SKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić
Blondynka GotujeSKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić
Blondynka Gotujepapierowych rożkach ogrzewały zmarznięte dłonie i koiły jesienno-zimowe smutki. Takie orzechy łatwo zrobić samemu – to 5 składników i 5 minut przygotowania – tylko patelnia, żadnego pieczenia. Karmelizowane orzechy są kruche i delikatne – mimo że chrupiące, nie połamiecie sobie na nich zębów. Słodkie, ale nie do zemdlenia, bo wykończone odrobiną soli – pachną i smakują obłędnie! W tym roku pełen luksus – orzechy(...)zaczyna spadać. Będzie ich bardzo dużo – część rozdałam, część na pewno wysuszę i będę ich używać w różnych formach – jako sos do makaronu (przepis dla Was niebawem!), dodatek do ciast, sałatek, panierki, porannej owsianki, ale i w takiej, zgubnie słodkiej wersji – do pochrupania z książką przed kominkiem. Do zrobienia karmelizowanych orzechów potrzebujecie nieprzywierającej patelni z grubym dnem – takiej, która mocno
Karo in the Kitchenkruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego(...)pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.) Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką
Codzienna kuchnia niecodziennaminut. Co prawda rogaliki są z foremki, ale jak ktoś nie ma takiej silikonowej foremki to można je przygotować ręcznie podobnie jak rogaliki waniliowe. Rogaliki są boskie, zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Jak zrobić rogaliki orzechowe ? Składniki na 32 rogaliki: 1 szklanka* mielonych orzechów laskowych, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 65 g masła, 2 łyżki cukru , szczypta(...)pełnoziarnistej (dodałam mąkę, gdyż nie miałam więcej orzechów) wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę miękkie masło i jogurt naturalny, całość wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto wkładamy do foremki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu, aż rogaliki będą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam przepis na bardzo kruche ciasteczka. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej. składniki: 250 g ziemnego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 170 g mąki ziemniaczanej ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 % Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem(...)pieczenia. Dodać ziemne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać
Monia miesza i gotujeZimowe migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka na jeden kęs, idealne do popołudniowej kawy. CIASTKA MIGDAŁOWE Składniki: 110 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 50 ml zimnej wody szczypta soli polewa: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany 30% skórka pomarańczowa do dekoracji (opcjonalnie biały barwnik spożywczy) Przygotowanie: Mielone migdały, mąkę, masło, cukier(...)wodę oaz sól mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy z niego foremką gwiazdki. Ciastka pieczemy przez ok. 13-15 minut w 180 stopniach polewa do dekoracji: Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie (opcjonalnie dodajemy biały barwnik). Polewamy nią ciastka. Ciastka dodatkowo można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Bon appetit mon amieGdy uderzył wielki dzwon, objął w świecie pączek tron. Król przez wszystkich ukochany, piękny, pulchny i rumiany, W brzuszku wprawdzie miał on dziurę, lecz w tej
królestwo garówekranie. Polecam Wam ten przepis, bo ciastka są rewelacyjne. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam chrupiące owsiane ciasteczka , a także trójkąty kruche ciastka Składniki: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie i nerkowce) 220 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki soli szczypta(...)gałki muszkatołowej Masło utrzeć z cukrem Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać wraz z gożdzikami, gałką muszkatołową, posiekanymi orzechami i solą. Wszystko wsypać do utartego masła i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i każdą część lekko ugnieść i zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość
O kuchni z uczuciemkruche czekoladowe tarteletki z malinami wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki na spód: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki(...)śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby
CiastkozercyKruche ciasteczka cynamonowe- kto ich nie lubi? u nas cynamon schodzi workami a kruche ciasteczka pieczemy raz za razem. Z reguły robimy te na samych żółtkach, bo są obłędnie kruche ale w tym przypadku należy użyć całego jajka. Białko spowoduje, że będą ciut twardsze po upieczeniu a wzorek się utrzyma. Składniki: 300 g mąki 200 g zimnego masła(...)jajko 1 żółtko łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i szybko dużym nożem posiekać a następnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (jeśli nie mamy foremki to literatką). Stempelki oprószyć mąką, żeby ciasto się nie kleiło i odbijać na kółkach z ciasta. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne małe co nieco do kawy lub herbaty...kruche kakaowe babeczki wypełnione masą budyniowo-serową o smaku borówkowym. Połączenie budyniu śmietankowego z sokiem borówkowym i serkiem mascarpone jest naprawdę genialne! Babeczki znikają w mgnieniu oka...są tak pyszne, że trudno się powstrzymać. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi, który pewnej osobie skojarzył się z "gumijagodami" ze znanej bajki z dzieciństwa 😉 Musicie koniecznie(...)wypróbować bo brak mi słów, aby je opisać... Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 żółtko 1 łyżka kakao szczypta soli Masa: 600 ml soku borówkowego Lifeberry => recenzja 2 łyżki cukru duży budyń śmietankowy 250 g serka mascarpone
Kuchnia MagdaLenyKruche różyczki, tym razem dwukolorowe. Są przepyszne i świetnie prezentują się na stole. Poprzednio robiłam jednokolorowe, na które znajdziecie przepis TU . SKŁADNIKI 35 dag mąki (pół na pół mąki tortowej Basia i krupczatki), 250 g masła, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Dodatkowo(...)marmolada , cukier puder WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Układamy 5 kółek naprzemiennie: jasne, ciemne w taki sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy marmoladą. Całość zwijamy, przecinamy na pół
słodki bratek