przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:855/1100)

KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 113

Pyszne, kruche ciasteczka, z mnóstwem marmolady w środku, proste w wykonaniu. Dość długo zachowują swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku. A chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowe najlepsze ;) Składniki: * 200 g mąki pszennej * 1 żółtko * 3 łyżki kwaśnej śmietany * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 70 g masła * marmolada różana (użyłam marmolady  Stovit )  Wykonanie(...)stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę, masło i żółtko, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm. Na każdy  położyć po łyżeczce marmolady różanej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik. Ciasteczka pieczemy w 180'C przez 15 minut na złoty kolor

Zrób to smacznie
Ciasteczka cytrynowo - imbirowe 130

Niby zwykłe i proste w wykonaniu ciasteczka ale jakie pyszne. Idealnie kruche i pachnące cytryną, imbirem i goździkami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 300 g masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy(...)cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki,  oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami 177

mnie był to śliwkowy grzaniec) 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika: 200 g kruchych ciastek (u mnie były to te ) 50 g dowolnego delikatnego w smaku oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny(...)dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek” z dodatkiem oleju, wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i podpiecz w temp. 180 C przez

greenscarf
Paluszki czekoladowe z bakaliami i białą czekoladą 105

Jedne z najbardziej urodziwych ciasteczek, jakie miałam okazję przygotowywać :) Wyglądają zachwycająco i bardzo pasują mi na baby shower, przyjęcie dla dziewczynki albo na Walentynki. W smaku również bardzo dobre, kruche, czekoladowe, z kawałkami żurawiny i orzechów. Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 225 g mąki pszennej 75 g cukru trzcinowego 10 g cukru z wanilią jajko(...)czekoladowa lub tabliczka białej czekolady Czekoladę gorzką połamać, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i jajko włożyć do miski. Dodać ostudzoną czekoladę i zagnieść ciasto. Dodać posiekaną żurawinę i orzechy oraz migdały, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować słupki (ok 5 x 2 x 20 cm), zawinąć w folię

Słodkie inspiracje
Wytrawne mini tarty z łososiem, gruszką i serkiem Apetina 435

coś co wszyscy zapamiętają, pochwalą i jeszcze poproszą o przepis! Pyszne mini tarty, które z robisz w pięć minut, potem do pieca i po niedługim czasie możesz cieszyć się przepysznymi, kruchymi i bardzo, bardzo aromatycznymi małymi delicjami, o słodko- wytrawnym smaku. Takie tarty sprawdzą się świetnie wtedy kiedy nagle pojawiają się niespodziewani goście w domu, wtedy kiedy nie masz pomysłu(...)pyszny lunch. Te mini tarty uwielbiają też dzieci! Polecam Wam szczerze! SKŁADNIKI NA WYTRAWNE MINI TARTY  - 1 opakowanie serka kremowego Apetina - grillowana papryka i oliwki - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1 duża dojrzała gruszka - chili - cebula dymka - łosoś wędzony - świeża rukola No to czarujemy! Chodźcie do kuchni! Arkusz ciasta francuskiego rozłóż i pokrój na równe 8 części, każdy kawałek posmaruj

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka ( z dżemem) 186

Zapraszam do przepisy na bardzo łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne kruche ciasteczka przekładane dżemem. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kr uche ciasteczka Smacznego:) Składniki : 300 g mąki tortowej 200 g masła ½ szklanki cukru pudru 3 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dowolny dżem Cukier puder do oprószenia   Przygotowanie(...)Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i wrzucamy całość do miski. Na koniec dodajmy 3 żółtka i ciasto dokładnie wyrabiamy. Wstępnie można użyć miksera. Wyrobione ciasto zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie czasu ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Śledzie na pierniku 181

gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej(...)rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch

Mango Papaja
Pierniczki amarantusowe na szybko 186

powrzucałam wszystkie składniki i zaczęłam lepić. Ciasteczka chwilkę się piekły, a ja zaraz po wyciągnięciu i ich przestygnięciu zabrałam się za dekorowanie. Ciasteczka faktycznie do kawy sprawdziły się idealnie. Kruche z wierzchu, miękkie w środku, słodkie i mocno piernikowe. Użyłam do nich przyprawy od  www.galeriaherbat.pl .Wiecie co jest najlepsze?Nie ma w niej ani grama cukru!  Składniki(...)masła orzechowego 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo powykrawałam z nich gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy

Czarnawisienka
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA KOKOSOWE 132

Bezglutenowe i kruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy.  Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu możemy polać roztopioną czekoladą. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: 100 najlepszych przepisów Bez glutenu

WYSPA SZCZĘSLIWA
Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe z czekoladą (z mąki ryżowej) 131

przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze.   Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk) 90g mąki ryżowej 30g wiórek kokosowych 1 jajko(...)wersji dla diabetyków polecam zmielić ksylitol ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady (dla diabetyków polecam gorzką) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być plastyczne i niezbyt suche.) Na końcu dodać posiekaną (na większe kawałki) czekoladę. Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała. (W razie potrzeby dolać odrobinę

Di gotuje
Ciasteczka z płatków owsianych z pestkami dyni 149

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Ciastka te są super kruche i niezbyt słodkie. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. (około 20 sztuk) 150g płatków owsianych 100g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru (można więcej) 60g masła/margaryny 1 jajko 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 1 szczypta soli 50g łuskanych pestek dyni   Do miski wsypać płatki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i pestki. Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią). Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zrumienione od spodu

Di gotuje
Tarta z warzywami! 116

się schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wykładamy do okrągłej formy na tartę. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Składniki na nadzienie: 3 duże ziemniaki, 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia  250ml śmietany 18% 1 jajko sezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy(...)śmietaną, solą, pieprzem i sezamem. Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20-30minut. Na koniec pieczenia możemy dodać starty żółty ser. Kruchy spód, przypieczone warzywa i lampka wina to idealne połączenia na sierpniowe gorące wieczory. Pyszna, lekka kolacja! Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka sezamowe 281

sezamu. Tak więc pomyślałam: A może zrobić ciasteczka z sezamem w roli głównej? I tak powstały pyszne ciasteczka sezamowe.  Z podanych proporcji wyszło mi 60 ciasteczek.Uwaga są dość kruche. Chciałam wysłać kilka cioci za granicę, ale ciasteczka raczej nie przeżyły by tej podróży ;D  ~ Ciasteczka Sezamowe ~ Składniki: 2 szklanki sezamu + 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki(...)najlepiej domowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki sezamu + sezam do posypania Miksujemy sezam i olej, tak aby powstało tahini. Wszystkie składniki łącznie z tahini zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie formujemy z niego małe kulki, które układamy w kilkucentymetrowych dostępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia, po czym każdą z kulek lekko przyciskamy widelcem. Ciasteczka pieczemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Kruche ciasteczka "Guziczki" 97

Kruche ciasteczka "Guziczki" Bardzo kruche ciasteczka, smakiem przypominające te z dzieciństwa ale zupełnie innym kształcie który na pewno zachwyci dzieci. Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki: 150 gram miękkiego masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 225 gram mąki pszennej aromat waniliowy Do ciemnej wersji odjęłam łyżkę mąki a w zamian dodałam łyżkę kakao i dodałam trochę mniej(...)aromatu waniliowego. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok 3 mm, wycinamy szklanką koła, wewnątrz mniejszą szklanką, lub kieliszkiem zaznaczamy delikatnie okrąg, dziurki natomiast wycinamy słomką.  Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy ok 10-12 minut w temperaturze 200 st.C do delikatnego zarumienienia się boków ciasteczek

Słodka Kraina Wypieków
Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 160

mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane...  Są fenomenalnie kruche i delikatne a na dodatek przepyszne.  Ociupinkę cynamonowe, z nutką orzeźwiającej cytryny... Przepis z bloga Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru pudru(...)soku z cytryny skórka otarta z całej dużej cytryny ½ łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st .C. Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche malezyjskie ciasteczka suji 153

pomyślności przez cały rok :) Ten prosty, najprostszy z możliwych przepisów wybrałam głównie po to, by Panie które nie mają szczególnych talentów kulinarnych mogły się w nim spełnić :) Ciasteczka są kruche, łatwe do zrobienia, a i czas poświęcony na przygotowania nie jest zbyt długi. Składniki : 150 g masła 80 g cukru pudru 150 g maki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier oraz dodaną szczyptę soli zmiksować lub utrzeć na gładką masę Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 15 min., by lekko stwardniała Na oprószonym blacie rozwałkować stopniowo ciasto ( ja z kulki odkrajałam płat grubości ciut większej niż

