użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 50g mlecznej czekolady 50g zmielonych orzechów 150g białej czekolady 50g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 200g korzennych, kruchych ciastek (herbatników) Do ozdoby: posiekane orzechy czekoladki z orzechami bezy (niekoniecznie) cukier puder do posypania Spód: 1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło(...)rozmiesza, można wymieszać mikserem, patrz FILM ; jeśli zostaną małe kawałeczki czekolady w kremie to nic nie szkodzi). Do kremu dodać zmielone orzechy, wymieszać. 5. Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę korzennych ciastek. Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką. Dodać wiórki kokosowe, krótko wymieszać. 6. Biały krem wyłożyć
Mała Cukierenkakruche, kakaowe ciasteczka maślane to ostatnio ulubione ciastka mojej córki, hit szkolnej lunchówki, lubiane przez nią i przez jej koleżanki. Podstawowe składniki - mąka, masło, jajka, cukier, kakao - jakie na pewno macie w swojej spiżarni, niewiele roboty i zapas pysznych, domowych ciastek na cały tydzień zrobiony. Można też się pobawić w wycinanie kształtów z dziećmi. Kruche kakaowe ciasteczka maślane(...)misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Zatrzymać miksowanie, zdjąć masę z brzegów miski, dodać suche składniki, i ponownie zmiksować całość na wolnych obrotach, zgarniając ciasto z boków miski. Ciasto zwinąć w folię, zostawić w lodówce na godzinę. Następnie, rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 10 minut
Smaczny zeszytCiasteczka ani wyglądem ani smakiem nie odbiegają od tych sklepowych. Pieguski to kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady, orzechów czy rodzynek. Możemy dodać to co lubimy. Jako, że u nas rodzynek nie lubią wszyscy - zrobiłam w wersji z czekoladą. Jest to szybki sposób aby zaspokoić głód na coś słodkiego. Składniki: 150 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)miodu 1 jajko 100 g czekoladowych kropelek lub gorzkiej czekolady Masło, miód, jajko zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać ze sobą. Dodać do zmiksowanej masy. Zagnieść ciasto. Jeżeli macie czekoladę to pokroić na małe cząstki i dodać do ciasta. Jeżeli macie kropelki z czekolady to wystarczy dodać je do ciasta. Wymieszać. Ciasto owinąć w folię. Wstawić do lodówki
Kuchnia w oparachpokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię" z ciastek włożyłam po żelkowym robaku... 😈 Trochę obrzydliwie to wyglądało, ale smak był ekstra! 👌 "Kawior" na słodko - kruche, okrągłe babeczki, nadziane "kremem" z nadzienia z ciastek "Oreo", które zostało mi po pokruszeniu ciastek do "Żywej przynęty"... A na wierzchu kolejny hit imprezy: owocowe kuleczki żelowe, które może znacie(...)pomarańczowe, jagodowe i truskawkowe) - nie potrzebowałam się zastanawiać długo do czego je użyję 😄 To był doskonały pomysł na słodki kawior! Dzięki Mamo! 😘 "Spławiki" - super pyszne cake popsy z maślanego ciasta, zatopione w białej czekoladzie (kolor czerwony to również biała czekolada, tylko że z barwnikiem). Pomysł na nie znalazłam w internecie 😊 "Fish and chips" - słona przekąska, która nazwą żartobliwie (i idealnie
Słodko-Słony Świat Ilonydzisiaj dla Was mam :-) Moi panowie oszaleli i ostatnio tylko ciasteczka im w głowie :-) Ja uwielbiam je robić, bo sprawia mi to dużą przyjemność :-) Te z dodatkiem cynamonu, pyszne, kruche, pachnące, można jeść same bez przekładania, ale u mnie wszyscy wolą takie przełożone :-) Przepis znaleziony tutaj :-) Miłego piątku :-) Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru + do posypania(...)Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i na 20 minut wkładamy do zamrażalnika lub na 40 do lodówki. Ja wybrałam zamrażalnik. 3. Po wyjęciu dzielimy na dwie lub 3 części
kruche babeczkiDzisiaj zapraszam na niesamowicie kruche, czekoladowe ciasteczka z subtelną kokosową nutą. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują bajecznie! W sam raz na słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru(...)waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości
Rozpustne gotowaniezbliżający się weekend polecam do kawki i herbatki kruche babeczki z budyniem. Wprost rozpływają się w ustach. Pychotka Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka Składniki budyniu: 1,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę(...)przesiać do misy z miksera. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu, aż zaczną się sklejać. Przełożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta. Wylepić foremki ciastem
Cukiernia Pychotkirodzeństwem, a największym ich smakoszem był mój brat Adam. Z tego też powodu nazywaliśmy je nawet „Adaśki „. Placki na sodzie są kruche i podczas smażenia ładnie rosną. Najlepiej smakują na ciepło z dżemem lub śmietaną, albo tylko posypane cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi około 10 placków. Składniki(...)posypania lub dowolny dżem Wykonanie: – Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki na stolnicy, zrobić dołek, wlać jajko, śmietanę i ocet. – Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. – Wycinać z ciasta kółka lub inne wzory. – Smażyć z obu stron na złoty kolor. – Posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem
To co kochamciasteczka z marmoladą od Brześć. Składniki: (na 6 sztuk) 300 g sera na sernik z wiaderka 1 jajko M 2 łyżeczki budyniu waniliowego 3 i 1/2 łyżki cukru 6 kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć około 5-6 łyżeczek kropli czekoladowych * składniki powinny mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do żółtka dodajemy cukier, budyń (proszek(...)ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe
Słodkie okruszkiPrzy trójce dzieci zawsze trzeba mieć w zapasie coś słodkiego. Oczywiście domowego i pysznego. Kruche zawsze są dobrym pomysłem . Z ulubionymi dodatkami zawsze są świetnym pomysłem na słodki deser. Świetnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku. POTRZEBUJEMY: 200 g masła 200 g mąki 100g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru 1 łyżka śmietany 18% 100 g posiekanych suszonych wiśni(...)żółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią , niekoniecznie) Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Łyżkę masła odkrawamy z kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników szybko wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy
WYSPA SZCZĘSLIWAkażdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując
Mała Cukierenkakażdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując
Mała CukierenkaUwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około
CiastkozercyWitam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska do piwa czy wina, a samodzielnie świetnie zastępują niezdrowe czipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam :) Składniki - 20 dkg miękkiego masła - 20 dkg sera(...)żółtego np.typu gołda - 20 dkg mąki pszennej Dodatkowo - 1 całe jajko - 2 łyżki mleka - kminek Wykonanie Miękkie masło, starty na tarce ser żółty i mąkę zagniatam na gładkie ciasto, rozwałkowuję i kroje na cienkie paski, zawijam jak na paluchy lub spiralki, smaruje rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka, posypuje ziarenkami kminku. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym
Kuchnia z widokiem na ogródPulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła 2 jajka 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli dowolne owoce do nadziewania cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą(...)dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem
Praktyczna pl