przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:862/1100)

Tarta śmietankowa ze szpinakiem 56

przygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam! Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować(...)godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec spód około 15 min w 200 st. Ciasto wyjąć. Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko, z ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego

moj przepis na
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 53

przygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam! Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować(...)godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec spód około 15 min w 200 st. Ciasto wyjąć. Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko, z ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego

moj przepis na
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 120

przygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam! Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować(...)godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec spód około 15 min w 200 st. Ciasto wyjąć. Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko, z ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego

moj przepis na
CIASTECZKA MAŚLANE + FILMIK 82

Pyszne, kruche ciasteczka maślane, w dodatku błyskawiczne w przygotowaniu. Pyszne i pachnące, idealne do kawki. SKŁADNIKI :   200 g masła 4-5 łyżek cukru 2 szklanki mąki tortowej (280 g ) 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany orzechy do dekoracji(...)cukier i miksujemy na puder  10 s/o 10 ( lub wsypujemy puder ), następnie dodajemy masło, miksujemy 20 s/o 5. Następnie wsypujemy resztę składników. miksujemy 30 s / o 6-7. Ciasto jest miękkie, wykładamy je na talerz i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ewentualnie

Kulinarne Fantazje Marioli
ciasteczka owsiane 124

Misia te ciasteczka polubiła najbardziej, owsiane ale słodziutkie, bo tym razem cukier poszedł w ruch. Są one pyszne i kruche. Te ciasteczka długo się nie utrzymają w pojemnikach, więc nawet nie powiem jak długo utrzymują świeżość :)  Jak ktoś chce zaszaleć to można jeszcze oblać je czekoladą, ale ja już aż tak nie szalałam. Składniki: 100 g mąki(...)pieczenia szczypta soli 100 g masła Przygotowanie: płatki owsiane zmielić blenderem - Thermomix czas 30 s/ obr 7 dodać pozostałe składniki i wymieszać - czas 45 s/ obr 5-6 ciasto powinno być gładkie i lekko wilgotne  ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 15-20 min po tym czasie formować ciasteczka  piec w piekarniku rozgrzanym

Gotowanie z pasją
CIASTECZKA Z MASZYNKI Z GOTOWYCH ŻÓŁTEK 91

Ciasteczka z maszynki to dzieciństwo. To babcia, która zawsze była gotowa na gości mimo, że nikt się nie zapowiadał. Pyszne, maślane i kruche. Idealne! Kruchość zawdzięczają gotowanym żółtkom.  Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka smalcu 3 żółtka gotowane 2 żółtka surowe Przygotować żółtka do ciastek: Jajka(...)konsystencję. Odczekaj aż wystygną. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Dodajemy cukier waniliowy, smalec, masło pokrojone w kostkę i żółtka gotowane. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Dodajemy surowe żółtka i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa z końcówką do ciastek. Ciasteczka wyłóż na blasze wyłożonej

Kuchnia w oparach
sernik pieczony... 130

Składniki: kruche: mąka pszenna 300 gram, margaryna 200 gram, cukier puder 100 gram, żółtka 2 sztuki sernik: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek waniliowy 1 łyżeczka, twaróg z wiaderka 1 kg, śmietana w proszku "śnieżka" 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, czekolada truskawkowa 200 gram, śmietana gęsta 4 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba z podanych składników na stolnicy posiekać(...)siekaczką lub nożem do połączenia składników, forma silikonowa 20x11 cm, forma stalowa 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wylepić na dnie form, po nakłuwać widelcem, schować do lodówki na godzinę, przed pieczeniem nakryć folią i obciążyć kaszą owsianą lub fasolą, grochem, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i podpiec

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka kajmakowe z dżemem 184

kruchych ciasteczek :-) Tak, zostało mi trochę kajmaku i tak sobie stał w lodówce. Moim panom zamarzyły się ciasteczka więc postanowiłam, że wykorzystam go do nich :-) Ciasteczka wyszły pyszne, kruche, do tego przełożone dżemem porzeczkowym. Polecam, bo fajniutkie :-) Jeśli chcemy wersję bardziej słodką, to możemy dodać około 20 g cukru. Miłego dzionka :-) Składniki: 180 g masła 400 g mąki pszennej(...)dżem z czarnej porzeczki 1. Na stolnicę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Wkrawamy do niej zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i kajmak. Zagniatamy ciasto (jak by ciasto było za luźne dodajemy troszkę mąki i w drugą stronę, jak by nie chciało się ładnie zagnieść możemy dodać jeszcze kajmaku). Owijamy folią spożywczą i wkładamy

