przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:857/1100)

Tarta z nadzieniem dyniowym 89

Delikatny, kruchy spód wypełniony kremowym, dyniowym nadzieniem, bardzo przypominającym w smaku… budyń :) Aromatyczny, lekko korzenny na bazie puree z dyni. Jeśli lubicie takie smaki, a przede wszystkim jeżeli uwielbiacie dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną(...)jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru trzcinowego

MyCookBook.pl
ROGALIKI ORZECHOWE 166

Obłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki:   30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych cukier waniliowy 2 - 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek(...)pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik. Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
English shortbread z nutą cytrynową 130

Klasyczne, idealne kruche ciasteczka z nutą cytrynową - znane jako English shortbread. Niezwykle proste w przygotowaniu, zawsze się udają. Wszystko czego potrzebujemy to dobrej jakości masło i cytryna z grubą skórką :) W sam raz na sylwestra lub Nowy Rok :) Składniki : 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1/3 łyżeczki soli 225 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru(...)pudru skórka otarta jednej cytryny wcześniej sparzonej wrzątkiem Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zagnieść ciasto. Blachę 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i rozwałkować formując prostokąt wielkości blaszki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i zrobić nacięcia nożem aż do dna blachy, tworząc prostokątne, podłużne ciasteczka. Nakłuć widelcem

Chocolate Muffin Blog
Tarta z porem i boczkiem 120

ciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut.  Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Brzegi podwinąć do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 170°C przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Boczek pokroić w kostkę, białe części z porów w krążki. Na patelni rozpuścić trochę masła(...)smażyć jeszcze przez około 5 minut. Ser potrzeć na tarce. Do miski wbić jajka, rozmieszać je trzepaczką. Dodać śmietankę, potarty ser, doprawić solą, pieprzem i oregano. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie boczek z porem. Polać gotową masą. Górę posypać rozdrobnioną mozzarellą i posypać oregano. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa

Passions hobbies life
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 300

ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa. Kawałek mięsa oczyszczamy z tłuszczu, jeśli go nie lubimy(...)wtedy stracimy też nieco smaku), kroimy w plastry, które lekko traktujemy tłuczkiem (jeśli go nie mamy, pomijamy, ale czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka), słodką paprykę (czubata łyżeczka) i nieco soli (płaska łyżeczka

Nerds Kitchen
Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek) 248

niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie, możesz też je podać z owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka(...)wymieszaj – łyżką albo blenderem. Na samym końcu wlej ocet albo cytrynę i zmieszaj wszystko razem. Teraz przychodzi etap, w którym na pewno będą chciały pomóc dzieci . Rozwałkuj połowę ciasta na stolnicy albo arkuszu papieru do pieczenia na kuchennym blacie. Zależnie od wałka, może się okazać, że warto ciasto wałkować przez papier do pieczenia (od góry). Postaraj się uzyskać mniej

PaleoSMAK
Sernik piernikowy z puchem z bitej śmietany! 61

Sernik pierniczkowy na Święta Bożego Narodzenia. Przepyszny, łatwy do zrobienia. Smakuje wybornie! Sernik na ciasteczkowym spodzie z pierniczków, kremowa masa sernikowa w dwóch smakach, śmietankowym i

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka, przepis jest w mojej rodzinie od ponad 100 lat 140

Bardzo stary przepis moja mama znalazła go niedawno. Kiedyś mi wspomniała, że babcia je robiła i gdzieś ten przepis miała. Tak długo ją męczyłam, aż znalazła

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasteczka 139

Święta, święta i po świętach...Było pysznie, dużo pracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz

NA MOIM TALERZU
Kruche wykrawane ciasteczka 136

W ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i

Kuchnia domowa Ani
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 258

Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne  dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie

głodny alergik
Kruche różyczki z marmoladą 160

  A jutro mój blog kończy rok. Nie robię podsumowań bo więcej mnie tu nie było. Dziękuje wszystkim moim czytelnikom. Tym stałym, wpadającym i tym którzy

Moje pyszne gotowanie
Sernik z polewą czekoladową 127

możecie polać swoją ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem. Jeśli macie ochotę  wypróbować inny i równie smaczny sernik to polecam przepis na   lekki sernik Składniki 150 g kruchych ciasteczek 40 g masła 1 kg twarogu (dałam wiaderkowy) 10 jajek 1 duży budyń śmietankowy Delecty 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej (można pominąć) 50 g rozpuszczonego masła 1 szklanka cukru(...)wodnej, umieszczając ją w misce, a miskę na garnku z gotującą się wodą. Polać rozpuszczoną czekoladą sernik i posypać posypką Delecty czekoladowymi kamyczkami po okręgu sernika i na środku ciasta. Smacznego. sernik z polewą czekoladową

O kuchni z uczuciem
Sernik pomarańczowy 62

furorę!   Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszny, bezglutenowy sernik, który będzie idealnym pomysłem na nadchodzące Święta. Taki bezglutenowy sernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo jeszcze(...)puszysty, a zarazem wilgotny. Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Polecam! Do przygotowania spodu do sernika wykorzystałam bezglutenowe ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär . To bezglutenowe, kruche, maślane ciasteczka, które idealnie zastępują klasyczne herbatniki. SKŁADNIKI: SPÓD: * ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär – 120g * masło – 70 g MASA SEROWA: * ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg * masło

Ostra na Słodko
Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym 105

zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem, wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować dość cienko, wyciąć szklanką krążki. Wielkość krążków zależy od tego jakiej wielkości chcielibyście mieć Nazuki Do każdego krążka włożyć orzechowe nadzienie, podnieść i zlepić końce(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Po upieczeniu oprószyć obficie cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine