lecia międzywojennego w Słupsku produkowany był ser w typie camemberta, który nosił nazwę Słupski Chłopczyk. Jak smakuje ser camembert - najsłynniejszy francuski ser Świeży camembert jest słodki, twardy i ma kruchą konsystencję. W miarę dojrzewania jego wnętrze staje niemal całkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ zepsuciu lub jest przejrzały). Camembert ma bogaty, maślany(...)daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy
Cztery Fajerywszystkim z pasji do kawy. Dlatego też każdy kawosz znajdzie tam dla siebie bogaty asortyment. Poniżej zapraszam również na pyszniutkie kruche rogaliki z różą. Jedne z lepszych rogalików jakie jadłam do tej pory. Są delikatne, kruche i maślane. Różana marmolada dodaje niesamowitego smaku. W ofercie sklepu możemy znaleźć kawy ziarniste, mielone czy rozpuszczalne. Z jednego sklepu możemy(...)syrop z derenia . Jeżeli szukasz nietuzinkowych smaków, uwielbiasz relaksować się przy pysznej kawie czy herbacie to koniecznie wybierz się na zakupy do sklepu internetowego Venosa! Przepis na rogaliki: Kruche rogaliki z różą 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 200g zimnego masła 2 żółtka 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% Szczypta
VioletoweKucharzenieDzień dobry :-) Dziś przepis na chałkę. Jest to moja pierwsza, miałam Wam pokazać ją całą, ale zrobiłam wieczorem, a do rana już połowy nie było
kruche babeczkimalutkie, kruche i aromatyczne ciasteczka cynamonowe będą miłym wstępem do świątecznych przygotowań. Uwaga! Są bardzo wciągające. CIASTECZKA CYNAMONOWE Składniki: 210 g mąki 150 g margaryny Rama Classic 50 g cukru pudru 70 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych dodatkowo: 3 łyżki drobnego cukru kryształ 3 łyżki cynamonu Przygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy lub migdały, margarynę (najlepiej Ramę, bo jest(...)miękka i lekko słona), cukier puder szybko zagniatamy na ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, a potem wycinamy foremkami różne kształty. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok.12-15 min. w 180 stopniach. Upieczone ciastka obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem
Bon appetit mon amieDzisiaj proponuję kulki owsiane szumnie nazywane w latach 80-tych truflami (hmmm, jakie czasy, takie trufle ) To przepis, na widok którego dietetycy załamują ręce lamentując ze
Słodki sentymentPewnego wieczoru babcia oznajmiła Momusiowi, że ma dla niego niespodziankę. Podekscytowany maluch, który bardzo lubi niespodzianki podfrunął do babci, żeby zobaczyć co dla niego ma. Babcia
kruche babeczkiDodaj pokrojone zimne masło, jajko, erytrytol, proszek do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Formę do pieczenia wypełnij ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-13 min w temp. 180°C. Krem: Mleczko kokosowe połącz z serkiem mascarpone, bananem i masłem orzechowym, a później dokładnie zblenduj(...)dodaj mleczno-orzechowy krem, posyp posiekanymi orzechami i plasterkami kiwi. Zjadaj ze smakiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Kruche babeczki z kremem mleczno-orzechowym pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. EndorfinaWytrawna tarta ze szpinakiem to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, a takie przepisy lubimy najbardziej. Składniki na kruchy spód: 2 żółtka, 200g masła, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej, 2 szklanki mąki żytniej (ująć 2 łyżki), 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku(...)pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 250 g serka kremowego śmietankowego, 250g sera feta. Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut
Słodki ZakątekTarta z kurkami na kruchym spodzie to świetna przystawka. Smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Polecam. SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 100g masła szczypta proszku do pieczenia sól do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i miksujemy 1m / o 5, aż powstanie jednolite ciasto, w razie konieczności. Wykładamy je na stolnicę i zagniatamy. Formę na tarte należy naoliwić i rozłożyć w niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 % C. Do dzbana robota przekładamy boczek i cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Doprawiamy wszystko solą
Kulinarne Fantazje Marioliviagusto.pl/ciasto-wielu-smakow-z-jablkami-pomelo-i-kajmakiem/ Ciasto z bananem i czekoladą – bardzo proste i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki. Propozycja dla wszystkich, którym zależy na czasie Przepis – https://viagusto.pl/proste-ciasto-bez-jajek-z-bananem-i-czekolada/ (ciasto jest wegańskie) Babeczki marmurkowe – czyli muffinki przerobione na babeczki wielkanocne, które pięknie ozdobią nasze koszyczki i stoły. Przepis – https://viagusto.pl/wielkanocne-babeczki-marmurkowe-weganskie-bezglutenowe/ (babeczki są wegańskie i bezglutenowe) Sezamowe babeczki(...)/sezamowe-babeczki-przepis-na-wielkanoc/ (babeczki są bezglutenowe) Ciasteczka warszawskie (słoneczka) – znane i uwielbiane ciasteczka, które przerobiłam na wersję wegańską. Są niesamowicie pyszne! Przepis – https://viagusto.pl/weganskie-ciasteczka-warszawskie-sloneczka/ (ciasteczka są wegańskie) Owsiane kruche ciasteczka – najprostsza propozycja ciasteczek, których przygotowanie jest bardzo szybkie. Przepis – https://viagusto.pl/owsiane-kruche-ciastka-z-polewa/
Via Gustoroku postanowiłam skorzystać z przepisu na faworki Lucyny Ć wierczakiewiczowej , XIX- wiecznej autorki książek kulinarnych. Faworki wyszły mega kruche i delikatne, dlatego przepis zagości u mnie na stałe :) Składniki na około 2 talerze faworków: 225 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 15 g masła 4 żółtka 2 jajka 1/2 łyżki mleka 2 łyżki wódki/ spirytusu(...)octu Dodatkowo: olej do smażenia lub smalec lub pół na pół cukier puder do obsypania 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając je lub miksując. 2. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i lekko podsypując wałkujemy na bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez
Gotowanie...to proste !Krzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak naprawdę
gutfutsiebie dodałam drobiny gorzkiej czekolady tak bardzo smakujące mi w połączeniu z cytryną. Przepis podpatrzyłam w najnowszym 07/2017 numerze magazynu KUCHNIA. Skuście się proszę! naprawdę warto! Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą i czekoladą 130 g masła 130 g cukru 280 g mąki po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1-2 cytryn(...)bardzo gorzkiej czekolady 1 jajko Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek oprócz jajka. Siekamy nożem lub po prostu miksujemy tak by powstały okruszki. Dodajemy jajko i całość zagniatamy. Ciasto nie lepi się bardzo ale warto je schłodzić 20 minut by łatwiej się nam kroiło. Formujemy z ciasta wałek i tniemy go ostrym nożem na plasterki o grubości
Dzieje kuchennej WiewióryTe ciasteczka w Anglii nazywają się shortbread. Serwowane są do herbatki. Możecie zauważyć w starych filmach angielskich zawsze jak podają herbatkę to koniecznie musi być z
Kuchnia PokoleńPamiętacie bezglutenową szarlotkę ? Dzisiaj z podobnej mikstury stworzyłam pyszne ciasteczka z czekoladą! Kruche, mięciutkie, rozpływają się w ustach! Składniki: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 60 g czekolady gorzkiej min 70% kakao 2 łyżki wiórków kokosowych Wymieszać mąkę owsianą, kokosową(...)ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Czekoladę gorzką pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut. Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach, termoobieg
coolinarny