www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Kornik w kuchni. Ciasteczka są przepyszne - lekko kruche i po prostu rozpływające się w ustach, a cukrowa posypka przyjemnie chrupie między zębami. Ich aromat zależy od rodzaju użytej oliwy i wina. Natomiast jeśli zastąpimy mąkę pszenną innym gatunkiem - ciasteczka będą idealne dla alergików, ponieważ nie zawierają jajek ani innego nabiału. Ciambella(...)ziemnych) 80 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier do obtoczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na porcje - wielkością odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę zrolować w cienki wałeczek i następnie zapleść w kształt przypominający precelek. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Di gotujeDzisiaj przepis na pyszne kruche korzenne ciasteczka do zawieszenia na choinkę, należy pamiętać, że do takich ciasteczek dodajemy więcej przypraw (najlepiej takich świeżo zmielonych w moździerzu lub w młynku dołączonym do blendera) dzięki temu cała choinka pachnie aromatem korzennych przypraw, masła i miodu :) Składniki : 250g masła 400g mąki 80 g cukru pudru 40 g cukru waniliowego (najlepiej(...)łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka kako Na lukier : 1 białko 1 szklanka cukru Przygotowanie: Posiekać masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko zmiksować
zdrowa vege kuchniaZapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem
Mała CukierenkaZapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem
Mała CukierenkaTłusty Czwartek! I jak tu nie zjeść np takiego chruścika? No jak? :) Składniki: 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej 3 żółtka 12 dkg śmietany 18
Kuchnia w czekoladzieOstatnio przygotowywałam już dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni
Rozpustne gotowaniePyszne krucho drożdżowe roladki Roladki z makiem SKŁADNIKI: margaryna palma - 500 g sól - 1 szczypta mąka - 1 kg drożdże - 100 g jajka - 4 szt kwaśna śmietana - 5 łyżek cukier - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 opak mleko ciepłe - 0,5 szkl dżem wiśniowy - 1 słoik mak mielony suchy- 3 łyżki DODATKOWO jajko - 1 szt mleko -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: Rozczyn(...)mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki
Kuchnia Danusiwodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać
Smakołyki BerenikiDzień dobry :-) U Was też tak mocno pada? U nas świata nie widać, wszystko zasypane, ale jest po prostu pięknie. Nie mają łatwo dziś niestety
kruche babeczkiDzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, to polecam Wam placuszki jogurtowe z bananem. Podobne robiłam kiedyś z truskawkami. Placuszki są pyszne, posłodzone miodem nektarowym
kruche babeczkiHej :-)) Dzisiaj pyszne śniadaniowe placuszki z dodatkiem jogurtu i borówek. Tak miałam ich pół opakowania i potrzebowały już pilnego spożycia, więc wykorzystałam do placuszków :-). Placuszki są
kruche babeczkiniż masło. Kiedyś próbowałam robić takie z olejem kokosowym, ale jednak to nie to samo. Od czasu do czasu takie chrupiące ciasteczka w końcu nie zaszkodzą ;) Ciastka wyszły duże, kruche i po prostu pyszne. Składniki: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalne(...)puszystej masy. Dodać cukier trzcinowy i dalej ucierać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce z sporych odstępach, spłaszczyć je łyżką. Na wierzch powciskać kawałki gorzkiej czekolady. Piec przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam
Healthy food explorerDzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę(...)stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką. 2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto. 3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek
kruche babeczkiUwielbiam te ciasteczka i mogę przyznać, że znajdują się na mojej - dość pokaźnej liście ulubionych oraz autorskich przepisów. Są delikatne, kruche i posiadają pysznie kakaowo-orzechowy posmak. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. W moim domu znikają w zaprezentowanej wersji, ale możecie je wzbogacić odrobiną polewy czekoladowej. Polecam! (około 10 większych sztuk) 1/2 szklanki kaszy(...)roztopionego masła 1 łyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujebardzo kruche, krem delikatny a owoce – układajcie najlepiej te sezonowe, aczkolwiek wszystkie się nadają. Można posypać gotowe babeczki tartą czekoladą lub wiórkami czy prażonymi orzechami – uwielbiam! Kruche babeczki z kremem budyniowym i sezonowymi owocami – najlepsze, chrupiące, delikatne, uwielbiam! U mnie wyszło 9 większych babeczek, bo o wymiarach 11 cm (meeeega radość;), mniejszych będzie około(...)brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki
Zasmakuj Kuchni