kruche babeczki
Kruche ciasteczka 161

Przygotowując ciasteczka do kawki, wykorzystałam foremki, które otrzymałam od  FOREMKOWANIE , za co ślicznie dziękuję. Foremki są bardzo ładne i dobrze odciskają wzór. Ciasteczka są przepyszne i takie kruche, jeśli zamkniemy je szczelnie w pojemniku. Możemy dłużej cieszyć się ich smakiem i kruchością. Z czystym sumieniem polecam foremki, które możemy zamówić w przystępnej cenie w sklepie http://foremkowanie.pl/ , A także(...)waniliowy - 1 opak cukier - 70 g szczypta soli Przygotowanie : Wysypać na stolnicę mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie zrobić wgłębienie w mące dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Na stolnicę wyłożyć ciasto, rozwałkować na grubszy placek. Foremki zanurzać w mące i wykrawać ciasteczka. Układać ciastka na wysmarowanej

Kuchnia Danusi
Tradycyjne, kruche faworki, czyli chrust 134

Jadłam w życiu faworki z wielu przepisów. Jednak niezmiennie twierdzę, że te tradycyjne są najlepsze. Kruche, tak delikatne, że nawet w rękach potrafią mi się skruszyć. Przepis przekazała mi mama. Te faworki zachwycają wszystkich, których nimi częstuję. Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że przepis zostanie z Wami na zawsze. Składniki: 230 g mąki pszennej ( ja używam(...)łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 18% ------------------------------- cukier puder do posypania faworków olej rzepakowy do smażenia- około 1 litra Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk. Ilość śmietany zależy od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto kładziemy na blacie (nie podsypujemy go mąką) i bijemy wałkiem, ile sił mamy w rękach

Smak mojego domu
Domowa tortilla (placki pszenne) 152

dolewając gorącą wodę. (Idealne ciasto nie może być zbyt gęste, ani luźne - a miękkie i elastyczne.) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 lub 8 równych części. Następnie każdy kawałek rozwałkować jak najcieniej - na okrąg o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni, ponieważ placki skurczą się podczas smażenia(...)bąble.  (Należy uważać, aby placków nie przypalić, można je odwracać kilkakrotnie. Tortilla miejscami powinna być lekko zarumieniona, ale nie za mocno. Jeśli będzie zbyt długo smażona - stanie się krucha i niezdatna do zwinięcia się.) (*) szklanka = 250 ml (**) Wodę należy zagotować, a następnie odczekać z 3 minuty. (***) Patelnia powinna być dobrej jakości z nieprzywieralnym dnem.  Tu akurat pierwszy

Di gotuje
Kruche ciasteczka wytrawne (czosnkowe) 146

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Warsztat Smaku .  Ciasteczka są przepyszne, bardzo delikatne i niezwykle kruche. Idealnie sprawdzą się do podjadania w ciągu dnia, do wina, piwa - czy jako przekąska przez telewizorem. Możecie doprawić je wg własnego smaku lub zrobić w sposób (*) opisany na końcu postu. Pycha! (około 14 dużych sztuk, 30 mniejszych)  150g mąki pszennej(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czosnki granulowanego odrobina pieprzu (użyłam czarnuszki)     Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem, szczyptą pudru a następnie z mąką i przyprawami.  Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia

Di gotuje
Smalczyki waniliowe (super kruche ciasteczka ze smalcem) 146

Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny.  Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną, rewelacyjnie smakują i charakteryzują się prostotą w przygotowaniu. Składniki nie są zbyt wyszukane, a jednak ciasteczka niesamowicie szybką znikają. Zresztą sami spróbujcie(...)łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: cukier puder do posypania  Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką masę. (Margaryny nie trzeba stapiać.)  Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego okrągłe kształty. W powstałych kółkach powycinać mniejsze otworki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

Di gotuje
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 133

rodzaju, który Wam najbardziej odpowiada. Od Was zależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru(...)aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno

Di gotuje
Bułeczki pszenno - owsiane . 156

znałam bo u nas jest mało dostępna . Postanowiłam zaraz ją wypróbować i upiec bułeczki . Mąkę owsianą wymieszałam z mąką pszenna , powiem Wam że wyszły bardzo mięciutkie i takie kruche . Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 szklanki mąki owsianej 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy 250 ml letniej wody 5 g suszonych drożdży  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka(...)środku na konsystencję gęstej śmietany , przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn ruszy wlać resztę wody , dodać sól i oliwę , z brzegów miski zgarnąć mąkę i wyrobić ciasto . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto  podzielić na 8 części i uformować bułeczkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć bułeczki i przykryć ściereczką tak na około 15 minut

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania