przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:858/1100)

MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE 131

Słodko nie zawsze znaczy niezdrowo. Te ciasteczka poprawiają nastrój podczas jesiennej pogody. Są leciutkie, chrupiące, kruche i mocno maślane. Idealnie nadają kształt po szprycowaniu. Podane w salaterce #myAmbition przyciągają jesienne promienie słońca! Składniki: 120g masła 2 łyżki cukru pudru 200 g mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Przesianą(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder łączymy wraz ze skórką z cytryny. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy w misie z hakiem. Dodajemy sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie do całkowitego połączenia składników. Jeśli ciasto będzie się kruszyło możemy dodać trochę masła bul wody. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy gwiazdki na pergaminie. Piekarnik rozgrzewamy

Słodki Zakątek
ŚWIĄTECZNE CYTRYNOWE KRUCHE CIASTECZKA 125

ciasteczka cynamonowe za to córka i mąż lubią zwykłe kruche ciastka. A żeby to jakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam kilka dni temu i teraz "leżakują" sobie aż do świąt. To była super zabawa z córką a w całym domu pachniało świeżutkimi ciastkami :) Jeśli(...)masła * 2 jajka * 1,5 szklanki drobnego cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * wyciśnięty sok z jednej cytryny Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 3-4 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość 5-6 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce

Zrób to smacznie
Faworki – chrust 95

liczyć na pomoc mamy. Dzięki pracy w duecie w niedługim czasie mogliśmy podziwiać złoto-rumiane, oprószone białym puchem, figlarnie przeplatane ciasteczka. Co do smaku… niebo w gębie – kruche, delikatne i rozpływające się w ustach… Składniki: Faworki: 3 szklanki (400 g) mąki 6 żółtek 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 2 łyżki spirytusu szczypta soli Dodatkowo: 2 kostki(...)dokładnie wymieszać w misce. 2) Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól. 3) Mieszając, do mąki stopniowo dodawać masę z jajek i śmietany. Zagnieść wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. 4) Gotowe ciasto wybić wałkiem, do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza (dobre napowietrzenie ciasta to sekret udanego chrustu). Następnie zawinąć w folię i odłożyć do lodówki

Fitsweet.me
Rogaliki wodne 114

dniu dzisiejszym chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kruche rogaliki z powidłami :) Przepis pochodzi zeszytu rodzinnego :) Rogaliki sa szybkie w przygotowaniu i nie zawierają cukru. Bardzo polecam. Temp. pieczenia : 150 C Czas pieczenia : 30 min Składniki : 3 szkl. mąki kostka margaryny 5 dkg drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany cukier waniliowy marmolada lub dżem Wszystkie składniki(...)dobrze wymieszać. Ja robię to tak , że najpierw sypie mąkę , margarynę , jaja, drożdże , śmietanę i nożem je ciacham ;). Jak zaczynają się robić kluski to wtedy zbieram ciasto i lepie kulę. Do garnka z woda wkładam kulę , zalewam woda , aby ciasto było całe zanurzone.Czekamy do czasu , kiedy kula wypłynie na powierzchnie. Kroimy kule na kawałki.Odrywamy część ciasta i wałkiem rozwałkowałam

Różne smaki w kuchni
Kruche Ciastka Digestive z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.150 202

musiało. Sięgnęłam po marcowy numer magazynu KUCHNIA i recepturę na pełnoziarniste ciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników. Co z tego wyszło zobaczycie poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła 3 łyżki(...)misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C. Ciasto wyjmujemy i ostrym nożem tniemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Waniliowy crème brûlée i "Babskie fanaberie" 109

znam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam(...)użycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTECZKA Z KAKAO I CYNAMONEM 67

Pyszne kruche ciasteczka, według przepisu Ani Starmach. Co prawda miały inaczej wyglądać, ale rulon zwijał M :) jednak nie zmieniło, to smaku ciasteczek i są pyszne!  Składniki: 300 g mąki pszennej  150 g masła 100 g cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany  0,5 łyżeczki cynamonu 1.5 łyżki kako  1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mielonych migdałów(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiej, dodaj cukier, pokrojone masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż składniki się połączą. Następnie podziel je na dwie części, do jednej dodaj kakao i cynamon, a do drugiej cukier waniliowy i migdały. Oba ciasta owiń w folię spożywczą ,  włóż do zamrażarki na około 15 minut. Wyjmij ciasto

Kukuleczki
Ciasteczka z wróżbą 116

Lubicie sobie wróżyć w Andrzejkową noc? Jeśli tak to zachęcam Was do upieczenia tych kruchych ciasteczek. Zwłaszcza dzieci będą miały świetną frajdę zarówno przy lepieniu ciasteczek jak i później przy losowaniu wróżby ;) Ja te ciasteczka piekłam z Córką na zabawę andrzejkową do szkoły. Miałyśmy świetną zabawę przy pieczeniu a i dzieciaki później były zachwycone ;) 300g mąki pszennej + do podsypywania(...)cukru pudru 1 łyżka oleju 1 łyża wody 3 jajka wydrukowane wróżby na cienkich paseczkach papieru  Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części ponieważ jest go sporo, i cienko wałkujemy, w razie konieczności podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółeczka, składamy

Smakołyki Asi
Paluchy Wiedźminy 159

Wielkimi krokami zbliża się Halloween. Pomimo, że nie jestem zwolenniczką tego święta to podążając za trendami kulinarnymi trzeba było upiec sławetne ciasteczka Paluchy Wiedźminy. Bardzo kruche i efektowne! Smacznego! Paluchy Wiedźminy Składniki: 250 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, jajko, 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, migdały, przecier pomidorowy. Wykonanie: Migdały obieramy(...)czasie ponawiamy czynność i obieramy migdały z łupin). Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Całość dokładnie miksujemy. Z powstałego ciasta zagniatamy kulę i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Z ciasta formujemy paluszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem naznaczamy poziome kreski, które smarujemy przecierem pomidorowym

paapilotkaa
Cygaretki z marmoladą 173

Pyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :)   Składniki:  Na ok 60-70 sztuk: 5 dkg drożdży świeżych 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny ok 70 dkg mąki słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar Ponadto: 1 żółtko cukier kryształ   Sposób wykonania: 1. Mąkę(...)przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.   2. Ciasto wałkujemy (np przez folię spożywczą) na grubość ok 3 mm i kroimy na prostokąty ok. 7x3 cm. Na dłuższą krawędź nakładamy marmoladę i zwijamy w rulonik.   3. Wierzch ciastek smarujemy jajkiem

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka Spirale 133

Spirale to jedne z najbardziej lubianych, kruchych ciastek w mojej rodzinie ;). Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Daję słowo... goście będą zachwyceni! Polecam :D Składniki: (na około 30-40 sztuk) 200 g masła 100 g cukru kilka kropel aromatu waniliowego 300 g mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 2 żółtka Przygotowanie: 1. Masło, mąkę i cukier wyrobić rękami, dodać aromat(...)żółtka i znów wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Podzielić ją na 2 części. Do jednej dodać kakao, wyrobić. Obie części ciasta schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej) 2. Po tym czasie ciasta rozwałkować na taki sam prostokąt. Jasne ciasto nałożyć na ciemne. Zwinąć w roladę. Owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki na około 30-60 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasteczka z m&m'sami 103

podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik -u mnie żółty, który dostałam do przetestowania od firmy FoodColours . 'kruche ciasteczka z m&m'sami' Składniki: - 150g miękkiego masła - 100-150g cukru - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki

CookYourself
Pudrowane poduszeczki 99

płaskie też wykorzystałam. O tym, co z nimi zrobiłam dowiecie się w najbliższym czasie. Będzie to kolejna propozycja z tego samego ciasta. Wróćmy do poduszeczek. Jak wspomniałam, ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy – tak cienko, jak tylko się da. Wycinamy foremką (lub szklanką) kółka i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (jak faworki). Nie dajemy zbyt wiele na jeden(...)papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pudrowane poduszeczki wyszły w zasadzie przypadkiem, bo moim zamiarem były właśnie płaskie ciasteczka. Tak delikatnych ciastek chyba jeszcze nie jedliście. Chrupiące, bardzo kruche, wyglądem przypominają poduszeczki, ale wewnątrz są… puste. Z podanych składników wyjdzie ich naprawdę sporo, ale nie obawiajcie się – znikają błyskawicznie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pudrowane poduszeczki appeared first

mojewypiekiinietylko
Rogaliki waniliowe 151

posypania:15 dag cukru pudru 3 opakowania cukru waniliowegoPrzygotować na stolnicy mąkę, zmielone migdały, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałki zimne masło (fot.1). Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka a następnie podzielić je na 5 cm odcinki. Formować małe rogaliki i układać je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem dopieczenia blaszce (fot.2). Piec(...)barwy, wystarczy, że będą dobrze wypieczone. Do miski wsypać składniki do posypania rogalików. Wymieszać. Gorące rogaliki wkładać do miski i dokładnie obtoczyć je z każdej strony. Są to niezwykle kruche i delikatne ciasteczka, pachnące wanilią i migdałami - nadające się na każdą okazję. Najlepiej przechowywać je w szczelnym metalowym pudełku

Świat Ciasta
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 272

Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych(...)pył orzechów laskowych 4 łyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Wszystkie składniki kremu zblendowałam (gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej płatków lub orzechów, a gdyby była

Kulinarny Pamiętnik