Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować! SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt) 250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)mięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty
Kto ugości moich gości?Dzień dobry :-) Robicie domową pizzę? My tak, czasem jak mamy lenia to zamówimy, ale powiem Wam tak szczerze, że ta domowa jest lepsza. Przynajmniej nam
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie lub kolację, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Są to pyszne placuszki na kefirze. Robi się
kruche babeczkiOstatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik
kruche babeczkidrugi sposób ), na środku robimy dołek. Jogurt, żółtka, jajko, amoniak oraz kurkumę mieszamy w małej miseczce widelcem lub rózgą cukierniczą, wylewamy do dołka w mące. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto jest najlepiej podzielić na dwie połowy. Rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy dowolne kształty foremkami. Amoniaczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Mogą być układane dość blisko(...)porcji wyjdzie nam dość dużo, tak więc można zmniejszyć porcję o połowę lub włożyć ciasteczka do woreczka foliowego i przechować przez kilka dni. A moniaczki są kruche, mięciutkie, nie wysychają zbyt szybko. Amoniaczki są naprawdę mięciutkie . Smacznego
Przepisy i porady kulinarneKarnawałowe szaleństwo powoli się rozkręca. W ramach testowania nowych, karnawałowych przepisów poleca Wam Proste faworki z mascarpone. Czym różnią się od tradycyjnych? Są lekkie, delikatne i idealnie kruche. W tym przepisie całą pracę wykonuje mascarpone – to ono nadaje faworkom tej idealności Dlatego nie polecam zamieniać tego składnika na zwykły serek, to już nie będzie to samo Jako ogromna fanka(...)wódki + olej do smażenia + cukier puder do posypania Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj szczyptę soli, cynamon, mascarpone oraz żółtka i wódkę lub spirytus. Zagniataj ciasto, aby było gładkie i jednolite. Następnie poouderzaj w nie wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto podziel na 4 części
365 dni dookoła kuchnimodelki, czy kratki na brzuchu. Ćwiczę, żeby czuć się lepiej! Jakiś czas temu miałam problem z kręgosłupem. Dopiero po tym zdarzeniu wiem jak ważne jest zdrowie, jak cenne i kruche. Tylko ten, kto odważy się coś zmienić wie ile pracy i wysiłku trzeba w to włożyć. Po pewnym czasie ćwiczeniami zaraziłam również swojego Przemka. Początkowo tylko się przyglądał, twierdząc(...)roku w sierpniu. Teraz sądzę, że moja forma jeszcze się poprawiła. Ale wiadomo raz jest lepiej, raz gorzej. I nie winię siebie za to, że zjem kaloryczne ciasto czy frytki. Wszystko jest dla ludzi! Każdy ma jakąś swoją drogę! A więc zakładaj buty i pokonaj swoją jak najlepiej! Tylko pamiętaj to jest Twoja droga! Ty po niej idziesz! Nie ważne
VioletoweKucharzenieDziś kolejna propozycja na słodkie prezenty na Dzień Chłopaka (do 30. września jest jeszcze parę dni :)). Ciasteczka xbox zrobiłam z przepisu na kruche maślane ciasteczka mojej Babci (ostatnio wypróbowałam kilka innych, chyba tylko po to, żeby przekonać się, że ten, to wciąż mój ulubiony). Link do przepisu zamieszczam poniżej. Jako że w tym przepisie kluczową rolę odgrywa dekoracja, warto rozejrzeć(...)białko 3/4 szklanki cukru pudru + cukierki do dekoracji, u mnie: M&Msy, draże czekoladowe, czekoladowe karmelki, żółty i zielony barwnik spożywczy Ciasteczka xbox – jak to zrobić? Ciasto przygotowujemy według przepisu . Po wyrobieniu można je schłodzić przez 15 – 20 minut w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki. W międzyczasie
CiastkozercyLato w pełni, więc zabrałam się za pyszną tartę, własnie w letniej odsłonie. Kruchy spód, aksamitne wnętrze i pyszne sezonowe owoce, gwarantują, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. SKŁADNIKI: na spód 80 g mąki pszennej 25 g zmielonych migdałów 15 g cukru pudru 1 jajko 50 g zimnego masła szczypta soli na krem 3 żółtka 60 g drobnego cukru(...)drobne listki mięty A jak to zrobić: Mąkę i zmielone migdały przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło i całość posiekać nożem. Dodać jajko, cukier i sól, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Formę na tartę (w moim przypadku prostokątną, jeśli macie okrągłą o średnicy 28-30 cm składniki
Kuchnia w opałachDość czasochłonne , ale pyszne,więc nie szkoda czasu, aby poświęcić go na pieczenie babeczek :) Zapraszam i polecam:) Na Walentynki propozycja wręcz wspaniała :) Składniki: 3
Różne smaki w kuchnipojemności około litra. Źródło przepisu: "Słodki Świat Kasi" Składniki: 5 jajek 250 g mąki 120 g cukru ( w oryginale było 180 g) 200 g masła 100 g kruchych krówek (tzw. "ciągutki" się nie nadają) 1/2 szklanki ajerkoniaku łyżeczka proszku do pieczenia na wierzch: 2 łyżki kajmaku łyżka startych orzechów włoskich dodatkowo: masło i bułka tarta do foremki Jajka(...)pieczenia, przesiać do masy z masła i wlać ajerkoniak. Krótko ale dokładnie zmiksować. Wsypać krówki i wymieszać łyżką. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać na chwilę i wyjąć z foremki, wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Można też polać polewą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne. Mocno czekoladowe i mięciutkie za sprawą dodanego jogurtu. Przechowywane w metalowej puszce, nawet po tygodniu są tak samo kruche jak zaraz po upieczeniu. Proste do wykonania. W kilka chwil, bez użycia miksera otrzymamy małe pyszności. Przepis możemy dowolnie wzbogacić np. o posiekaną białą czekoladę (tak zrobię następnym razem) czy np. o suszoną żurawinę. Składniki(...)przestudzić. Dodać jogurt, cukier, kakao, a na końcu przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać. Ja zrobiłam to bez użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem
Walijskie PichcenieKolejny przepis na pierniczki, tym razem o smaku pomarańczowym i jasnej barwie. Delikatnie słodkie, kruche. Nie wiem czy zmiękną przed świętami bo wszystkie zostały zjedzone zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Nie szkodzi, pewnie będę piekła pierniki jeszcze nie raz przed tymi Świętami. Uwielbiam pieczenie pierniczków w gronie najbliższych, to najpiękniejszy czas. Składniki: 500 gram mąki + odrobina do podsypania(...)rozpuszczam masło z miodem. Studzę. Mąkę przesiewam z cukrem pudrem, sodą i przyprawą korzenną do miski. Dodaję jajka, przestudzoną masę oraz skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wyrabiam gładkie, jednolite ciasto, które umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto i wykrawam z niego kształty. Jeśli rozwałkowaliście ciasto dość grubo pieczcie pierniki 11-12 minut, natomiast jeśli
Mango Papajazazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże. Proces ten jedynie odsącza z nich wodę - zachowując pozostałe(...)puszystości. Miksując - dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym
Di gotujeKruche nawet baardzo, delikatne, chrupiące i naprawdę znikają w oka mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek(...)płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu
Kubki smaku