swój kolor zawdzięczają... młodemu jęczmieniowi! :D To pierwszy wpis z użyciem tego składnika, niedługo pokażę jeszcze jeden wypiek, który też się udał i mam nadzieję, że się spodoba ;) Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 90 g mąki jaglanej 70 g mąki orkiszowej jasnej 1 czubata łyżka mielonego młodego jęczmienia 75 g migdałów 80 g ksylitolu(...)masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować
FitKotKruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach(...)Same znikały z patery:) Składniki: na ciasto: 350 g mąki 230 g masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 50 g drobnych wiórków kokosowych szczypta soli dodatkowo: słoiczek konfitury z malin Stovit duża łyżka galaretki malinowej sypkiej 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNiezawodny przepis na spód do mazurka, który dzięki dużej zawartości tłuszczu posiada charakterystyczną kruchą strukturę i idealnie odchodzi od formy. Przykrycie folią i pieczenie z obciążeniem gwarantuje, że boki mazurka nie spłyną i zachowa on idealny kształt oraz taką formę, która pozwoli wypełnić ją później nadzieniem.. Jako wypełniacza do wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną(...)rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję. Pamiętajcie, aby obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, bo jest delikatny
cool and mintymoże być coś lepszego od polskich truskawek zanurzonych w czekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki 70%, cukier, kakao 6%, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Jak widać same naturalne składniki, żadnej chemii(...)masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka
Cynamonowe szczęściePiękne, kruche ciasteczka w kształcie róż. Idealne na prezent dla Mamy lub kogoś ważnego, na wyjątkową okazję zamiast bukietu świeżych kwiatów. Ciasteczka tylko wyglądają na skomplikowane, a w rzeczywistości są prostsze niż lepienie uszek :) Spróbujcie swoich sił i zróbcie komuś wyjątkowy podarunek :) Składniki : 350 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 180 g masła 2 kropelki aromatu waniliowego 2 jajka(...)szczypta soli Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić pół godziny. Po tym czasie wyjąć. Rozwałkować na ok. 2 mm. Okrągłą foremką wycinać ciasteczka. Składać po cztery. Następny krążek układamy w połowie poprzedniego tworząc rządek. Zwijać od górnej krawędzi. Rolując, delikatnie skleić odstające brzegi. Ostrym nożem przeciąć na dwa kawałki, tworząc dwie różyczki. Rozchylić
Chocolate Muffin Blogmaślane ciasteczka z dżemem. Są idealne! Najlepsze z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. Dżem jest gęsty, nie wypływa, idealnie komponuje się ze smakiem maślanych ciasteczek. POLECAM!!! Składniki na kruche ciasteczka z dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie dżem(...)Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę i miksujemy do chwili, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około 30-40 minut (ja w tym czasie przygotowałam dżem). Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, około 3 mm placek
Rozpustne gotowanieCiacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste
Domowa Cookierenka AgiEksperymentowałam dzisiaj z tartą. Specjalistą jeśli chodzi o tarty jest moja mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską. Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta Składniki: 20 dag mąki(...)masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy
paapilotkaaSkładniki: 25 dag mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko Masa: 2 filiżanki mocnej kawy 4 żółtka 10 dag orzechów włoskich mielonych 3/4
Ciasteczkowy PotwórKruchy pełnoziarnisty spód, słodka, puszysta masa serowa i warstwa kwaskowego, mocno cytrynowego kremu to moja wiosenna wersja tradycyjnego sernika - bo kto powiedział, że sernik nie może swym smakiem pobudzać do działania? Polecam! Składniki: Spód: 250 g mąki razowej (np. pszennej, orkiszowej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier(...)puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić
maniapieczeniadzielimy na części, do każdej z nich dodajemy wybrane dodatki i wgniatamy je w masę. Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem. A drugi z oliwkami. Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej wielkości bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik(...)bułki posypujemy gruboziarnistą solą morską i wypiekamy przez 15 minut, aż się zarumienią. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat ziół, drożdży i użytych dodatków :) Bułeczki są pyszne! Kruche, pachnące i wyraziste w smaku. Cudownie smakują już same lub z oliwą, ale możemy też wykorzystać je jako bazą do kanapek
Taste Of My DaySkładniki na spód: 200 g herbatników maślanych 150 g masła Składniki na sernik: 1 kg sera twarogowego mielonego 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki
Emcia Pichcizrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone
Symfonia Smakówwzględu na córkę moja zabawa w kuchni jest nieco ograniczona. Jednak cierpliwie poczekam aż Natalia troszkę podrośnie i być może wtedy będę miała więcej czasu na takie rzeczy. "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy ze zwykłego deseru lubią stwarzać coś wyjątkowego. Ja uwielbiam! Annie Rigg jej stylistką potraw oraz autorką wielu książek. Współpracuje(...)bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów
Di gotujeCielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. Sama
Kuchnia PROzdrowotna