g mąki owsianej 200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej) 100 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj(...)pulchną masę. Dodaj jajko, mielone migdały i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszcze. Piecz w temperaturze 160 stopni około
Kuchnia bezglutenoważurawiną i białą czekoladą. Sprawdziły się tego dnia pierwszorzędnie! :D Kruche, pełne smaku i smakowych niespodzianek, a co najlepsze robi się je bardzo szybko! Pełnoziarniste, idealne do kawy. Pełnoziarniste kruche ciastka kakaowe z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 125g masła w temperaturze pokojowej 85g brązowego cukru 1 jajko 260g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)suszonej żurawiny Sposób przyrządzenia: 1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko i miksuj. 2. Do masy dodaj mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia- połącz w ciasto o jednolitej strukturze. 3. Dodaj posiekaną białą czekoladę ( mniej więcej 1 kostkę na 4 części - żeby kawałki były wyczuwalne podczas jedzenia :) ) i przesiekaną żurawinę. 4. Wyrób ciasto ręcznie - masa jest
Kuchnia w Słońcu Skąpanaurocze? Pieczone w silikonowych serduszkach, wypełnione budyniowym twarożkiem waniliowym, na pełnoziarnistym kruchym spodzie... takie małe, a takie pyszne! Szczerze przyznam, że nie wiem jakie podać proporcje, ponieważ przygotowywałam swoje na próbę - z trzech łyżek mąki i składników "na oko" :) Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki na dwie babeczki: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 białko(...)całe jajko szczypta cynamonu 2 łyżki jogurtu lub maślanki 2 łyżki twarożku 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka budyniu waniliowego Zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę silikonową tworząc koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy babeczkę. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 15 minut w 180*C. Podajemy na ciepło lub na zimno
Chocolate Muffin BlogKolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez dodatku żelatyny. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 100 g masła aromat waniliowy +dżem i cukier puder Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby(...)zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Na przestudzone ciasteczka nakładamy dżem
Ciastkozercy