Dziś mamy dla Was pyszny serniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta(...)Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód do sernika. Ciastka miksujemy w blenderze wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut. Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody
Kuchenne WariacjePrzepis na te ciasteczka znalazłam na stronie Lidla i musiałam je zrobić, sam widok zachęcał do jedzenia. Kruche, delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Wspaniałe do kawy lub szklanki kakao. Rozpływają się w ustach :) Polecam!!! Składniki: 250 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego(...)mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 20 dag m&m's Wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszam razem dodaję jajko wymieszam i dodaję porcjami miękkie masło sprawdzając konsystencję ciasta i zagniatam. Nie może być za suche, gdyż nie da się uformować. Formuję wałek, kroję na plastry, każdy formuję w kulkę i rozpłaszczam w dłoniach. Na każdym układam kolorowe cukierki
Ciasteczkowy Potwórwersję podstawową, choć robiłam też serową, ale niestety nie uchowało się nic do zdjęć końcowych – za szybko zniknął… Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania(...)maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i szybko uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 3. Przełożyć kulę ciasta na blaszkę i nożem naciąć -dość głęboko- żeby powstały ćwiartki. Lekko obsypać mąką. 4. Piec
UgotujmyTo.plDziś prosty przepis na pyszne rogaliki. W sam raz na śniadanie do kawy :). Składniki: (na ok. 16 średniej wielkości rogalików) -500 g mąki -250 g margaryny
KasiekGotujeJeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom. SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko(...)klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Pyry na GazJak zobaczyłam te ciasteczka u Komarki wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd
Na słodko lub wytrawniegrudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki(...)mnie na blasze od piekarnika).Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 12 - 15 minut, ale nie dłużej, bo będą zbyt kruche (ja piekłam 12 minut).Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty i dopiero po tym czasie przełożyć do wystudzenia na kratkę.Lebkuchen zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie
Gospodyni MiejskaTym razem na weekend długo oczekiwany sernik! Po ostatnim narzekaniu na brak prawdziwego sera przeżyłam miłe zaskoczenie. Mój tata nie mogąc słuchać już moich
ciastkarnia na kruchym spodzieTo już chyba ostatni wypiek z serii borówkowych gdyż łasuch za bardzo zaczyna się buntować przed używaniem borówek. Chyba będzie trzeba spasować z tymi wypiekami i
ciastkarnia na kruchym spodzieidealnie komponujący się z całością. Sam sernik jest przepyszny, lekki, kremowy, świetnie się kroi i ładnie wyrasta, nie pęka. Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników (użyłam herbatników pełnoziarnistych z masłem ) 80g masła /margaryny 1/2 łyżeczki cynamonu Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka - polecam z Wielunia ) 100 ml śmietanki(...)składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać. Piec około 60-80 minut (*) w 170 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka
Di gotujeciekawym, kwaśnym akcentem dzięki świeżej żurawinie. To jak będzie, spróbujecie? :) Polecam i zapraszam na sernik z żurawiną ! Składniki na sernik z żurawiną: Spód: 60 g roztopionego masła 180 g kruchych ciastek Masa serowa: 10 żółtek 220 g cukru 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego 400 g serka waniliowego 10 białek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny(...)białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wysypujemy umytą i wysuszoną żurawinę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy kolejne 80 minut
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka wytrawne ze świeżym rozmarynem, bazylią i z suszonymi pomidorami. Wyborne – pachnące słoneczną Italią. Świetnie pasują do piwa. Do przygotowania ciasteczek (ok 20 sztuk) potrzebujemy
Szybko Tanio SmacznieJuż coraz bliżej święta, więc to odpowiedni czas na zrobienie ciasteczek. Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami. Fantastycznie
Serce zamknięte w formie pysznościSezon wakacyjny można dzisiaj uznać już za zakończony i pora wracać do swoich codziennych obowiązków. Pogoda jak na ostatni dzień wakacji jest świetna, słonko świeci, jest
ciastkarnia na kruchym spodzieużyłam także do masy startej skórki z limonki, ponieważ nie miałam ekologicznych limonek, a te z supermarketów Bóg wie, czym są pryskane. Nie zmienia to faktu, że było krucho, słodko, kwaskowo i znów słodko - bo takie są właśnie warstwy owego limonkowego mazurka! Mam nadzieję, że zechcecie, tak jak ja, eksperymentować z klasycznymi przepisami w zupełnie nowym wydaniu! Zobacz również inne(...)opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż
Moje Qulinaria