Proste Potrawy
Faworki po włosku czyli chiacchiere 170

Musicie koniecznie wypróbować ten przepis na te faworki po włosku! Są one delikatne i kruche i lekko słodkie i ogólnie boskie :)! Przepis znalazłam u Renaty i na początku pomyślałam, że jednak ich nie zrobię bo nie mam grappy (włoski napój alkoholowy z winogron o zawartości alkoholu 37,5%), ale pomyślałam, że spróbuję z wódką…. Jednak normalnej wódki w domu(...)też nie miałam więc pomieszałam mocniejsze alkohole, żeby ostatecznie otrzymać wódkę około 37%. Nie sądzę, że mi się to udało tak dokładnie jak chciałam…. Może dlatego, ciasto było dość luźne i musiałam je podsypać bardziej mąką… może angielska mąka nie za bardzo chce współpracować z polską wódką? Jednak i tak efekt był zachwycający i dlatego bardzo Was namawiam

UgotujmyTo.pl
Pierniczki czeskie 150

łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki płynnego miodu1 przyprawa do piernikaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko(...)Kruche ciasteczka z beząKruche wykrawane ciasteczkaPierniczki świąteczne - miękkiePierniki lukrowane Torciki warszawskie Ciasteczka KlementynkiCiasteczka orzechoweWafle mleczneWafle kajmakoweWafle kakaowe z aromatem rumowym

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki ze szpinakiem 100

Na pewno robiliście, my pierwszy raz. Naleśniki super, bardzo smaczne, puszyste. U nas były na wytrawnie, ale na słodko też się sprawdzą. Polecam i miłego dzionka

kruche babeczki
Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni i cukierni w Lizbonie 113

zwiedzania. Gotowi? No to w drogę! Fábrica de Pastéis de Belém Fábrica de Pastéis de Belém uważam za bezwzględnie najważniejszy punkt wycieczki do Lizbony!  Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii sprawiają, że nie można się im oprzeć. Najlepsze p astéis dostaniemy oczywiście w  Belém  tuż obok(...)Belém. Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata Mimo że p astéis   powstały w  Belém to według mnie  Manteigaria   robi je najlepiej. Są nieco mniej kruche, bardziej maślane, a krem ciut delikatniejszy i bardziej aksamitny. To jednak tylko moje zdanie i po p astéis  warto się wybrać zdecydowanie w oba miejsca!  Manteigaria Fábrica de Pastéis

Food Square
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 161

najlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać.  Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek, i tak już spoceni i rozdrażnieni współpracownicy, zaczynają zgrzytać(...)razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku. Ciągle zachowujące swoją chrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 403

twarogu,5 jajek,50 g masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,1/4 szklanki cukru,puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki).Spód:150 g kruchych ciastek,50 g masła.Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły(...)samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 201

utęsknieniem. Nie czekam na pierwsze chłodne i deszczowe dni, nie przepadam za swetrami, grubymi skarpetami, kaloszami i parasolkami. Ale to właśnie jesienią w sklepach są najlepsze jabłka. Soczyste, kruche, słodkie. Świeże i wyraziste. Do schrupania ot tak, w biegu. Albo – do upieczenia i zrobienia z nich bogatego deseru. Nie czekam na jesień. Ale czekam na te jabłka. Jabłka do pieczenia(...)czekolady, a dodatkowo dają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę

Karo in the Kitchen
Imbirowe markizy 169

Bardzo Wam przypadły do gustu moje kawowe markizy, więc tym razem coś dla amatorów herbaty. Te kruche imbirowe ciacha przełożone imbirowym kremem to idealne dopełnienie herbaty. Nuta cytrusowa jest tu dosyć mocno wyczuwalna. Jeżeli nie lubicie imbiru lub akurat nie macie pod ręką, można zamienić na świeżo starta skórkę cytrynową lub pomarańczową. Równie dobrze nie musice robić kremu, bo same(...)ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach dla chętnych. Aby dobrze wykorzystać czas, czyli bez zbędnego oczekiwania proponuje przygotować krem w czasie, gdy chłodzi się ciasto, dzięki temu jak się dobrze zorganizujecie to wystarczy godzina pracy. Składniki na około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka: 500 g mąki pszennej (tortowej

greenscarf
trufelki orzechowo-kakaowe 157

może zabraknąć czegoś słodkiego! Na takie okazje często robię maleńkie trufelki na jeden kęs, mocno zakropione alkoholem. Te  wyszły nieplanowanie, bo miały być ciasteczka ale upiekły się tak kruche, że nie dało się ich przełożyć. Szkoda mi było wyrzucić więc dodałam kilka składników, połączyłam wszystko i wyszły chyba najlepsze jak dotąd pralinki, lepsze nawet niż moje ulubione kokosowe(...)włoskich łyżka cukru pudru 2 łyżki nutelli duży kieliszek rumu 70 g herbatników kakaowych 150 g orzechów laskowych Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem, cukrem pudrem i startymi orzechami włoskimi. Ciasto rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w 200*C  około 10 minut. Wystudzić i pokruszyć ma pył. Dodać nutellę i rum, dokładnie wymieszać. Herbatniki przełożyć do reklamówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka z dziurką 131

Bardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka, które zawsze na święta piekła moja babcia. I teraz gdy jej już z nami nie ma ja wraz z mamą kontynuujemy tradycję ich pieczenia. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 250 g margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka(...)smalcu oraz - 3 białka - marmolada - gruby cukier Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka różnych kształtów. Możemy wykrawać ciasteczka pół na pół jedne okrągłe a drugie z dziurką. Ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Ciasta pieczemy w 180 C przez około 15 minut. Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą

Zainspirowana w kuchni
Cynamonowe ciasteczka, Krem z cukinii + test robota Monsieur Cuisine Plus 208

lata, Cena 888 zł w sieci Lidl W zestawie znajduje się książka ze zdjęciami i inspirującymi przepisami, które ułatwiają wykorzystanie Monsieur Couisine Plus. Aby was zainspirować postanowiłam przygotować świąteczne kruche cynamonowe ciasteczka i krem z cukinii ze słonecznikiem i tymiankiem. Zapraszam po przepisy. Cynamonowe ciasteczka w kształcie choinek. Składniki na 1 blaszkę: 150 g mąki pszennej do podsypania(...)łyżeczka cynamonu 1 żółtko Przygotowanie: Na wadze odważamy 150 g mąki. Wszystkie składniki przekładamy do urządzenia miksującego, włączamy funkcją KNETEN (zagniatanie) i mieszamy przez 30 sekund/ prędkość 5. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkujemy na grubość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciastka chałwowo-kokosowe z czekoladą (z mąki graham) 156

dokładnie połączyć. W drugiej misce zmiksować masło, pastę tahini i cukier. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka(...)stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone nie będą miały miękkiego wnętrza i w całości staną się chrupiące - też pyszne.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche

Di gotuje
Tartaletki z kremem wiśniowym 119

Zbliża się weekend, więc poczęstuję Was czymś na słodko ;) Łatwe do zrobienia, w miarę szybkie i przede wszystkim podzielne, bo każdy ma swoją "sztukę", a to

Kuchnia w czekoladzie
Amoniaczki 176

Przepis znaleziony na opakowaniu Amoniaku, kruche, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Z przepisu otrzymujemy aż trzy duże blachy ciasteczek czyli całkiem sporą ilość, ale zamknięte w metalowej puszce spokojnie poleżą kilka dni. Składniki: 500 g mąki 100 g margaryny 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka amoniaku 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę(...)ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier wanilinowy oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypujemy cukrem. Pieczemy  na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 st. C przez ok 10 minut

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka "Pieguski" 131

się za ich przygotowanie dopiero późnym wieczorem to nie żałuję :)  Cała rodzina zgodnie stwierdziła, że to jedne z lepszych ciastek jakie ostatnio zrobiłam, nie za słodkie, do tego kruche, no i czekolada, którą my uwielbiamy! A do tego wykonanie bardzo proste i szybkie co jest dodatkowym plusem. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko(...)tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej garść rodzynek  Mąkę, cukier, sodę, sól wsypujemy do miski mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko, wanilię oraz masło i zagniatamy ciasto ( najwygodniej rękoma) do czasu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne następnie dodajmy posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Jeszcze przez chwilę zagniatamy aż dodatki rozprowadzą się równomiernie. Z ciasta formujemy kulki wielkości

Słodka Kraina Wypieków
Kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe 123

Niesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki :   150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów(...)skórka otarta z 2 pomarańczy* Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut

Chocolate Muffin Blog
Gryczane ciasteczka :) 156

czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać mąki, a jeżeli za suche dolać więcej mleka bądź jogurtu. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozdrobnionym(...)lniane, wiórki i płatki kokosowe, płatki owsiane. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w 180*. Dla mnie ciasteczka są najlepsze, kiedy ostygną. stają się wówczas bardziej kruche

Zdrowie na języku :P