przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:845/1100)

Kruche różyczki waniliowe 160

Piękne, kruche ciasteczka w kształcie róż. Idealne na prezent dla Mamy lub kogoś ważnego, na wyjątkową okazję zamiast bukietu świeżych kwiatów. Ciasteczka tylko wyglądają na skomplikowane, a w rzeczywistości są prostsze niż lepienie uszek :) Spróbujcie swoich sił i zróbcie komuś wyjątkowy podarunek :) Składniki : 350 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 180 g masła 2 kropelki aromatu waniliowego 2 jajka(...)szczypta soli Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić pół godziny.  Po tym czasie wyjąć. Rozwałkować na ok. 2 mm. Okrągłą foremką wycinać ciasteczka. Składać po cztery. Następny krążek układamy w połowie poprzedniego tworząc rządek. Zwijać od górnej krawędzi. Rolując, delikatnie skleić odstające brzegi. Ostrym nożem przeciąć na dwa kawałki, tworząc dwie różyczki. Rozchylić

Chocolate Muffin Blog
Kruche, maślane ciasteczka z dżemem. 159

maślane ciasteczka z dżemem. Są idealne! Najlepsze z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. Dżem jest gęsty, nie wypływa, idealnie komponuje się ze smakiem maślanych ciasteczek. POLECAM!!! Składniki na kruche ciasteczka z dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie dżem(...)Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę i miksujemy do chwili, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około 30-40 minut (ja w tym czasie przygotowałam dżem).      Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, około 3 mm placek

Rozpustne gotowanie
Styropian, czyli oszukany sernik 22288

Ciacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste

Domowa Cookierenka Agi
Wiejska tarta 173

Eksperymentowałam dzisiaj z tartą.  Specjalistą jeśli chodzi o tarty jest moja mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską. Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta   Składniki: 20 dag mąki(...)masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.     Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy

paapilotkaa
Babeczki kawowo-orzechowe 159

Składniki: 25 dag mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko Masa: 2 filiżanki mocnej kawy 4 żółtka 10 dag orzechów włoskich mielonych 3/4

Ciasteczkowy Potwór
Sernik cytrynowy 300

Kruchy pełnoziarnisty spód, słodka, puszysta masa serowa i warstwa kwaskowego, mocno cytrynowego kremu to moja wiosenna wersja tradycyjnego sernika - bo kto powiedział, że sernik nie może swym smakiem pobudzać do działania? Polecam! Składniki: Spód: 250 g mąki razowej (np. pszennej, orkiszowej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier(...)puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić

maniapieczenia
Domowe ciabaty z ziołami i dodatkami 135

dzielimy na części, do każdej z nich dodajemy wybrane dodatki i wgniatamy je w masę. Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem. A drugi z oliwkami. Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej wielkości bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.  W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik(...)bułki posypujemy gruboziarnistą solą morską i wypiekamy przez 15 minut, aż się zarumienią. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat ziół, drożdży i użytych dodatków :) Bułeczki są pyszne! Kruche, pachnące i wyraziste w smaku.  Cudownie smakują już same lub z oliwą, ale możemy też wykorzystać je jako bazą do kanapek

Taste Of My Day
Sernik z polewą toffi 348

Składniki na spód: 200 g herbatników maślanych 150 g masła Składniki na sernik: 1 kg sera twarogowego mielonego  6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki

Emcia Pichci
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 223

zrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone

Symfonia Smaków
Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów - Annie Rigg - recenzja 145

względu na córkę moja zabawa w kuchni jest nieco ograniczona. Jednak cierpliwie poczekam aż Natalia troszkę podrośnie i być może wtedy będę miała więcej czasu na takie rzeczy. "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy ze zwykłego deseru lubią stwarzać coś wyjątkowego. Ja uwielbiam! Annie Rigg jej stylistką potraw oraz autorką wielu książek.  Współpracuje(...)bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów

Di gotuje
Ossobuco cielęce w rozmarynie 209

Cielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo.  Sama

Kuchnia PROzdrowotna
SERNIK WANILIOW0-KARMELOWY NA KRUCHYM SPODZIE – kolejny przepis przygotowany w TERMOROBOT ICOOK MRK-18 93

Mowa o TERMOROBOT ICOOK MRK-18 . Sprzęt , który można powiedzieć robi w kuchni wszystko. Przygotowywać można w nim dania na zimno i na gorąco. Świetnie sprawdza się w przypadku ciast, deserów, lodów czy koktajli, na które wreszcie rozpoczął się sezon. We wgranej do sprzętu książce kucharskiej jest ponad 160 rożnych przepisów. Ja postanowiłam wymyślić kolejne, które być może znajdą się(...)możecie przeczytać w poprzednich wpisach – np. TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ ! Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciacho – tym razem obłędnie kremowy klasyczny waniliowo-karmelowy sernik na kruchym spodzie. Karmelowy smak zyskał dzięki zamianie białego cukru na brązowy! To był strzał w 10! Podany z lodami albo sezonowymi owocami jest fantastycznym deserem na upalne lato, które mamy nadzieję

Ostra na Słodko
Ciasteczka słonecznikowe z pastą 97

Domowe wytrawne ciacha słonecznikowe z dodatkiem czarnego sezamu. Podałam z pastą vege też ze słonecznikiem. Pyszne, chrupiące przekąski w sam raz na imprezę ale nie tylko. Ciastka są mega kruche.                 ciasteczka słonecznikowe: 50 g słonecznika 1 łyżka czarnego sezamu 150 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli czosnek granulowany(...)rukola pomidory koktajlowe 1 kawałek ogórka zielonego oliwki czosnek marynowany   Ciastka: Słonecznik rozdrabniam w kielichu blendującym. Przesypuję do miski, dodaję mąkę, sól, sezam, żółtko, zimne masło pokrojone. Ciasto wyrabiam krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą foremki do pierników wycinam kwiatki. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam

wesoła kuchnia
Kruche tarty z domową polewą, powidłem i orzeszkami 118

świąteczny stół polecam kruchą tartę z powidłem śliwkowym, u mnie jest to powidło domowej roboty, takie jest najlepsze, z własnoręcznie wykonaną polewą czekoladową, która jest pyszna i prażonymi orzeszkami laskowymi, które cudownie chrupią. Orzeszki otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy, polecam je bo są pyszne. Tarta jest obłędna w smaku. Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze. Ja zrobiłam(...)mniejszych formach. Zróbcie takie koniecznie :) Słodkich inspiracji :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 małe jajko 1 cukier waniliowy Na polewę: 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 5 dag orzechów laskowych prażonych HELIO 1 słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna

Izabelawkuchni