marką Lubella przygotowałam dwa słodkie przepisy, które umilą ten magiczny czas, przepisy pachnące przyprawą korzenną- bo czyż to nie jest zapach, który kojarzy Nam się głównie ze Świętami? Krucha tarta nadziana powidłami oraz kremem piernikowym oraz genialne ciasteczka czekoladowe ze świeżą żurawiną i pachnące pierniczkami. 1.Tarta z kremem piernikowym i powidłami, 24cm tarta: 280 g mąki Lubella Krupczatka(...)płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika słoik powideł śliwkowych Łowicz opcjonalnie cukrowe gwiazdki i świeża żurawina do dekoracji tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Spód wypełnić 3 łyżkami
Kraina Miodem Płynącahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne kruche ciasteczka z czekoladą oraz pysznie czekoladowym wnętrzem, smakują zawsze i wszystkim Składniki: 300g mąki tortowej Orkiszowej Basia 100g cukru 150g masła 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku(...)łyżeczek formować małe kulki czekoladowe, ułożyć je na talerzu i wstawić do zamrażalnika. Bardzo ułatwi nam to nadziewanie ciastek, masa będzie stabilna i nie będzie się rozpływać po cieście w czasie formowania ciastek. Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, wystudzić. Do miski wsypać mąkę , sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodać masło a następnie żółtka oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego. Najpierw
W garach u GosiDziś mam dla was przepis na proste, domowe kruche ciasteczka. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Do tego w robienie ciastek można zaangażować dzieci. Mogą one wycinać ciasteczka szklanką lub swoją ulubioną foremką. Po 15 minutach pieczenia ciasteczka są gotowe i może się nimi zajadać cała rodzina. 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 15 dag margaryny bezmlecznej(...)jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dokładnie rozcieramy. Dodajemy margarynę i ucieramy, aż masa stanie się pulchna. Następnie dodajemy jajko, cukier puder oraz połowę mąki. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i schładzamy przez co najmniej pół godziny. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki i zagniatamy ją lekko w ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm. Ciasteczka
Dieta bez mlekajeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania. Polecam! Ps. Na końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki z ciecierzycy 100g masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.) Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec około
Di gotujeKruche ciastka - przepis Kruche ciastka słodko-słone są pyszną przekąską na II śniadanie. Zapach niesmamowity, tak samo jak i smak! ☺ Składniki: ✧ 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej ✧ 200g masła ✧ 50ml jogurtu ✧ 3 jaja ✧ 1 żółtko (białko do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem) ✧ 1/3 szklanki ksylitolu ✧ 1 płaska łyżeczka soli morskiej ✧ 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: - twarde masło połam(...)dodaj mąkę i pozostałe składniki - wszystko posiekaj nożem, następnie zacznij wygniatać masę - gdy masa będzie się kleiła dodaj jeszcze mąki, aż całość będzie zwarta i nie lepiąca - włóż ulepione ciasto do lodówki na 30minut - po wyjęciu partiami wałkuj ciasto i wykrawaj ulubione kształty ciasteczek - przed włożeniem do piekarnika, górną część ciasteczek posmaruj delikatnie białkiem, - piecz w temp.180 stopni przez ok.10minut
MintTasteRodzynki, rozmaryn, parmezan i różne rodzaje orzechów. Użyłam takich, jakie akurat miałam na stanie w szufladzie „cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają za przekąskę. Sami się przekonajcie. Podpatrzone na jesiennym spacerze Wiewiórki też coś gryzą…Może(...)oliwek 1 jajko 190 g mąki pszennej tortowej garść rodzynek szczypta pieprzu Wykonanie Orzeszki posiekać. Zetrzeć parmezan. Wszystkie składniki umieścić w robocie, mikserze lub zagnieść ręcznie. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Stolnicę podsypać mąką, schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać małą szklaneczką lub foremką kółka lub po prostu odrywać kawałki ciasta
Raj dla PodniebieniaPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące i idealnie łączą w sobie słodką białą czekoladę z lekko kwaskowatymi malinami. Możecie też użyć suszonych wiśni. Koniecznie spróbujcie! (około 18 sztuk) 150g mąki orkiszowej (może być dowolna) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 110g masła/margaryny 1 jajko Dodatkowo: 100g(...)cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wbić jajko i dodać masło/margarynę, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut
Di gotujesłodkim nadzieniem z tona cukru? 🤔 Oczywiście przekąsek sobie nie odmawiamy ALE wybieramy zdrowszą wersję 😊 Wiadomo najpierw trzeba zrobić ale jaka radocha potem z własnego wypieku 😎 Idealna krucha przekąska dla rodzinki, gości do herbatki lub zimnego koktajlu z owoców 🤤 Miały być jagodzianki ale został mi ananas z obiadu i też jest smacznie 😋 SKŁADNIKI 📌 250 g mąki* 📌 1 jajo(...)rozpuścić drożdże w 3 łyżeczkach wody(instant), białko oddzielić od żółtka, roztopić masło i ostudzić. 2. Wszystkie te składniki oprócz białka wymieszać a następnie dodawać stopniowo wody do wyrobienia ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 3. Stolnice lekko posypać mąką, rozgnieść ciasto i uwałkować ręcznie dzieląc na części (u mnie 11). 4. Rozwałkować i nałożyć nadzienie (najlepiej
Zdrowie i pysznie na talerzuCiastka digestive Digestive to kruche razowo-owsiane ciastka o charakterystycznym słodko-słonym smaku i chropowatej teksturze. Teoretycznie zdrowsze, ale tylko jeżeli udałoby się poprzestać na jednym. To jednak jest dość trudne... ;) Składniki: 150g płatków owsianych 200g mąki razowej 50g brązowego cukru (jeżeli wolicie słodsze dajcie więcej 75-100g) duża szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła(...)łyżki zimnego mleka Płatki rozdrobnić blenderem na małe kawałki, ale nie na pył. Dodać mąkę, cukier, sól, i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Dodać tyle mleka, aby ciasto dało się zagnieść w kulę. Zawinąć w folię, schłodzić 30 minut. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Wykrawać ciastka, nakłuć widelcem i schłodzić kolejne 30 minut
Pełny talerzRobiliście kiedyś swoje własne kruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio dostałyśmy ze sklepu www.garneczki.pl fantastyczne stempelki do ciastek z motywem świątecznym. Dzieciaki były zachwycone. Ba! Mnie one cieszyły nie mniej niż ich :) Ciastka wyszły fantastyczne, idealne dla małych łasuchów! Ilość porcji: około(...)zimnego masła 35g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 małe jajko Szczypta soli Składniki umieszczamy na kuchennym blacie. Następnie masło wraz z jajkiem kroimy nożem. Wyrabiamy ciasto ręcznie do połączenia składników. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na blacie. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce
Kolizje SmakówZapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia. Na orzeszki: 30 dag mąki pszennej 30 dag krupczatki 25 dag masła 300 ml śmietany 18 % 2 żółtka 2 łyżeczki sody 2 łyżki octu(...)szklanki cukru 1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone) 10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych super oferta: Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek ) Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier
Takie tam pichceniePrzedstawiam dziś jesienną tarte dyniową, która jest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy(...)minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła
Podróż w kulinariaSmaczny, lekko kwaskowaty i kruchy, placek z rabarbarem i dżemem truskawkowym to świetna propozycja wiosennego deseru lub podwieczorku z filiżanką kawy w ręku. Łatwość przygotowania tego smakołyku zachęci niejednego smakosza słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 6 łyżek cukru 3/4 kostki masła 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łodyg rabarbaru(...)truskawkowego cukier puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Opłukany rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce
Smakowite Daniaprzepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie trochę mniej czasu, a chcielibyście zrobić te ciasteczka, zamiast paluszków, przygotujcie okrągłe "krojone" ciasteczka. Będą równie pyszne! Zapraszam na fantastyczne ciasteczka pomarańczowe - kruche a jednocześnie rozpływające się w ustach. No i mogą poleżeć w zamkniętej puszce nawet tydzień, więc możecie je zrobić, zanim wpadniecie w świąteczny szał! :)"Składniki:200 g masła2 łyżki mąki(...)masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą
Słodkie PrzyjemnościSzybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki:15 dag margaryny lub masła15 dag cukru pudru30 dag maki razowej1 jajo2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii(...)cukier waniliowyszczypta soli1/2 łyżeczki sodyWanilia mielona, w laskach czy w paście znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec ok. 12 minut. Ostudzić
Apetyczna babeczka