przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:843/1100)

Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 188

Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownie – najlepsze! 157

Brownie brownie brownie …Chodziło za mną już od kilkunastu dni , aż wkońcu mu ulegałam.I to tak uległam bezgranicznie , bo całą blachę ja opędzlowałam nie

Ostra na Słodko
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 196

kolejno złocisty syrop, oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując ok. 3cm odstępy. W każdej kulce zrobić wgłębienie (użyłam końcówki drewnianej łyżki). W środek(...)lepiej trzymały się ciasteczek. Piec ok. 15 – 16 minut, do momentu, gdy brzegi ciasteczek zaczną ładnie brązowieć. Podczas wyjmowania z pieca – ciasteczka są w środku jeszcze dość mięciutkie i kruche. Nie zdejmować od razu z blachy, bo łatwo się rozpadają, ale pozostawić na ok. 3 minuty. W tym czasie ciasteczka ładnie stwardnieją i z łatwością będzie można je zdjąć

KUCHARNIA
Kruche ciasteczka z czekoladą 192

Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania borówki z imbirem i porto 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka siekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie(...)zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez ok 12-15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik czekoladowy z gruszkami 133

Przed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam).     Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.     6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut

Mała Cukierenka
Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek (wersja bezglutenowa) 104

samym swoim zapachem. Po spróbowaniu jednego, sięga się po drugie, trzecie, reszta zostaje na później, a po jakimś czasie to może jeszcze jedno ciasteczko? Są takie orzechowe i przyjemnie kruche, że po prostu rozpuszczają się w ustach. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (około 13 sztuk)  100g orzechów włoskich (waga bez łupinek) 100g mąki jaglanej (*) 50g mąki z tapioki/ziemniaczanej 100g masła(...)cukru waniliowego Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić blenderem lub za pomocą młynka do kawy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką konsystencję. Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam

Di gotuje
Szybkie ciasteczka z cukrem kokosowym 122

Dziś zapraszam Was na szybkie ciasteczka z cukrem kokosowym . Kruche, proste w przygotowaniu, nie za słodkie, takie na jeden gryz Idealne do herbaty lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Spróbujcie. Składniki: (na 1 blaszkę) 150 g mąki pszennej 1 żółtko jajka klasy L 100 g masła (zimnego) 50 g cukru kokosowego – u mnie(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je zawsze nożem, aby łatwiej wyrobić ciasto), 1 żółtko i cukier kokosowy. Ciasto zagniatamy dokładnie ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę) na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy małe ciasteczka. Układamy

Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka z dżemem 144

Niezwykłe zwykłe kruche ciastka z dodatkiem dżemu. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Kształtem przypominają kluski śląskie a w "dołeczkach" wypełnione są dżemem. Szybko się robi i szybko znikają. składniki: 450 g mąki pszennej 250 miękkiego masła 2 jajka 150 g cukru szczypta soli ulubiony dżem, u mnie truskawkowy Łowicz Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać(...)Dodać jajka i miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce zrobić wgłębienie, palcem lub zaokrąglonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ciasteczka mają kształtem przypominać kluski śląskie. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem

Monia miesza i gotuje
New York cheesecake 143

Mój narzeczony uwielbia serniki, dlatego postanowiłam zrobić mu sernik.  Padło na tak zwany sernik nowojorski na kruchy spodzie.  Składniki Spód: 2 żółtka 300 g mąki 100 g cukru 200 g masła Masa serowa 800 g serków Philadelphia 150 g śmietany 18% 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1/4 szklanki mąki 3/4 aromatu waniliowego Wierzch 1/4 szklanki cukru(...)aromatu waniliowego 150 g śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch

Delusional Trine
Czekoladowe ciasteczka z mlecznym kremem i zapowiedź konkursu! 130

moje te malutkie mogła...? Ciasteczka można zrobić także w wersji bez kakao, a dodać go np do kremu, by skontrastować gotowe już ciasteczka. Każda wersja będzie idealna. Są kruche, smaczne i takie na dwa kęsy :) Ale wielkość akurat możecie sami do siebie dopasować ;) Składniki na ok 35 sztuk: ok 300g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko 260g masła 30g kakao(...)20ml wody 50g cukru pudru 60g mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 3-4mm podsypując małą ilością mąki i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka z mikrofalówki 412

wierzyłam, ale jednak się udało! Przygotowuje się je jak zwykle ciastka, jedna różnica polega na tym, że nie pieczemy ich w piekarniku, a podgrzewamy w mikrofalówce. Bardzo kruche i maślane. Możecie do nich dodać ulubione składniki takie jak czekolada, rodzynki itp. Polecam!     Składniki: (na ok. 20 sztuk)   240 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko(...)sody oczyszczonej kilka kropel aromatu waniliowego posiekana czekolada, orzechy, bakalie itp. ilość wedle uznania, można pominąć      Przygotowanie:   Zimne masło posiekać z pozostałymi składnikami do uzyskania ciasta a'la kruszonka. Teraz dodać ulubione dodatki (czekoladę, bakalie, orzechy itp.) Następnie kruszonkę zagnieść rękami na jednolitą kulę. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm i za pomocą

Nastoletnie Wypiekanie
Maślane ciasteczka walentynkowe 146

zupełnie inną okazję. Ciasteczka są urocze. Można je wykonać w dowolnym kształcie. Jeśli posiadacie np. serca czy gwiazdki w dwóch rozmiarach to też będą świetne. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo maślane. Polecam! Składniki: 60g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 300g mąki pszennej (2 szklanki) 150g masła (miękkiego) łyżka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 100g cukru (ok. pół(...)150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, aż do momentu gdy masa stanie się jednolicie brązowa. Także brązową

Mania Wypiekania
GWIAZDKI CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE 106

Świętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej(...)pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 4-5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia w opałach
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 169

talerzyk ukochanego. Nakłada niezdarnie porządną porcję, obdarowując go dobrodusznym uśmiechem. Nocna ćma siada na talerz, w magicznym spętaniu odradza się w nowej formie. Szkielet nocnego motyla jest teraz kruchy i smaczny jak... chleb ?? PRZEMIANA NOCNEGO MOTYLA/ RECEPTURA: 30 g margaryny,  40 g mąki pszennej,  3 łyżki wody,  jajko,  szczypta soli W małym garnuszku z serii garnków(...)mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając – aż utworzy się elastyczna masa. Schowaj do jaskini (lodówki), by nieco stężało. Przy pomocy magii nocy rysuj ciastem skrzydła motyli (dobrze pomóc sobie jakimś narzędziem)  na papierze do pieczenia. Następnie upiecz je w 180 stopniach, aż się zrumienią. Przełóż na kratkę do studzenia. Udekoruj nimi talerz

Karczma Honorietty