przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:838/1100)

Karmelizowane orzechy w 5 minut – kruche i pachnące 284

papierowych rożkach ogrzewały zmarznięte dłonie i koiły jesienno-zimowe smutki. Takie orzechy łatwo zrobić samemu – to 5 składników i 5 minut przygotowania – tylko patelnia, żadnego pieczenia. Karmelizowane orzechy są kruche i delikatne – mimo że chrupiące, nie połamiecie sobie na nich zębów. Słodkie, ale nie do zemdlenia, bo wykończone odrobiną soli – pachną i smakują obłędnie! W tym roku pełen luksus – orzechy(...)zaczyna spadać. Będzie ich bardzo dużo – część rozdałam, część na pewno wysuszę i będę ich używać w różnych formach – jako sos do makaronu (przepis dla Was niebawem!), dodatek do ciast, sałatek, panierki, porannej owsianki, ale i w takiej, zgubnie słodkiej wersji – do pochrupania z książką przed kominkiem. Do zrobienia karmelizowanych orzechów potrzebujecie nieprzywierającej patelni z grubym dnem – takiej, która mocno

Karo in the Kitchen
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 198

kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego(...)pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.  (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.) Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki orzechowe 133

minut. Co prawda rogaliki są z foremki, ale jak ktoś nie ma takiej silikonowej foremki to można je przygotować ręcznie podobnie jak rogaliki waniliowe. Rogaliki są boskie, zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Jak zrobić rogaliki orzechowe ? Składniki na 32 rogaliki: 1 szklanka* mielonych orzechów laskowych, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 65 g masła, 2 łyżki cukru , szczypta(...)pełnoziarnistej (dodałam mąkę, gdyż nie miałam więcej orzechów) wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę miękkie masło i jogurt naturalny, całość wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto wkładamy do foremki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu, aż rogaliki będą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka bez jajek 212

Polecam przepis na bardzo kruche ciasteczka. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej. składniki: 250 g ziemnego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 170 g mąki ziemniaczanej ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 % Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem(...)pieczenia. Dodać ziemne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać

Monia miesza i gotuje
Zimowe migdałowe gwiazdki 100

Zimowe migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka na jeden kęs, idealne do popołudniowej kawy. CIASTKA MIGDAŁOWE Składniki: 110 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 50 ml zimnej wody szczypta soli polewa: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany 30% skórka pomarańczowa do dekoracji (opcjonalnie biały barwnik spożywczy) Przygotowanie: Mielone migdały, mąkę, masło, cukier(...)wodę oaz sól mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy z niego foremką gwiazdki. Ciastka pieczemy przez ok. 13-15 minut w 180 stopniach polewa do dekoracji: Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie (opcjonalnie dodajemy biały barwnik). Polewamy nią ciastka. Ciastka dodatkowo można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

Bon appetit mon amie
pączki i faworki 132

Gdy uderzył wielki dzwon, objął w świecie pączek tron. Król przez wszystkich ukochany, piękny, pulchny i rumiany, W brzuszku wprawdzie miał on dziurę, lecz w tej

królestwo garów
Chrupiące ciastka orzechowe 168

ekranie. Polecam Wam ten przepis, bo ciastka są rewelacyjne. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam chrupiące owsiane ciasteczka  , a także   trójkąty kruche ciastka Składniki: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie i nerkowce) 220 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki soli szczypta(...)gałki muszkatołowej Masło utrzeć z cukrem Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać wraz z gożdzikami, gałką muszkatołową, posiekanymi orzechami i solą. Wszystko wsypać do utartego masła i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i każdą część lekko ugnieść i zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość

O kuchni z uczuciem
Czekoladowe tarteletki z malinami 177

kruche czekoladowe tarteletki z malinami wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki na spód: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki(...)śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby

Ciastkozercy
ciasteczka cynamonowe ze stempelkami 154

Kruche ciasteczka cynamonowe- kto ich nie lubi? u nas cynamon schodzi workami a kruche ciasteczka pieczemy raz za razem. Z reguły robimy te na samych żółtkach, bo są obłędnie kruche ale w tym przypadku należy użyć całego jajka. Białko spowoduje, że będą ciut twardsze po upieczeniu a wzorek się utrzyma.  Składniki: 300 g mąki 200 g zimnego masła(...)jajko 1 żółtko łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i szybko dużym nożem posiekać a następnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (jeśli nie mamy foremki to literatką). Stempelki oprószyć mąką, żeby ciasto się nie kleiło i odbijać na kółkach z ciasta. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
GUMISIOWE BABECZKI 106

Pyszne małe co nieco do kawy lub herbaty...kruche kakaowe babeczki wypełnione masą budyniowo-serową o smaku borówkowym. Połączenie budyniu śmietankowego z sokiem borówkowym i serkiem mascarpone jest naprawdę genialne! Babeczki znikają w mgnieniu oka...są tak pyszne, że trudno się powstrzymać. Swoją nazwę zawdzięczają kolorowi, który pewnej osobie skojarzył się z "gumijagodami" ze znanej bajki z dzieciństwa 😉 Musicie koniecznie(...)wypróbować bo brak mi słów, aby je opisać... Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej  1 łyżka cukru pudru  100 g masła  2-3 łyżki śmietany 30%  1 żółtko  1 łyżka kakao  szczypta soli  Masa: 600 ml soku borówkowego Lifeberry => recenzja 2 łyżki cukru  duży budyń śmietankowy  250 g serka mascarpone

Kuchnia MagdaLeny
DWUKOLOROWE CIASTKA 156

Kruche różyczki, tym razem dwukolorowe. Są przepyszne i świetnie prezentują się na stole. Poprzednio robiłam jednokolorowe, na które znajdziecie przepis TU .    SKŁADNIKI     35 dag mąki (pół na pół  mąki tortowej Basia i krupczatki), 250 g masła, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Dodatkowo(...)marmolada , cukier puder WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Układamy 5 kółek naprzemiennie: jasne, ciemne w taki sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy marmoladą. Całość zwijamy, przecinamy na pół

słodki bratek
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 150

dinozaura? U mojego młodszego synka dinozaury cieszą się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła(...)żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pełny talerz
Kruche ciasteczka cynamonowe 112

Ciasteczka są kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie. Są doskonałą przekąską do kawy lub gorącej czekolady. W wersji z dwoma łyżeczkami przyprawy do piernika zyskują świąteczny, korzenny smak. Składniki: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 1 jajko 12 dag cukru 6 łyżeczek cynamonu 100ml mleka 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i jajem. Następnie dodać przesianą(...)mąkę i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Odrywać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm. Wyciąć foremką ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem z rozpuszczonym cukrem, zyskają błyszczący, rumiany wygląd. Piec około 12-15 minut (w zależności od grubości ciastek) w temperaturze 180stopni

Pyry na Gaz
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 181

dinozaura? U mojego młodszego synka dinozaury cieszą się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła(...)żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pełny talerz
Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 168

Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym

W mojej kuchni